Technikai fejlődés a bíróságokon

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A gyakran XIX. századi épületekben működő bíróságokon a XXI. század követelményeinek megfelelő technikai eszközök segítik a mindennapi munkát. Egyebek mellett elektronikus alkalmazások, távmeghallgatás, és beszédfelismerő szoftver is gyorsítja az ügyek intézését – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

A gyakran XIX. századi épületekben működő bíróságokon a XXI. század követelményeinek megfelelő technikai eszközök segítik a mindennapi munkát. Egyebek mellett elektronikus alkalmazások, távmeghallgatás, és beszédfelismerő szoftver is gyorsítja az ügyek intézését – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a sajtótájékoztatón. 

A bírósági szervezet lépést tart a technikai fejlődéssel. Ma már a különféle elektronikus alkalmazások segítségével az ügyfelek otthonról tájékozódhatnak ügyeikről, SMS és e-mail üzenet formájában információkat kaphatnak a fontosabb eljárási cselekményekről. A pertartam kalkulátor segítségével előzetesen is megtekinthetik, hogy az egyes ügytípusokat egy adott bíróság általánosságban mennyi idő alatt intézi el. A távmeghallgatás bevezetése lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai bíróságok akár külföldi bíróságokon tartózkodó eljárási szereplőkkel is kapcsolatba léphessenek. Az elmúlt évben, Szegeden, migrációval kapcsolatos ügyekben több mint 200 esetben alkalmazták ezt a gyors és költséghatékony megoldást.  

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a XXI. század szellemének megfelelő célt, illetve elvárást fogalmazta meg a digitális bíráskodással. Ennek eszközeiként kiemelte az e-pereket, az ügyfelek tájékoztatását szolgáló alkalmazásokat, a beszédfelismerőt. 2013-ban az e-perek esetében még csak közel 300 ügyről beszélhettünk, de 2016-ban fél év alatt már közel 95 ezer volt ezek száma – jelezte a robbanásszerű változást az OBH elnöke. Dr. Handó Tünde ugyanakkor hozzátette: a technológiai vívmányok soha nem léphetnek az a bírósági szervezetrendszerben dolgozó 11.000 ember helyére.  

Zala Megyei Törvényszék évértékelés

Az OBH elnöke a digitális technikák körében a távmeghallgatást emelte ki, amely lehetőséget ad az egy időben egymástól fizikailag távol levők meghallgatására, ami a bíróság esetében költség- és idő-hatékony, de kedvező az ügyfeleknek is, hiszen például utazástól kíméli meg őket. A rendszert sikerrel alkalmazták a migrációs ügyek kapcsán Szegeden, ahol eddig 206 esetben került sor távmeghallgatásra.

Ennek a technikai újításnak nem csak a bíráskodásban van szerepe, hanem az igazgatás, képzés területén is, mivel videokonferenciák lebonyolítására alkalmas a bírósági szervezeten belül. Dr. Handó Tünde a bíróságok személyi állományán belül a bírósági titkárokat emelte ki. Mint mondta, csaknem 900 bírósági titkár dolgozik az igazságszolgáltatásban – némelyikük több mint 10 éve –, s e csoport tagjai élen járnak a nyelvvizsgák, illetve a szakjogászi képzettségek számát tekintve. Feladatkörük pedig egyre bővül, s önállóan hoznak határozatokat. Mindezek ellenére az életpálya, a belátható időn belüli bíróvá válás nincs biztosítva teljes körűen számukra, de a szervezetnek arra kell törekedni, hogy megtartsa ezt a szaktudással felvértezett állományt. Az OBH elnöke kiemelt célként említette a titkárok életpályájának és illetményének rendezését, valamint szervezeten belüli megtartásukat.

Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja többek között az ún. megaügyekről (pl. a Questor, a Kulcsár, a vörös-iszap ügy) beszélt, kiemelve azt, hogy változtatni kell ezek feldolgozási technikáján, mert az ilyen ügyekre nem lehet a hagyományos ügyekhez hasonló módon felkészülni. A jövő kapcsán hangsúlyozta, hogy az új büntetőeljárási kódex remélhetőleg ezen ügyek hatékonyabb kezelését is meg fogja oldani, mert a kódex olyan előírásokat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják, hogy egyes perek évtizedeken át elhúzódjanak.

A szokásos évértékelést ezúttal egy különleges bemutató előzte meg: a sajtó megjelent munkatársainak közreműködésével a Zalaegerszegi Törvényszék által tesztelt beszédfelismerő programot mutatta be a törvényszék elnöke, illetve dr. Adorján Csaba törvényszéki bíró, amelyet 2014 vége óta tesztelnek a bíróságok, és amely az írott dokumentumok készítését jelentősen felgyorsíthatja, mivel a beszédfelismerő szoftver a diktált szöveget a dokumentumkezelő programba (pl.: Word) integráltan azonnal írott, szöveges formában jeleníti meg.

Beszédfelismerő

A jelen levő sajtóképviselők 2-2 köznyelvi, illetve jogi kifejezés adtak meg személyenként, és e szavak (pl.: mezsgyevita, végrehajtó hatalom, kártérítés, perköltségmentesség, szubszidiaritás) felhasználásával egy fiktív tárgyalási jegyzőkönyv készült a beszédfelismerő alkalmazásával. 

A törvényszék elnöke felelevenítette, hogy voltak kezdeti nehézségek, de ma már hatékonyabb munkavégzés valósítható meg a rendszerrel, mert a használatával készült iratokkal egy írnok munkaidejének 1/3-ad része felszabadítható. A programmal többek között gyorsabb korrektúrázni, szerkeszteni, s a határozatok minősége ezáltal javulni fog. Nem utolsó sorban pedig a program alkalmazásával sokkal gyorsabban készíthetőek el az ítéletek. A rendszert jelenleg 16 fő teszteli, de a jövőben újabb 10 bíró, illetve titkár csatlakozik a beszédfelismerővel dolgozók csoportjához.

A bemutatót követően a „Peren kívül” nevet viselő társadalmi felelősségvállalás program ismertetésével kezdte dr. Sorok Norbert a 2016-os év értékelését. „Megítélésünk szerint a XXI. században a bíróság nem maradhat kívülálló. Elengedhetetlen, hogy a társadalmi felelősségvállalás a szervezeti kultúra része legyen. Ennek érdekében elindítottuk a programot, amely révén a bírósági szervezeten belül és kívül is szerepet, felelősséget vállalunk” – hangzott el a törvényszéken tavaly bevezetett program kapcsán, amelyben a bíróság több alkalommal is adományokat gyűjtött a rászorulóknak, illetve jótékonysági rendezvényeken vett részt.

Az évet összegezve az elnök tájékoztatót adott az ügyforgalmi adatokról, kiemelve, hogy a járásbírósági közvádas büntető perek 90,8%-a 1 éven belül befejeződött: ez a teljesítmény az országos adatok tükrében a legjobb. A törvényszéki I. fokú büntető perek esetében az ügyek 91%-a fejeződött be 1 éven belül. Országos első helyezést tudhat magáénak Zala megye minden bírósági szinten a büntető ügyszakban a befejezett peres ügyek időszerűsége tekintetében is. A közigazgatási, munkaügyi bíróság is kiemelkedő teljesítménnyel zárt: a közigazgatási perek 90,8%-a 6 hónapon belül befejeződött, s jelentősen nőtt a 3 hónapon belül befejezett ügyek aránya is.

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

Sikeresen zárta az évet a Nyitott Bíróság Program is: közel 2800 fő élt a „nyitott kapuk” lehetőségével tavaly. A törvényszék elnöke kiemelte a bírósági közvetítői ügyek 150% -os emelkedését is, rámutatva, hogy mindez a mediáció népszerűségét mutatja. Zárásként az elmúlt év fejlesztései, illetve beruházásai mellett a dr. Sorok Norbert röviden ismertette a jövő évi terveket is.

A sajtótájékoztatót a Zala megyei bíróságokon dolgozó bírák összbírói értekezlete követte.

(birosag.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!