Testvérét mentette hamis tanúzással

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A vádlott nem tudott azonban elfogadható magyarázatot adni arra, hogy ha valóban ő volt a sofőr, miért nem várta be a rendőri intézkedést, illetve miért csak hónapokkal az eset után jelentkezett a rendőrségen.

A vádlott testvére ellen 2015. júniusában ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárás, aki azzal védekezett, hogy mielőtt a rendőrök megállították, a gépkocsit valójában a józan állapotban lévő vádlott vezette, míg ő a hátsó ülésen aludt. A vádlott azért, hogy testvére védekezését igazolja, 2015. szeptemberében valótlan tanúvallomást tett. Nem tudott azonban elfogadható magyarázatot adni arra, hogy ha valóban ő volt a sofőr, miért nem várta be a rendőri intézkedést, illetve miért csak hónapokkal az eset után jelentkezett a rendőrségen.

A hamis tanúvallomás végül nem tévesztette meg az ügyben eljáró hatóságokat, ezért a járásbíróság a testvért ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre és közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, míg a vádlott ellen büntetőeljárást kezdeményezett az ügyészségen.

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetésekor még büntetlen vádlottal szemben – akit azóta más ügyben már jogerősen elítéltek hamis tanúzás miatt – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A törvény a büntetőügyben elkövetett hamis tanúzást egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

(ugyeszseg.hu)

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!