Türelmi időt kapnak a civilek

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Fidesz 2017 március idusáig adna időt civil szervezetknek arra, hogy megfeleljenek az új Ptk. rendelkezéseinek.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a civil szervezeteknek a jelenleg hatályos jogszabály alapján idén március 15-ig kellene átvenniük az új Ptk. szabályiat, azonban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) február 19-i tájékoztatása szerint a 81 ezer szervezetből 53 ezer, vagyis az érintettek 65 százaléka nem hajtotta még végre az előírt változtatásokat.

A Fidesz ezért a határidő 2017. március 15-re történő módosítását javasolja, továbbá kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve, már a jövő héten fogadja el az erról szóló módosítást - fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint az ehhez szükséges négyötödös parlamenti támogatás megszerzése azért is fontos, mert különben 53 ezer civl szervezet működése válna jogellenessé.

A fideszes politikus kifejtette, a hetályos törvények módosítása nélkül a civil szervezeteknek, egyesületeknek, alapíványoknak március középéig több követelménynek is meg kell felelniük saját létesítő okirataikban. Példaként említette az elnökség határozathozatali gyakorlatának változását, az eddigiektől eltérő vezetői megbízatási időtartamokat, továbbá annak rögzítését, hogy évente kötelező közgyűlést összehívni, továbbá a költségvetést kizárólag a közgyűlés fogadhatja el.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

Gulyás Gerely megjegyezte, törvénymódosító javaslatuk benyújtása mellett szakmai konzultációt kezdeményeznek arról, hogy a jelenlegi előírások nem jelentenek-e túl szigorú előírásokat a civil szervezeteknek.

(Forrás: MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • civilszervezet

    Csak a fővárosban több mint tízezer civil szervezet létesítő okiratait kell módosítani 2016. március 15-ig az új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek megfelelően. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról tájékozódhatnak a korábban regisztrált érintettek a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében rendezett Civil Napon csütörtökön - közölte a bíróság sajtóosztálya.

  • Bírósági adatszolgáltatás - konferencia

    A  Páneurópai Jogász Unió nemcsak civileknek szóló jogi GPS konferenciát szervezett 2015. november 6-ára, melynek hátterében az áll, hogy a civil szervezeteknek 2016. március 15-éig módosítaniuk kell a létesítő okiratukat.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!