Új Ptk.: nem indokolt a cégvezetői pánik

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Indokolatlan pánik alakult ki a március 15-től hatályos új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) a korábbinál szigorúbb cégvezetői felelősségi szabályok miatt jogi szakértők szerint.

A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda közleményében azt írta: bár az új szabályozás sok kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, azt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény.

Az új Ptk. alapján, ha egy cég vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a társasággal egyetemlegesen felel. Az eddig megjelent vélemények ezt a szabályt úgy értelmezik, hogy a vezetők személyes fenyegetettsége nagymértékben megnő, hiszen az eddigi szabályok szerint az ilyen kárért eddig kifelé (harmadik személyek felé) csak a cég felelt. Már több biztosító speciális biztosításokat is kidolgozott e felelősség kivédésére.

Az ügyvédi iroda szerint az új szabályozás semmiképpen nem jelenti azt, hogy innentől a cég által okozott minden kárért vagy tartozásért felelős lenne a vezető tisztségviselő is. Bár az új Ptk. szövege többféle értelmezésre ad lehetőséget, vélhetőleg a helyes értelmezés az, hogy az egyetemleges felelősség csak ritka és különös esetekben jelentkezhet - áll a közleményben. Ilyen az, amikor a vezető tisztségviselő egy szerződéses viszonyon kívül, saját maga eljárva, saját cselekményével okoz kárt, de nem a cég működésével vagy irányításával kapcsolatosan teszi azt.

Az ÚJ Jogtár bemutatja: Ügyvédreggeli 2014.         Készüljünk együtt a Ptk. jelentős változásaira!

2014. 03. 28.:  A hibás teljesítés megváltozott szabályai és új intézményei - Dr. Lévayné Dr. Fazekas Judit

2014. 04. 04.:  A kontraktuális kárfelelősség szabályai az új ptk.-ban - Dr. Lábady Tamás

2014. 04. 25.:  Engedményezés, tartozásátvállalás, jogátruházás, szerződés átruházás - Dr. Gárdos Péter

2014. 05. 30.:  Kft. változások és az új Ptk - Dr. Kisfaludi András

2014. 06. 27.:  Új cégjogi szabályok - Dr. Hámori Andrea

2014. 09. 12.:  Újdonságok a polgári perjog területén - Dr. Sántha Ágnes

2014. 10. 03.:  Vállalkozási szerződések - Dr. Barta Judit

2014. 11. 07.:   Vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk.-ban - Dr. Gárdos Péter

2014. 12. 05.:   Adásvételi szerződések - Dr. Kisfaludi András

Az egyes előadásokra külön-külön is jelentkezhet!

Helyszín: Hilton Budapest Westend, 1062 Budapest Váci út 1-3.

Bővebb információk és a teljes előadássorozatra jelentkezés itt

A vezető - céggel egyetemleges - felelőssége csak a szerződésen kívüli károkozásért áll fenn az ügyvédi iroda szerint. Így például, ha késve szállít a cég, akkor a vevő káráért nem felel a cégvezető.

A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda kiemeli, hogy még az eddig helyesnek vélt szigorúbb értelmezés alapján is az ügyvezető mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az ilyen tisztséget betöltő személytől az adott helyzetben elvárható magatartást, vagyis megfelelő körültekintést és gondosságot tanúsított.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Már az új Ptk. szerint szerződünk - mire figyeljünk?

 • Új Ptk. konferencia

  A visszaszámlálás befejeződött: március 15-én 0 órakor hatályba lépett az utóbbi évtized egyik legnagyobb és legjelentősebb jogalkotási terméke, az új Polgári Törvénykönyv. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Wolters Kluwer Kft. közös szervezésű tudományos konferenciáján a jogi személyek alapítása szabadságának kérdéskörét elemezte Kisfaludi András.

 • Új Ptk. konferencia 1

  Szombaton hatályba lép az utóbbi évtized egyik legnagyobb és legjelentősebb jogalkotási terméke, az új Polgári Törvénykönyv. Mik a legfontosabb változások? Milyen további gyakorlati problémákat vet fel a hatályba lépés? Erre keresték a választ a szakma nagyágyúi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Wolters Kluwer Kft. által, az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése alkalmából rendezett tudományos konferenciáján.

 • kristálygömb, jósgömb

  Intéztem egy rövid körkérdést az ismerős ügyvéd kollégáknak, elég érdekes válaszok születtek. Ki-ki a szakterületéhez mérten írt néhány sort, vagy bekezdést a témához, lássuk a röpke közvélemény-kutatás eredményét.

 • aláírás

  Újradefiniálja a kár fogalmát az új Ptk., ezzel az egész kártérítési jog alapeleme is megváltozik. A kár megítélésének nézőpontját meg kell változtatni és az eddigi beidegződésektől elvonatkoztatva kell a kérdés megválaszolásához közelíteni: van-e kár?

 • jog

  A polgári jogi jogintézmények munka világában történő alkalmazási lehetőségeit bemutató cikksorozatunk első részében az általános szerződési feltételek munkajogi alkalmazásával kapcsolatos szabályozással és alkalmazási lehetőségeivel foglalkozunk, mind a jelenleg hatályos szabályozás, mind a hamarosan hatályba lépő új Polgári törvénykönyv rendelkezéseinek tükrében. Tekintettel arra, hogy a cikk írásakor még a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) hatályos, de már elfogadták és kihirdették a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: új Ptk.) is, ezért mindkettőre történik utalás. Ahol azonban az alkalmazandó szabály változása várható az új Ptk. hatályba lépésével, ott erre a cikk külön is kitér.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!