Uniós támogatást ígért a csaló

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy mohácsi nő ellen, aki vissza nem térítendő uniós támogatást ígért az általa megkeresett cégeknek. A vádlott ügyintézési díjat kért a szolgáltatásaiért, azonban a támogatások megszerzésére tényleges lehetőség nem volt.

A mohácsi nő 2015. és 2016. között különböző, többnyire pécsi cégeket keresett fel személyesen, és közvetítő útján.

A vádlott pályázatíró társaságok képviselőjének adta ki magát, és arról tájékoztatta a megkeresett cégvezetőket , hogy az általa képviselt társaságok vissza nem térítendő, uniós forrásból származó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által folyósított támogatásokkal kapcsolatban teljeskörű pályázati ügyintézést vállalnak.

Egyes cégvezetők igénybe akarták venni a vádlott szolgáltatásait. A nő pályázatokkal kapcsolatos tevékenységéért ügyintézési díj megfizetését kért, illetve az állítólagosan elnyert támogatások kifizetésének meggyorsítása végett különböző összegeket vett át a cégek képviselőitől.

A vádlott által felkínált pályázati támogatások azonban nem voltak valósak. A nő nem állt kapcsolatban a megnevezett pályázatíró társaságokkal, az elkövető által a sértettek részére bemutatott minisztériumi dokumentumok hamisak voltak, azok nem a minisztériumtól származtak.

A vádlottnak ténylegesen nem volt lehetősége a gazdasági társaságok részére ígért vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére.

A nő összesen 11 cég vezetőjét tévesztette meg, akiktől alkalmanként 50 000 – 1 100 000 forintot csalt ki. Az elkövető összesen 3,6 millió forint összeget vett át az érintett cégek vezetőitől.

A vádlott által elkövetett cselekmény több rendbeli csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény a Btk. szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(ugyeszseg.hu)

Készüljön fel kiadványainkkal a

Büntetőeljárási törvény hatálybalépésére

A büntetőeljárás (1998-2017) - jogszabálytükör

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi CX. törvény a hatályban lévő 1998. évi XIX. törvényt váltja fel 2018. július 1-jétől. A jogszabálytükör segítséget nyújt az új eljárási jogszabály alkalmazására való felkészülésben.

Kommentár a büntetőeljárási törvényhez

A Prof. dr. Polt Péter főszerkesztő nevével fémjelzett kommentár szerzői olyan büntetőjogászok, akik a törvény megalkotásában részt vettek.

A kommentár segítséget nyújt, hogy megtalálja a megfelelő magyarázatot az új jogintézmények alkalmazásához, emellett a szerzők hangsúlyt fektettek a kapcsolódó jogi szabályozás, és az irányadónak tekintett joggyakorlat ismertetésére is.

Megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!