Változás várható a vezető tisztségviselők felelősségében

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az új Polgári Törvénykönyv Harmadik Könyvéhez benyújtott módosítás a vezető tisztségviselő felelősségére vonatkozó szabályok strukturálja át.

A módosítás értelmében hatályát vesztené a vezető tisztségviselő szerződésen kívüli károkozásáért egyetemleges felelősséget megállapító és a joggyakorlatban jelentős bizonytalanságot okozó szabály, és ezzel párhuzamosan a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felelősségét állapítaná meg a törvény. Ha azonban kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta, akkor állapítaná meg a törvény a vezető tisztségviselő és a jogi személy egyetemleges felelősségét.

Ezen felül a Javaslat a tőkepiaci szabályozással való összhang megteremtése érdekében deklarálná, hogy megnyitja a lehetőséget, hogy a zártkörűen működő részvénytársaság részvényei, ha a részvénytársaság megváltoztatja működési formáját akkor nyilvánosan is forgalomba hozhatóak legyenek. Erre tehát csakis a működési forma megváltoztatása, vagyis a zártkörűen működő részvénytársaságból nyilvánosan működő részvénytársasággá történő átalakulás esetén, az ehhez kapcsolódó forgalomba hozatal esetén kerülhet sor.

A törvényjavaslat teljes szövegét itt olvashatja.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!