Változnak az ügyek befogadási szabályai

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Kúria október 16-án tartott teljes ülést, amelyen több előadást tartottak az új Polgári Perrendtartás és az új Közigazgatási Perrendtartás hatálybalépésével kapcsolatos változásokról.

Befogadási eljárási szabályok alkalmazásáról és az információszabadságról és az információs önrendelkezési jogról szóló törvény (továbbiakban: Infotörvény) módosításáról tartottak előadásokat a legfelsőbb bírói fórum bíráinak a Kúria Teljes Ülésén 2017. október 16-án.

A Kúria dísztermében dr. Darák Péter, elnök üdvözölte a résztvevőket, köszöntötte a Kúriára újonnan kinevezett bírákat és búcsúzott a nyugdíjba vonuló munkatársaktól. A Kúria elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az új polgári és közigazgatási perrendtartási kódexek értelmében január elsejétől az ügyek, beadványok befogadási szabályai is változnak. Ezt követően dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Bitskey Botond, a taláros testület főtitkára ismertette az Alkotmánybíróság befogadási szisztémáját, a szabályok meghozatalának okait, következményeit, a rendszer jellemzőit.
A Teljes Ülésen előadást tartott dr. Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiumának vezető–helyettese a befogadási eljárás kereteinek kialakításáról és dr. Berke Barna, az Európai Unió Törvényszékének bírája, aki az Európai Unió Bíróságainak működési rendjéről és a bírói kabinetek funkcióiról értekezett.

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnöke a Bűnügyi Irányelvvel kapcsolatos Infotörvény módosításának főbb elemeit ismertette. A Kúria Teljes Ülése megválasztotta küldötteit a tisztújítás előtt álló Országos Bírói Tanácsba.
Utolsó napirendi pontként a Teljes Ülés meghallgatta a tanácselnöki beszámolókat.

(lb.hu)

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!