Völner megvédte a tervezett civiltörvényt

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint csak a migrációpártiak bírálják a törvénytervezetet.

Azon civil szervezetek kritizálják az új törvényt, amelyek nem az ország érdekeit tartják szem előtt - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Völner Pál szerint valószínű, hogy ezen szervezetek is látják, ha a törvényt elfogadják, és ezentúl fel kell tüntetniük, hogy mennyi pénzt kapnak külföldről, akkor kiderülhet, hogy Soros György támogatja őket. 

Az is szembetűnővé válhat, hogy ezen szervezetek a migránsok betelepítése és a határok megnyitása mellett állnak ki - tette hozzá.

 

Emlékeztetett, hogy szerdán zajlott a parlamentben a civil szervezeteket érintő törvény vitája, amelyben az ellenzéki pártok szerinte valótlanságokat állítottak.

Hangsúlyozta, Magyarországon összesen mintegy 62 ezer civil szervezet van,és körülbelül a 20 százalékuknak van az új törvényben meghatározott mértékű bevétele, ezek közül pedig nyilvánvalóan csak kevesebbnek külföldi forrásból. Mint mondta, ez is jól mutatja, hogy nem a tervezett módosítással van a probléma, hiszen csak a migrációpártiak bírálják a törvényt, a túlnyomó többségnek semmiféle ellenvetése sincs.

A parlamenti vitában Burány Sándor (MSZP) azt mondta, hogy a kormánypártok első lépésben meg akarják bélyegezni a civil szervezeteket, majd "el akarják őket takarítani". Kijelentette, hogy a kormány lépésről-lépésre haladva szűkíti a szabadságot, foglalja el a médiát, darálja be az államtól függetlenül működő szervezeteket, most pedig a civil szervezetekre került a sor.

A képviselő, aki párhuzamot vont a javaslat és a Frankenstein című mű között, úgy fogalmazott: a benyújtók összeválogatott jogi testrészekből hoznak létre egy szörnyszülöttet. Hozzátette, hogy a kormányzatnak minden lakájszervezet kedves, miközben ellensége a szabad oktatás, a szabad gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad cselekvés.

Ikotity István (LMP) szerint felmerül a kérdés, hogy a szabályozás hatálya miért nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre, a sportegyesületekre, illetve a nonprofit gazdasági társaságokra.

Az Európában ma egyedül komoly fenyegetést jelentő iszlám fundamentalista gyökerű terrorizmus legfontosabb finanszírozási alapját éppen a radikális vallási szervezetek adják - fejtette ki a képviselő. Valószínűleg nem elvi oka van, de szintén érdemi probléma, hogy a politikai pártok is kimaradnak a listázásból - tette hozzá. Rámutatott: ha egy orosz bank hitelt nyújtana egy magyar pártnak, attól a párt még nem számítana külföldről támogatott szervezetnek, de egy egyesület vagy alapítvány már igen.

Korábban a Civilizáció Facebook-csoport által szervezett rendezvényen mintegy száz civil szervezet demonstrált a fővárosi Hősök terén a tervezet ellen.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!