• Az Info.tv. nem tartalmaz tiltó rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a közérdekű adat kiadása iránti kérelem elutasítását követően ugyanaz az igénylő azonos adatkezelőhöz címzett, azonos adatkörre vonatkozó, ismételt adatigénylést ne terjeszthetne elő.

  Kúria_bíróság

  Az Info.tv. nem tartalmaz tiltó rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a közérdekű adat kiadása iránti kérelem elutasítását követően ugyanaz az igénylő azonos adatkezelőhöz címzett, azonos adatkörre vonatkozó, ismételt adatigénylést ne terjeszthetne elő.

 • A jogalkotó – értékelve a vezető állású munkavállalók jogviszonyának sajátosságait – igen széles körű eltérési lehetőséget biztosít a felek számára a munka törvénykönyvének (Mt.) munkaviszonyra vonatkozó szabályaitól. A vezető fogalmának pontos meghatározása után e speciális szabályokat mutatjuk be vázlatosan.

  emberek

  A jogalkotó – értékelve a vezető állású munkavállalók jogviszonyának sajátosságait – igen széles körű eltérési lehetőséget biztosít a felek számára a munka törvénykönyvének (Mt.) munkaviszonyra vonatkozó szabályaitól. A vezető fogalmának pontos meghatározása után e speciális szabályokat mutatjuk be vázlatosan.

 • Jelen cikk ama 2015-ben és 2016-ban közzétett bírósági döntések rövid bemutatását és összegzését adja, amelyek a felszámolási eljárás megindításával összefüggésben a hitelező által megküldendő fizetési felszólításokra, valamint az adós vitatására vonatkozóan tartalmaznak megállapításokat a Cstv. 27. §-ában foglaltak fényében.

  jog

  Jelen cikk ama 2015-ben és 2016-ban közzétett bírósági döntések rövid bemutatását és összegzését adja, amelyek a felszámolási eljárás megindításával összefüggésben a hitelező által megküldendő fizetési felszólításokra, valamint az adós vitatására vonatkozóan tartalmaznak megállapításokat a Cstv. 27. §-ában foglaltak fényében.

 • Nem annak van közjogi jelentősége, hogy az új elnevezés alatt már létező és a Bszi-ben szabályozott bíróság jár el, hanem annak, hogy az egyszerű többséget igénylő törvények elfogadására irányadó eljárási rendben elfogadott törvény nem hozhat létre új, a Bszi. 16. §-ában nem szereplő bíróságot.

  Alkotmánybíróság

  Nem annak van közjogi jelentősége, hogy az új elnevezés alatt már létező és a Bszi-ben szabályozott bíróság jár el, hanem annak, hogy az egyszerű többséget igénylő törvények elfogadására irányadó eljárási rendben elfogadott törvény nem hozhat létre új, a Bszi. 16. §-ában nem szereplő bíróságot.

 • Cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy az új, 2015-ös közbeszerzési törvény alkalmazása során felmerült gyakorlati kérdések vonatkozásában felvázoljuk a helyes álláspontot, egyeztetve a Közbeszerzési Hatóság szakembereivel. Ezúttal a hiánypótlás jogintézményével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk.

  építkezés

  Cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy az új, 2015-ös közbeszerzési törvény alkalmazása során felmerült gyakorlati kérdések vonatkozásában felvázoljuk a helyes álláspontot, egyeztetve a Közbeszerzési Hatóság szakembereivel. Ezúttal a hiánypótlás jogintézményével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk.

 • ebook

  2017. január 19. 13:29

  Az elektronikus könyvek jogi helyzete az adójog-szerzői jog-fogyasztóvédelem Bermuda-háromszögében.

  bookmark
 • dr. Zempléni Kinga

  2017. január 17. 10:00

  A 2016-os Magyar Ügyvédnapon ítélték oda a Pro Bono díjat, melyet dr. Zemléni Kinga kapott. Pro bono ügyfelei közé tartozik a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International Magyarország Egyesület, valamint a TransVanilla Transznemű Egyesület.

  bookmark
 • autó

  2017. január 17. 9:00

  Alábbi cikkünkben a 2017/2-4. számú Magyar Közlöny legfontosabb újdonságait foglaljuk össze.

  bookmark
 • baleset

  2017. január 12. 10:00

  Az ombudsman szerint a jelenlegi szabályozás alkalmas arra, hogy a biztosítókat kedvezőbb helyzetbe hozza és megvan a lehetősége annak, hogy a teljes kártérítés elve hátrányba kerüljön a káron szerzés tilalmával szemben.

  bookmark
 • akció

  2017. január 12. 7:30

  Az üzletek polcai már roskadoznak a szezonvégi kiárusítás keretében, kedvezményesen kínált árucikkektől. A spórolás lehetősége sokakat csábít vásárlásra. A kihagyhatatlannak tűnő vétel miatt érzett örömöt viszont sokszor a bosszankodás árnyékolja be: ugyanis nem egyszer hangzik el, „akciós árut nem cserélünk, nem javítunk.” Vajon jogszerű a szavatossági, jótállási jog kizárására vonatkozó kereskedői tájékoztatás? Mire jogosult a fogyasztó, ha a kedvezményes áron vásárolt termék hibás?

  bookmark
 • építkezés

  2017. január 11. 9:00

  Alábbi cikkünkben a 2017/1. számú Magyar Közlöny legfontosabb újdonságait foglaljuk össze.

  bookmark
 • dopping

  2017. január 11. 7:30

  Nem tekinthető jogellenesnek, ha a Magyar Olimpiai Bizottság a doppingvétséget elkövető versenyzőnek nem teszi lehetővé az olimpián való részvételét, ezért a versenyzés elmaradása miatt kártérítésre nem köteles – a Kúria eseti döntése.

  bookmark
 • bejegyztett élettárs

  2017. január 10. 9:00

  Valamennyi házastársaknak járó adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat - állapította meg az alapvető jogok biztosának nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése. A vizsgálat a Háttér Társaság kezdeményezésére indult.

  bookmark
 • bíróság_ tárgyaló_ per

  2017. január 10. 7:45

  Cikkünkben az új Be. terhelti jogokra vonatkozó szabályait mutatjuk be részletesen.

  bookmark
 • elektronikus aláírás

  2017. január 9. 7:30

  Az e-mail útján továbbított helyreigazítási kérelem akkor felel meg az írásbeliség törvényi követelményének, ha azt fokozott biztonságú elektronikus aláírással írják alá – a Fővárosi Ítélőtábla eseti döntése.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!