• Az a domain név, amely a vállalkozás által folytatott két tevékenységet, a tevékenység gyakorlásának helyére utalással tartalmazza, nem rendelkezik olyan egyedi jellegzetességgel, amely miatt a domain nevet védelem illetné meg.

  internet

  Az a domain név, amely a vállalkozás által folytatott két tevékenységet, a tevékenység gyakorlásának helyére utalással tartalmazza, nem rendelkezik olyan egyedi jellegzetességgel, amely miatt a domain nevet védelem illetné meg.

 • Az alábbiakban az új büntetőeljárási törvény áttekintésével a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedéseket ismertetjük. Az új kódexben ezzel kapcsolatban érdemi változás látszólag nem történt, de ha jobban megnézzük az új szabályokat, akkor ez a kijelentés felülvizsgálatra szorul.

  börtön

  Az alábbiakban az új büntetőeljárási törvény áttekintésével a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedéseket ismertetjük. Az új kódexben ezzel kapcsolatban érdemi változás látszólag nem történt, de ha jobban megnézzük az új szabályokat, akkor ez a kijelentés felülvizsgálatra szorul.

 • Szeptember 28-29-én rendezték meg a II. Alternatív Vitarendezési Konferenciát a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, a Pénzügyi Békéltető Testület, s a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából. Cikksorozatunk második részében a terelő és akadályozó mechanizmusokat tekintjük át a mediáció gyakorlatában.

  Fotó: shutterstock

  Szeptember 28-29-én rendezték meg a II. Alternatív Vitarendezési Konferenciát a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, a Pénzügyi Békéltető Testület, s a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából. Cikksorozatunk második részében a terelő és akadályozó mechanizmusokat tekintjük át a mediáció gyakorlatában.

 • Cikkünkben a szellemi tulajdonjogok keletkezését és gyakorlását vizsgáljuk a házastársi viszonyban – különös tekintettel a közös és különvagyon, valamint az öröklés kérdéseire. Az alkotó személyiségéhez szorosan kötődő szerzői jogban való részesülés például a házastárs számára legfeljebb öröklés útján lehetséges.

  éredekházasság

  Cikkünkben a szellemi tulajdonjogok keletkezését és gyakorlását vizsgáljuk a házastársi viszonyban – különös tekintettel a közös és különvagyon, valamint az öröklés kérdéseire. Az alkotó személyiségéhez szorosan kötődő szerzői jogban való részesülés például a házastárs számára legfeljebb öröklés útján lehetséges.

 • Egyoldalú jognyilatkozatból csak jogszabály rendelkezése alapján keletkezik kötelezettség.

  Fotó: shutterstock

  Egyoldalú jognyilatkozatból csak jogszabály rendelkezése alapján keletkezik kötelezettség.

 • A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak. 

  Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak. 

 • Szeptember 28-29-én rendezték meg a II. Alternatív Vitarendezési Konferenciát a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, a Pénzügyi Békéltető Testület, s a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából. Cikksorozatunk felidézi a fontosabb, figyelemfelkeltő témákat, elsőként az alternatív vitarendezés gazdaságban betöltött szerepét.

  Fotó: shutterstock

  Szeptember 28-29-én rendezték meg a II. Alternatív Vitarendezési Konferenciát a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, a Pénzügyi Békéltető Testület, s a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából. Cikksorozatunk felidézi a fontosabb, figyelemfelkeltő témákat, elsőként az alternatív vitarendezés gazdaságban betöltött szerepét.

 • Budapesti Ügyvédi Kamara

  2017. október 10. 9:00

  Interjú dr. P. Horváth István ügyvéddel, az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének vezetőjével, a BÜK ősztől folytatódó munkajogi képzésének házigazdájával. E kurzusokon olyan témák szerepelnek, mint például az új polgári perrendtartás munkaügyi perekre vonatkozó különös szabályai vagy épp a közigazgatási perrendtartás közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos perekre vonatkozó szabályai.

   

  bookmark
 • akció

  2017. október 9. 7:30

  Alábbi cikkünkben a 2017/160-163. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai, az elfogadásra váró törvénytervezetek, illetve a közzétett bírósági határozatok közül válogattunk.

  bookmark
 • büntető jog, bilincs, bírói kalapács

  2017. október 6. 9:00

  A jogalkotó szükségesnek tartotta az elektronikus kapcsolattartás szabályainak a hatályos büntetőeljárási törvénybe való beépítését, amely a jogi képviselővel eljáró terhelt részére az egész eljárás során kötelezővé teszi az elektronikus kapcsolattartást a hatóságokkal és a bírósággal.

  bookmark
 • autó

  2017. október 6. 8:19

  Nem valósul meg a hamis magánokirat felhasználásának vétsége, ha a gépjármű-adásvételi szerződésben a jogszabályi előírásnak megfelelően a gépjármű által megtett kilométerek száma a kilométer-számláló által mutatott értékben kerül feltüntetésre, akkor sem, ha ez az érték nem felel meg a valóságnak – a Kúria eseti döntése.

  bookmark
 • laptop, billentyűzet

  2017. október 5. 7:30

  Az elmúlt évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok kiadása iránt indított perek száma folyamatosan emelkedik. A közérdekű adatkiadás iránti perek általában gyorsan befejeződnek és a felperesi pernyertesség aránya ebben a pertípusban a legmagasabb. Jellemzően szerkesztőségek, civil szervezetek és politikusok indítják, nagyjából egyenlő arányban ezeket a pereket. Az elmúlt két évben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek (továbbiakban: Infotv.) több olyan rendelkezése módosult, ami hatással volt a bírósági gyakorlatra is. Az alábbiakban ennek a pertípusnak a lényeges jellemzőit, a legutóbbi változásokat és a gyakran felmerülő kérdéseket foglalom össze.

  bookmark
 • versenyjog

  2017. október 4. 9:00

  A módosítással a jogalkotó átalakítja a versenytörvény szerkezetét, az eddigi fejezetek helyett részekre tagolja a jogszabályt. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy a GVH a jövőben csak hivatalból indíthat eljárásokat, az ügyfelek kérelmére nem.

  bookmark
 • bíró

  2017. október 4. 7:30

  Az alábbiakban az új büntetőeljárási törvény áttekintésének részeként a nyomozás új szerepét és az eljárási szakaszok egymáshoz való viszonyát ismertetjük. A törvény a vádirat legalapvetőbb tartalmi elemeit az érdemi elbírálás körébe emeli, így a jogbiztonság érdekében a vádló felelősségét erősíti, ugyanakkor az egyazon cselekmény miatti ismételt vádemelések lehetőségét megszünteti. Az új Be. strukturális jelentőségű újítása a bíróság tényállás-tisztázási kötelezettségének újragondolása.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!