• Mivel a támadott szabályozás tárgyilagos mérlegelés szerint ésszerű ok nélkül zárta ki az ellátásból a megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozókat, ezért az AB megállapította, hogy a jogszabályi rendelkezés alaptörvény-ellenes volt, és annak alkalmazását kizárta.

  Varga Zs. András

  Mivel a támadott szabályozás tárgyilagos mérlegelés szerint ésszerű ok nélkül zárta ki az ellátásból a megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozókat, ezért az AB megállapította, hogy a jogszabályi rendelkezés alaptörvény-ellenes volt, és annak alkalmazását kizárta.

 • Az AB szerint a mások állításait közlő sajtó felelősségének korlátozottsága kiváltképp fennáll akkor, amikor a média a közéleti vita frontvonalában tevékenykedő politikusok kijelentéseit terjeszti. A személyüket ért bírálat és minősítés a demokratikus vita szükségszerű része.

  újság, hírla, sajtó

  Az AB szerint a mások állításait közlő sajtó felelősségének korlátozottsága kiváltképp fennáll akkor, amikor a média a közéleti vita frontvonalában tevékenykedő politikusok kijelentéseit terjeszti. A személyüket ért bírálat és minősítés a demokratikus vita szükségszerű része.

 • A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető. 

  fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető. 

 • Az Általános Adatvédelmi Rendelet jövő májustól kötelező alkalmazása jó lehetőség arra, hogy az adatkezelők felmérjék a webshop-ok kapcsán jelentkező adatvédelmi szempontokat, és ha kell, felülvizsgálják eddigi gyakorlatukat. Ám a terület több olyan buktatót tartogat, amelyek elsőre nem magától értetődők.

  billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  Az Általános Adatvédelmi Rendelet jövő májustól kötelező alkalmazása jó lehetőség arra, hogy az adatkezelők felmérjék a webshop-ok kapcsán jelentkező adatvédelmi szempontokat, és ha kell, felülvizsgálják eddigi gyakorlatukat. Ám a terület több olyan buktatót tartogat, amelyek elsőre nem magától értetődők.

 • Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal elnökének az integritási szabályzatról szóló 6/2016. (V. 31.) OBH Utasítása egyes rendelkezéseit. Az indítványozó szerint a bírákra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket csak sarkalatos törvényben lehet megállapítani.

   

   

  OBH_Országos Bírói Hivatal

  Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal elnökének az integritási szabályzatról szóló 6/2016. (V. 31.) OBH Utasítása egyes rendelkezéseit. Az indítványozó szerint a bírákra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket csak sarkalatos törvényben lehet megállapítani.

   

   

 • Idén második alkalommal került megrendezésre a Jogászdíj pályázat, mellyel a Wolters Kluwer Kft. évről évre a jogásztársadalom kiemelkedő képviselőit szeretné elismerésben részesíteni.

  Tóth Gábor

  Idén második alkalommal került megrendezésre a Jogászdíj pályázat, mellyel a Wolters Kluwer Kft. évről évre a jogásztársadalom kiemelkedő képviselőit szeretné elismerésben részesíteni.

 • Tóth Gábor

  2017. december 7. 11:31

  Innováció, ügyfélközpontúság és példaértékűség: E három fő szempont alapján értékelte a beérkezett pályázatokat a Jogászdíj bírálóbizottsága. Interjúnkban Tóth Gáborral, a Wolters Kluwer Kft. ügyvezető igazgatójával, a bírálóbizottság tagjával beszélgettünk az idei tapasztalatokról, a beérkezett pályázatokról, az elbírálás folyamatáról, ezzel kapcsolatos élményeiről

  bookmark
 • Czine Ágnes alkotmánybíró

  2017. december 6. 9:00

  A képi illusztrációval összefüggésben az Alkotmánybíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a sajtószervek naponta tudósítanak arról, hogy mikor kinek az előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság,

  bookmark
 • bíróság_ tárgyaló_ per

  2017. december 4. 10:53

  A január 1-jén hatályba lépő közigazgatási perrendtartás ügyfélcentrikus, az a célja, hogy a perek gyorsabban, szakszerűbben, hatékonyabban folyjanak, minél hamarabb kompetens döntés szülessen - mondta Fazekas Sándor. A Fővárosi Törvényszék elnöke beszélt a bírói és a titkári fizetésekről is.

  bookmark
 • Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke (forrás: richpoi.com)

  2017. december 4. 10:05

  Gyorsabb és professzionálisabb lesz a január 1-jén hatályba lépő gyökeresen új polgári perrendtartás (pp) - mondta Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke. A bírónak a hatékony pervitel érdekében aktívan be kell avatkoznia, azonban a leghatározottabban tartózkodnia kell a prejudikálástól. A távirati iroda interjújából kiderül: Fazekas Sándor ismét megpályázta a legnagyobb magyar bíróság elnöki posztját.

  bookmark
 • elektronikus aláírás

  2017. december 4. 9:00

  Alábbi cikkünkben a 2017/196–201. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

  bookmark
 • biztosítás

  2017. december 4. 7:30

  Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság 13.Szk.22.380/2015/3. számú végzését, mivel úgy ítélte meg, hogy az akkor felelne meg a tisztességes eljárás követelményének, ha számot adna arról, miként alkalmazta a szabálysértési törvény költségviselési szabályát. Ennek keretében pedig arra is kitérne, miért nem tartotta szükségesnek módosítani a hatósági határozat költségviselésre vonatkozó részét, ha egyébként a felelősségviselés és a jogkövetkezmény tekintetében a határozatot megváltoztatta. Az döntéshez Czine Ágnes párhuzamos indokolást, míg Salamon László különvéleményt csatolt.

  bookmark
 • élettárs

  2017. december 1. 7:30

  Az élettársi kapcsolat fogalmi elemei közé tartozó közös háztartásban való együttélés - különösen idősebb partnerek között - megvalósulhat olyan módon is, hogy mindketten megtartják a lakhatást biztosító ingatlanukat, ugyanakkor azokat közösen használják, tehát mindkét ingatlan az együttélés, közös háztartásvezetés, étkezés, pihenés színtere – a Kúria eseti döntése.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!