Európa élvonalában a hazai ítélkezés

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Ismét górcső alá vette az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatását. A hatékonyságot, minőséget és függetlenséget bemutató igazságügyi eredménytáblát - amely több mint félszáz grafikonos táblázatba foglaltan mutatja be az eredményeket, összehasonlítva az egyes országok mutatószámait -, a napokban hozták nyilvánosságra.

A testület a polgári, a kereskedelmi és a közigazgatási ügyek szempontjából vizsgálja a tagállamok igazságszolgáltatását, részben általuk szolgáltatott adatok, részben különböző nemzetközi szervezetek felmérései alapján. Az idei, immáron ötödik kiadás nagyrészt 2015-ös adatokra épül.

Az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően Magyarország már az elmúlt években is a tagállamok első harmadában szerepelt, ezeket az eredményeket a bírósági szervezetnek nemcsak, hogy sikerült fenntartania, de bizonyos területeken javított is.

Mindhárom eljárástípusban az élmezőnyben szerepelnek a hazai bíróságok az eljárások átlagos hosszát tekintve. A közigazgatási ügyszakban a második leggyorsabbak lettünk, az előző évekhez képest négy „helyezést” javítottunk, a magyar bíróságokat csak a svédek előzik meg. A civilisztikai ügytípusok összességét tekintve is a befejezéshez szükséges idő a 6. legrövidebb a 28 tagállam között. A hatékonyság lényeges mutatója a folyamatban lévő ügyek száma is, hisz ez jelzi, hány olyan ügy marad egy adott időszak végén, amellyel a bíróságnak még foglalkoznia kell. E tekintetben a közigazgatási bíróságok ügyhátraléka Luxemburg után a 2. legalacsonyabb, de valamennyi civilisztikai ügytípust tekintve is a 3. legkisebb ez az adat. Utóbbi esetben tavaly még negyedikek voltunk, itt is sikerült javítani a korábbi helyezésen.

Az ítélkezés minőségi mutatói között kiemelkedik, hogy a magyar bírósági szervezet első helyen szerepel az ügyfelek számára online elérhető információk, az ítéletek internetes közzététele tekintetében, illetve az alternatív vitarendezési módszerek használatában. Az ügyfelek saját, folyamatban levő eljárásukkal kapcsolatos tájékoztatási eszközök sokfélesége tekintetében pedig 2. helyezett. A bírák számára nyújtott kötelező képzésekkel az 5. helyen szerepelünk a 28 tagállam rangsorában.

Az Eurobarometer és a World Economic Forum felmérései alapján az ún. érzületi mutatókat is elemezték, melynek célja feltárni, hogy egy adott ország lakói, illetve vállalati szférja mennyire érzi garantáltnak hazája bíráinak, bíróságaink függetlenségét. Hangsúlyozni kell, hogy bár az Eurobarometer adatai reprezentatívabbnak tekinthetőek, de ezek a számok is egy adott időpillanatban feltett kérdést és arra adott választ takarnak – például egy-egy nagy port felverő ítélet is alapjaiban befolyásolhatja a válaszadó általánosított érzületét. Az Eurobarometer közvélemény-kutatásán alapuló rangsorban a 20. helyen szerepel a magyar igazságszolgáltatás, megelőzve mások mellett Szlovéniát, Portugáliát, és Olaszországot is. Az Eurobarometer gazdasági társaságok között végzett felmérésében pedig Magyarország a 16. helyen szerepel, ami jelentős javulás a korábbi 22. helyezéshez képest. Az elmúlt évhez képest tehát nagymértékben nőtt a cégek bíróságokba vetett bizalma. A Word Economic Forum - amely nem csak az uniós országokat vizsgálta - adataiból összeállított rangsor összesen 50 válasz értékelésén alapul, amelyet kizárólag vezető gazdasági szereplők adtak, egyetlen kérdésre. Ez is magyarázat lehet arra, hogy miért áll e rangsorban Ruanda a 25., Szaúd-Arábia a 27., Egyiptom a 45., miközben Spanyolország a 65., Románia a 70., Olaszország a 74., Szlovénia a 82., Szlovákia pedig a 120. helyen.   Az Országos Bírósági Hivatal változatlanul arra törekszik, hogy növelje a bíróságokba vetett társadalmi bizalmat. Ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a bíróságok működését még közelebb hozza a jogkereső polgárokhoz, még érthetőbbé tegye mindenki számára, hogyan zajlik az ítélkezés. Erről szól például a Nyitott Bíróság országos program, amely országszerte rendkívül sikeres.

(obh.hu)

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!