Jogszabályfigyelő 2017 – 27. hét

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Alábbi cikkünkben a 2017/107–111. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a reklámközzétételi szabályokkal, a vizes világbajnoksággal is összefüggő KRESZ-módosítással és a székhelyszolgáltatási szabályok tervezett változásaival foglalkozunk.

 

Tartalom:

A reklámok és a plakátok közzétételi szabályainak a végrehajtása

KRESZ-módosítás sporteseményekkel összefüggésben

Székhelyszolgáltatási szabályok tervezett módosítása

 

A reklámok és a plakátok közzétételi szabályainak a végrehajtása

A településkép védelméről szóló törvény legutóbbi módosításával összefüggésben módosultak a törvény végrehajtási rendeletének a szabályai is. Ennek értelmében 2017. július 15-étől nem lehet reklámot, plakátot közzétenni, ha a médiahirdetésifelület-értékesítő a listaárat nem jelentette be, a közbeszerzés alól mentesülő reklámozó érdekében a listaártól eltérő áron történt az elhelyezés, vagy a listaártól való eltérésre a közbeszerzésre kötelezett reklámozó esetében beszerzési eljárás alkalmazása nélkül került sor, valamint abban az esetben sem, ha a reklámozó a szerződés megküldésére vonatkozó törvényi kötelezettségének nem tett eleget.

A rendeletmódosítás rögzíti továbbá, hogy a településkép védelméről szóló törvénynek a reklám, plakát elhelyezésével kapcsolatos szabályainak a betartását a kormányhivatalok ellenőrzik, részletesen szabályozza továbbá a kormányhivatalok eljárását.

A listaárakat, amelyek nem függhetnek sem a megrendelő személyétől, sem a megrendelés mértékétől, Budapest Főváros Kormányhivatalának meg kell küldeni, amely gondoskodik a megküldött listaár www.kormanyhivatal.hu oldalon történő közzétételéről. Meg kell küldeni a plakát közzétételéről szóló szerződéseket is, amelyeket a fenti honlapon ugyancsak nyilvánosságra hoznak.

A módosítás rögzíti továbbá az ismételt vagy többrendbeli jogsértés megállapításának és az ezzel összefüggő jogkövetkezmény alkalmazásának szabályait is.

Joganyag: 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról

Módosítja: 191/2017. (VII. 7.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2017/111. (VII. 07.)

Hatályos: 2017. 07. 15., 2017. 08. 01.

Megjegyzés: közepes terjedelmű módosítás

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

KRESZ-módosítás sporteseményekkel összefüggésben

A vizes VB megrendezésével összefüggésben módosul a KRESZ. Eszerint a nemzetközi sportszövetség által rendezett sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben használt, kormányhatározatban meghatározott jelzést viselő járművek a sportesemény helyszínéül szolgáló település területén az autóbusz forgalmi sávban is közlekedhetnek.

Joganyag: 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

Módosítja: 190/2017. (VII. 6.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2017/110. (VII. 06.)

Hatályos: 2017. 07. 10., 2017. 08. 05.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 

Székhelyszolgáltatási szabályok tervezett módosítása

Változnának a 2017. július elsejétől hatályos székhelyszolgáltatási szabályok a kormányzat honlapján elérhető, közigazgatási egeztetés alatt álló igazságügyi minisztériumi előterjesztés értelmében.

A módosítás elhagyja a megbízási szerződés megkötésével kapcsolatban a jelenleg hatályos jogszabályban előírt kötelező írásbeliséget. Kiegészül rendelet a székhelyszolgáltatás azon eseteivel, amikor a felek között kapcsolt vállalkozási vagy egyéb részesedési viszony áll fenn, illetve, ha a megbízott székhely-szolgáltató kézbesítési megbízottként van bejegyezve, továbbá, amikor a felek között a székhelyszolgáltatáson túlmenően egyéb tartós jogviszony is fennáll. Ilyenkor ún. könnyített feltételek mellett lehet székhelyszolgáltatást nyújtani. Pontosítanák emellett a székhelyszolgáltatás teljesítésének és az adóhatósági bejelentésnek a szabályait is.

Közel egy évvel kitolnák ugyanakkor a fennálló székhelyszolgáltatások esetében az új előírások alkalmazására vonatkozó türelmi időt, így nem 2017. augusztus 31. napjáig, hanem 2018. július 1. napjáig kell majd a módosított rendelet előírásainak megfelelni.

Joganyag: …./2017. (……) IM rendelet a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet és a székhelyszolgáltatásról szóló 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet módosításáról

Módosítja:

Megjelent: www.kormany.hu

Hatályos:

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!