Jogszabályfigyelő 2017 – 7. hét

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Alábbi cikkünkben, mivel a 2017/21-24. számú Magyar Közlönyök anyagai között közérdeklődésre számot tartó újdonság nem szerepelt, a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakkal kapcsolatos információkat szeretnénk megosztani az olvasóinkkal.

E heti összeállításunkban az Országgyűlés munkaterve mellett az elkövetkezető néhány hét üléstervét tekintettük át és a napokban benyújtott büntetőeljárási jogszabálytervezettel, valamint a közigazgatási egyeztetés alatt álló nemzetközi magánjogi kódex tervezetével foglalkoztunk.


Tartalom:
A tavaszi parlamenti ülésszak munkarendje és a február-márciusi ülésterv
Parlament előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete
Elkészült a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés


A tavaszi parlamenti ülésszak munkarendje és a február-márciusi ülésterv
A tavaszi ülésszak 2017. február 20-án kezdődik és a 2017. június 13-áig tart a Parlament honlapján szereplő munkarendi javaslat értelmében. A részletes vitákra a plenáris ülések második hetében kerül sor a tervek szerint. Az ülés első hete hétfőtől csütörtökig tart, a második héten ellenben csak a hétfői nap üléseznek majd a képviselők a főszabály szerint.
Az interneten ugyancsak elérhető február-március havi ülésterv szerint már a tavaszi ülésszak legelején (február 20-22-ei plenáris ülésen) elfogadhatják a képviselők a közigazgatási ügyekhez kapcsolódó egyes illetékek, díjak megszüntetéséről szóló T/13091. számú javaslatot, valamint szavazhatnak a köztársasági elnök által visszaküldött közigazgatási rendtartási törvényről (T/12234/18. számú javaslat) is. Március elejére várható az egyszerűsített bejelentéssel végezhető építkezések körének a bővítéséről szóló törvénymódosítás (T/13849. számú javaslat) elfogadása. Március végén kerülhet sor nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítására (T/12969. javaslat)

Joganyag:
Módosítja
: –
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: munkarend és ülésterv

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

Parlament előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete
T/13972. szám alatt vették tárgysorozatba az igazságügyi miniszter által benyújtott, a büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatot. A 875 szakaszból álló tervezet a büntetőjogi reform utolsó elemeként kerül a parlament elé.
Az eljárások belátható időn belül történő befejezése, a bűncselekmények elkövetőinek következetes felelősségre vonása, a tisztességes eljárás követelményének az érvényesülése az új kódex megalkotásában alapvető fontossággal bír. A jelenlegi büntetőeljárási törvény ráadásul jelentős koherencia problémákkal küzd a számtalan módosítás következtében, amely ugyancsak egy új kódex elfogadása irányába mutat, amelynek tervezett hatálybalépési időpontja 2018. július 1-je.
A Parlament 2017. tavaszi ülésszakára vonatokozó törvényalkotási program szerint eredetileg márciusban került volna sor a kódex elfogadására, a márciusi üléstervben azonban egyelőre a javaslat nem szerepel.

Az előterjesztés itt érhető el.

Cikksorozatunkban bemutatjuk a 315 oldalnyi, összesen 879 szakaszból álló és 2018. július 1-jén hatályba lépő új törvény legfontosabb elemeit.

Joganyag: T/13972. számú törvényjavaslat
Módosítja:
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: átfogó eljárási szabályozás tervezete


Elkészült a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés
Elkészült és jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés. A jelenleg hatályos szabályozás 1979-es elfogadása óta jelentősen átalakult Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszere. Emiatt és az uniós joghoz való következetes alkalmazkodás érdekében szükségessé válik egy új kódex megalkotása – derül ki a tervezet általános indokolásából.

Bővebben itt olvashat erről:

Joganyag: Előterjesztés a nemzetközi magánjogi törvényről
Módosítja:
Megjelent: www.kormany.hu
Hatályos:
Megjegyzés: közigazgatási egyeztetés alatt álló törvénytervezet

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!