Jogszabályfigyelő 2018 – 10. hét

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/31–34. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, az aktuális, adózást érintő tájékoztatók, közlemények közül válogattunk.  

E heti összeállításunkban a személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos úgynevezett adóbevallási tervezetről, az arra vonatkozó legfontosabb szabályokról olvashatnak. 

 

Tartalom:

Amit az szja-bevallási tervezetről tudni kell

 

Amit az szja-bevallási tervezetről tudni kell

Ahogy az előző évben, úgy idén is automatikusan, külön kérelem nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) a munkáltatói (kifizetői) bevallások, adatszolgáltatások alapján a magánszemélyek 2017-es szja-bevallásának a tervezetét, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében 2018. március 15-étől kell elérhetővé tenni minden érintett számára az ügyfélkapun keresztül.

Az idei évben azonban a jelzett határidőt megelőzően elkészültek a tervezetek, derül ki a NAV honlapján közzétett nemzetgazdasági miniszteri tájékoztatóból, amely szerint, ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek kivételével – semmilyen további teendője nincs. A bevallási tervezet 2018. május 22-én automatikusan (végleges) szja-bevallássá válik.

Aki ügyfélkapus regisztrációval nem rendelkezik, március 19-éig kérheti, hogy a bevallási tervezetet papír alapon jutassák el a részére. Az erre vonatkozó kérelem a NAV honlapján közzétett, a 2018-as szja-változásokról szóló (alábbiakban hivatkozott) tájékoztatóban szereplő módokon terjeszthető elő.

2018. május 22-éig (azaz az szja-bevallási határidő lejártáig) van lehetőség arra, hogy az adózó a NAV által elkészített tervezetet kijavítsa, kiegészítse, vagy önadózóként szja-bevallást nyújtson be. Ezek hiányában, ahogy arra fentebb már utaltunk, a bevallási tervezet adóbevallássá válik.

Az őstermelők és az áfafizetésre köteles magányszemélyek esetében ugyanakkor az idei évben első alkalommal készít bevallási tervezetet a NAV. Ezen adózóknak azonban a tervezet alapján (annak kiegészítésével) vagy önadózás útján bevallást kell készíteniük (tehát a tervezet nem válik automatikusan adóbevallássá.) Az őstermelőket ugyanakkor évi 600 ezer forintos bevételhatár alatt adóbevallási kötelezettség nem terheli.

Fontos tudni azt is, hogy a bevallási tervezettel érintettek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékára vonatkozóan elektronikusan nyilatkozhatnak 2018. május 22-éig.

A nemzetgazdasági miniszteri közlemény itt érhető el.

Bővebben foglalkozik a témával a NAV fent hivatkozott tájékoztatója.

Joganyag:

Módosítja:

Megjelent: nav.gov.hu

Hatályos:

Megjegyzés: adókötelezettség teljesítését segítő tájékoztató

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Fotó: shutterstock

    Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/26–30. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a legfrissebb kúriai határozatok, döntések közül válogattunk.  

  • forint_pénz

    Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/22–25. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a jogszabálytervezetek és a hatósági tájékoztatók közül válogattunk.  

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!