Jogszabályfigyelő - 8. hét

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az alábbi cikkünkben a 2016. február 22-ei hét legfontosabb újdonságait foglaljuk össze.

Tartalom:

Tárgyalás és személyes meghallgatás videokonferencia segítségével

A 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárak

Fennmarad a részleges határzár a magyar-horvát határon 

 

Tárgyalás és személyes meghallgatás videokonferencia segítségével

Az új rendelet részletesen szabályozza a polgári peres eljárásokban a tárgyalások és személyes meghallgatások zártcélú távközlő hálózaton keresztül, azaz például videokonferencia segítségével történő megtartását. A jogszabály értelmében a zártcélú távközlő hálózat működésének biztosításához szükséges feltételekkel rendelkező bíróság vagy egyéb szerv elkülönített helyiséget biztosít a meghallgatáshoz.

Az elkülönített helyiségben a kamerát úgy kell elhelyezni, hogy a felvételen egyidejűleg látható legyen az ott tartózkodó valamennyi személy, továbbá a helyiség minden pontja látható legyen a tárgyalás kitűzött helyszínén jelen lévő bíró, bírósági titkár számára.

A meghallgatás során nem lehet mozgatni a kamerát és a látószögét változtatni, azonban több kamera is elhelyezhető, ezeket a bíró vagy a bírósági titkár közvetve vagy közvetlenül irányíthatja.

Annak érdekében, hogy az elkülönített helyiségben jelen lévő személy is követhesse a tárgyalás menetét, a tárgyalás kitűzött helyszínén is – az elkülönített helyiséggel szemben támasztott követelményekkel megegyező – technikai követelményeknek kell megfeleleni.

A tárgyaláson a bíróság a technikai eszközök működését biztosító kezelő személy segítségével gondoskodik a közvetítésről, akire az igazságügyi alkalmazottakra irányadó titoktartási szabályok vonatkoznak.

Amennyiben a tanút elkülönített helyiségben hallgatják ki és a bíróság zártan kezeli az adatait, a tanú személyi adatainak kamerába történő bemutatása alatt biztosítani kell, hogy azokat kizárólag a tárgyalás kitűzött helyszínén jelen lévő bíró vagy bírósági titkár tekinthesse meg.

A jogszabály a technikai követelmények meghatározásán túl lehetőséget biztosít hangfelvétel vagy kép- és hangfelvétel készítésére is. A felvételt az iratoktól elkülönítetten, zártan kell kezelni és a jogerős befejezéstől számított 5 évig kell megőrizni. A felvételt a felek, az ügyész és az eljárásban részt vevő egyéb személyek ügyfélfogadási időben meghallgathatják, illetve tekinthetik meg, arról másolatot készíteni nem lehet.

Joganyag: 3/2016. (II. 22.) IM rendelet a polgári eljárásban a tárgyalás, valamint a személyes meghallgatás zártcélú távközlő hálózat útján történő megtartásáról

Megjelent: MK 2016/22. (II. 22.)

Hatályos: 2016. 02. 23., 2017. 01. 01.

Megjegyzés: új jogszabály

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

A 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárak

Amennyiben a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget az alábbiakban szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie:

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin 317 Ft/l
Gázolaj 300 Ft/l
Keverék 352 Ft/l
LPG autógáz 206 Ft/l.

Joganyag: NAV közlemény a 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról

Megjelent: Hivatalos Értesítő 2016/7. (II. 18.)

 

Fennmarad a részleges határzár a magyar-horvát határon

A közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon - valamennyi személy, jármű és szállítmány számára - Magyarország államhatára nem léphető át

a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

A Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen eseti jelleggel átléphető az államhatár, ha nem veszélyezteti az államhatár rendjének védelmét.

A részleges határzár időtartama 2016. február 21-étől kezdődően harminc nap.

Joganyag: 6/2016. (II. 18.) BM rendelet részleges határzár magyar-horvát határon történő fenntartásáról

Megjelent: MK 2016/20. (II. 18.)

Hatályos: 2016. 02. 21.

Megjegyzés: új jogszabály

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!