Jogszabályfigyelő - 8. hét

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az alábbi cikkünkben a 2016. február 22-ei hét legfontosabb újdonságait foglaljuk össze.

Tartalom:

Tárgyalás és személyes meghallgatás videokonferencia segítségével

A 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárak

Fennmarad a részleges határzár a magyar-horvát határon 

 

Tárgyalás és személyes meghallgatás videokonferencia segítségével

Az új rendelet részletesen szabályozza a polgári peres eljárásokban a tárgyalások és személyes meghallgatások zártcélú távközlő hálózaton keresztül, azaz például videokonferencia segítségével történő megtartását. A jogszabály értelmében a zártcélú távközlő hálózat működésének biztosításához szükséges feltételekkel rendelkező bíróság vagy egyéb szerv elkülönített helyiséget biztosít a meghallgatáshoz.

Az elkülönített helyiségben a kamerát úgy kell elhelyezni, hogy a felvételen egyidejűleg látható legyen az ott tartózkodó valamennyi személy, továbbá a helyiség minden pontja látható legyen a tárgyalás kitűzött helyszínén jelen lévő bíró, bírósági titkár számára.

A meghallgatás során nem lehet mozgatni a kamerát és a látószögét változtatni, azonban több kamera is elhelyezhető, ezeket a bíró vagy a bírósági titkár közvetve vagy közvetlenül irányíthatja.

Annak érdekében, hogy az elkülönített helyiségben jelen lévő személy is követhesse a tárgyalás menetét, a tárgyalás kitűzött helyszínén is – az elkülönített helyiséggel szemben támasztott követelményekkel megegyező – technikai követelményeknek kell megfeleleni.

A tárgyaláson a bíróság a technikai eszközök működését biztosító kezelő személy segítségével gondoskodik a közvetítésről, akire az igazságügyi alkalmazottakra irányadó titoktartási szabályok vonatkoznak.

Amennyiben a tanút elkülönített helyiségben hallgatják ki és a bíróság zártan kezeli az adatait, a tanú személyi adatainak kamerába történő bemutatása alatt biztosítani kell, hogy azokat kizárólag a tárgyalás kitűzött helyszínén jelen lévő bíró vagy bírósági titkár tekinthesse meg.

A jogszabály a technikai követelmények meghatározásán túl lehetőséget biztosít hangfelvétel vagy kép- és hangfelvétel készítésére is. A felvételt az iratoktól elkülönítetten, zártan kell kezelni és a jogerős befejezéstől számított 5 évig kell megőrizni. A felvételt a felek, az ügyész és az eljárásban részt vevő egyéb személyek ügyfélfogadási időben meghallgathatják, illetve tekinthetik meg, arról másolatot készíteni nem lehet.

Joganyag: 3/2016. (II. 22.) IM rendelet a polgári eljárásban a tárgyalás, valamint a személyes meghallgatás zártcélú távközlő hálózat útján történő megtartásáról

Megjelent: MK 2016/22. (II. 22.)

Hatályos: 2016. 02. 23., 2017. 01. 01.

Megjegyzés: új jogszabály

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

A 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárak

Amennyiben a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget az alábbiakban szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie:

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin 317 Ft/l
Gázolaj 300 Ft/l
Keverék 352 Ft/l
LPG autógáz 206 Ft/l.

Joganyag: NAV közlemény a 2016. március 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról

Megjelent: Hivatalos Értesítő 2016/7. (II. 18.)

 

Fennmarad a részleges határzár a magyar-horvát határon

A közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon - valamennyi személy, jármű és szállítmány számára - Magyarország államhatára nem léphető át

a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

A Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen eseti jelleggel átléphető az államhatár, ha nem veszélyezteti az államhatár rendjének védelmét.

A részleges határzár időtartama 2016. február 21-étől kezdődően harminc nap.

Joganyag: 6/2016. (II. 18.) BM rendelet részleges határzár magyar-horvát határon történő fenntartásáról

Megjelent: MK 2016/20. (II. 18.)

Hatályos: 2016. 02. 21.

Megjegyzés: új jogszabály

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!