A jogászok is részt vesznek a blockchain fejlesztésében

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A legnagyobb cégek, mint a Microsoft vagy a JP Morgan Enterprise Ethereum Alliance (EEA) elnevezéssel indítottak útjára egy szövetséget, amelynek célja a nyílt forráskódú Ethereum blockchain segítségével fejleszteni és támogatni a vállalkozásokat. A jogi szektor képviselői azonban eddig nem vettek részt a technológiával kapcsolatos együttműködésben. Mára már az EEA is létrehozta saját jogi munkacsoportját, amelyhez az EEA tagjai mellett tíz nagy amerikai ügyvédi iroda és három egyetem jogi fakultása csatlakozott.

A blockchain egy elosztott adatbázis, amelyet folyamatosan növekvő adatok tárolására használnak. Minden blokk tartalmazza a tranzakciók listáját és benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit, valamint időbélyeget és linket, amely az előző blokkhoz kapcsolja az adott blokkot. Ezekből a blokkokból épül fel a blokklánc.

Kapcsolódó linkek

A munkacsoport célkitűzéseit három területre koncentrálnak:

Az első egy olyan technológia gyakorlati megvalósítása, amely alkalmas lehet az elektronikus, úgynevezett okos-szerződések létrehozására. 

A második terület az EEA-n belül működő más csoportok kezdeményezésének és fejlesztési ötleteinek támogatása.

A harmadik pedig a technológia fejlődését érintő politikai szabályozásban való aktív részvétel.

Jeff Ward, a Duke Center on Law & Technology igazgatója szerint, a jogi egyetemek részvételével a diákok nemcsak megérthetik a technológia működését, hanem aktívan közreműködhetnek a fejlesztésében is, illetve a diploma megszerzését követően versenyképes tudás birtokában elhelyezkedhetnek a blockchainnel is foglalkozó jogi irodáknál.

Az elmúlt években a jog területén működő vállalkozások folyamatosan adaptálták a blockchaint, kutató együttműködéseket hoztak létre és sokan már a bitcoint is elfogadják fizetőeszközként. (A bitcoin szintén a blockchain technológia elvén működik -szerk.). Sőt a jogi egyetemek elkezdték kutatni a blockchain alapú kereskedelem elterjedésének jogi következményeit is.

Elsősorban ezek adtak okot a munkacsoport létrehozására, illetve a jogi irodákat egyre több blockchainnel kapcsolatos üggyel keresték meg a megbízók, így a jogászoknak is lépniük kellett. Az a megoldás született, hogy az összes, a technológiával kapcsolatban érkező kérdést a munkacsoport elé viszik, ahol meg tudják osztani ötleteiket egymással, ki tudják alakítani a technológia alkalmazásának gyakorlati feltételeit és fel tudják használni a saját, illetve az EEA tapasztalatát a blockchain fejlesztésére, amely egyben segíthet megválaszolni az ügyfelek felmerülő kérdéseit is.

Egyesek szerint az ügyvédeknek aktívabban részt kellene venniük a blockchaint szabályozó politikusok tájékoztatásában és a szabályozás kidolgozásában, mert ez kihatással van az ügyfeleiket és őket is érintő kriptovaluta piacokra, amelyek blockchain alapon működnek. Az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) például nemrégiben kijelentette, hogy bizonyos bitcoin-kereskedelemmel foglalkozó csoportokat a szövetségi értékpapír-törvények szerint kellene szabályozni.

A törvényhozók jelenleg vizsgálják a lehetőségeket, amelyekkel az új technológiát a meglévő szabályozási keretek közé illeszthetnék, illetve annak lehetőségét sem vetik el, hogy a szabályozást a blockchainnek megfelelően módosítsák.

(legaltechnews.com)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • paragrafusjel és egér

    Az új rendszert olcsóbb lesz fenntartani, emellett kényelmesebb és biztonságosabb lesz egy hagyományos földhivatali adatbázisnál.

  • számítógép_klaviatura

    A blockchain fejlesztői olyan kutatásokat folytatnak, amellyel lehető válna, hogy a technológia a jogászok számára is alkalmazhatóvá váljon. A kutatás elsődleges célja, hogy jogilag kikényszeríthető elektronikus szerződések megkötésére szolgáló rendszert hozzanak létre.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!