A kriptovaluta-szabályozás jövője

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A közelmúltban, Kínában és Dél-Koreában is a Bitcoin használatát tiltó szabályokat hoztak, amelyet valószínűleg Oroszország is be fog vezetni a közeljövőben. A Bitcoin támogatói számítanak arra, hogy más országok is követik majd a példát, de a többség várhatóan megfelelő szabályozás mellett engedi majd a kriptovaluta használatát.

Valószínűleg Oroszország lesz a következő, amely korlátozza az online pénz használatát. Oroszországban már tárgyalták a javaslatot azonban ez elfogadás előtt mégis elvetették azt, de a szigorítás valószínűleg csak idő kérdése, mivel Oroszország mindenképpen szabályozni akarja a kriptovalutákat. A legújabb hírek szerint Oroszország saját kriptovalutát, a kripto rubelt vezeti be, amelynek kibocsátásáról már rendelkezett is Putyin elnök. A nemzeti kriptovaluta kibocsátásával pedig természetesen együtt jár az alternatívák háttérbeszorítása is.

Joshua Ashley Klayman, a Morrison & Foerster Ügyvédi Iroda egyik ügyvédje szerint, a piac részben kevésbé aggódik azért, hogy a token eladásokat (a token eladás egy új kriptovaluta bevezetését előzi meg, amely során a befektetők és a támogatók pénzért vásárolhatnak az új kriptovalutát tartalmazó tokeneket –szerk.), azonban általános aggodalomra ad okot, hogy Oroszország Kína és Dél-Korea példáját követve betiltja a kriptovalutákat. Klayman szerint a Kína és Dél-Korea által bevezetett szabályozás alapvetően változtatja meg el a token kibocsátók, a token vásárlók és a token beváltással foglalkozók tevékenységét. A tiltások következtében néhány addig népszerű token célország, amely nagy népszerűségnek örvendett a token eladások és token kereskedelem piacán szinte teljesen elvesztette jelentőségét és más addig kevésbé népszerű országokba helyeződött át a token beváltás, amelyek nyilván profitáltak a forgalomnövekedésből – mondta Klayman.

Klayman szerint: „A Kína és Dél-Korean által bevezetett tilalom nem célzottan a Bitcoint ellen született, inkább a token kibocsátást, a token keresekedelmét, a token előállítást és a token előállító összejöveteleket kívánja megakadályozni.”

Másrészt, ha a jogszabályokkal a Bitcoin bányászatot is megtiltják, az jelentős hatással lehet majd a Bitcoin piacára, tekintettel arra, hogy a Bitcoin bányászat majdnem 80%-a Kínában összpontosul. A piac reakcióját jól mutatja Klayman szerint az is, hogy a kínai és dél-koreai tilalom bevezetését követően Japánban jelentősen nőtt a token kereskedelem.

Klayman felhívta a figyelmet Gibraltárra és a Man szigetre, amelyek szintén jelezték az új technológia iránti elkötelezettségüket és kijelentették, hogy támogatják a token kereskedelmet, illetve a kriptovaluta váltást. Gibraltár és a Man sziget is abbeli reményének adott hangot, hogy az új technológia befogadása gazdasági fellendülést eredményez majd Klayman szerint. Ugyanakkor a bevezetett tiltások valószínűleg eltántorítják majd a csalókat a hamis tokenek kibocsátásától is.

Bitcoin

A globális token-értékesítés fokozottabb szabályozása, valamint a múltbeli token-értékesítésekre vonatkozó vizsgálati lehetőségek és a token vásárlók bizonyos token értékesítésből származó bevételének visszaszolgáltatására vonatkozó követelmény - ösztönözheti a token-kibocsátókat, a kriptovaluta váltókat és a többi résztvevőt, hogy fokozottabb figyelemmel járjon el és törekedjen a jogszabályoknak való megfelelésre. A megnövekedett médiafigyelem, amely a token kereskedelemre kockázataira hívja fel a figyelmet, a token vásárlókat óvatosságra inti a vásárláskor vagy a digitális tokenekbe való befektetéskor. Ennek köszönhetően valószínűleg a token kibocsátók is felelősségteljesebben fognak eljárni a jövőben és a hamis tokenek kereskedelme is csökkenhet.

Vannak azonban olyan országok, amelyek kezdettől fogva ellenzik a Bitcoin használatát és jogszabályilag tiltják is azt. Ilyen például Bolívia és Ecuador.

Más országokban nincsen generális tilalom. Egyesek például a pénzügyi intézmények és azok alkalmazottai számára tiltják a cégen belüli Bitcoin tranzakciókban való részvételt és ezzel egyidejűleg kevésbé korlátozzák a magánszemélyek Bitcoin birtoklását vagy használatát.

Az országok többsége, mint például az USA, Szingapúr, Kanada, Hong Kong, vagy Svájc hivatalos útmutatót tett közzé a token kereskedelemre és a kriptovaluta váltásra vonatkozóan, illetve jelezte későbbi szabályozási szándékát, ahelyett, hogy általános tilalmat vezetett volna be.

Klayman úgy zárta előadását, hogy: „Nem zárható ki, hogy más országok is tiltják majd a digitális tokeneket vagy azok kereskedelmét, de a többség már elismeri a token kereskedelmet és a kriptovaluta váltást a tőkefelhalmozás új formájaként, azonban a jogszabályokat, a befektető védelmi intézményeket és biztosítékokat ugyanúgy alkalmazni rendelik ebben az szektorban is.

(legaltechnews.com)

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!