Technológiai és jogi világhódítás Budapestről

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Egy kisméretű innovatív vállalkozásból az elmúlt 10 év alatt globális nagyvállalattá nőtte ki magát az NNG Kft., kezdetben iGO navigációs szoftverekkel, majd meghódítva az autóipari navigáció nemzetközi piacát, jelenleg több mint 30 autómárkában van jelen. A cég folyamatosan bővül: a japán leányvállalat 2014 júniusában jött létre, szintén ebben a hónapban felvásároltak egy amerikai céget is. A kínai leányvállalat megalapítására 2016 áprilisában került sor, valamint a termékkínálatuk szélesedését eredményező, a gépjárművek kiber-biztonságával foglalkozó izraeli leányvállalatuk, az Arilou Information Secutity Technologies Ltd. többségi tulajdonlást eredményező felvásárlása pedig 2016 júniusában történt meg. A 10 fős jogi szakmai tanácsadó csapat munkája igen változatos, hiszen felöleli többek között a szerzői jog, szabadalmi- és egyéb szellemi alkotások joga, IT-jog, fogyasztóvédelem, elektronikus kereskedelem, adatvédelem, munkajog vagy akár a társasági jog területeit. A cég érdekessége, hogy Budapestről folyik a nemzetközi irányítás, ami meglehetősen ritka a hasonló méretű multicégek körében. Interjú Kerecsen Évával, az NNG Kft. vezető jogtanácsosával, aki a cég jogi osztályával elnyerte a 2016-os Wolters Kluwer Jogászdíj in-house TMT-kategóriájának (technológia, média és telekommunikáció) díját.

A pályázati kiírást egy jó lehetőségnek tartotta?

Igen, hiszen számunkra egy kiváló lehetőség, hogy bemutassuk a munkánkat, illetőleg azt, hogyan építettük fel a jogi csapatunkat, a jogi rendszereket, illetve, hogy a cég fejlődésével együtt, hogyan fejlődött a jogi osztály. Magyarországi székhellyel 2005-ben alakult a cég, navigációs szoftvereket fejleszt autóipari beszállítók számára. Eleinte inkább a PND-világban tevékenykedtünk, 2009-ben történt egy stratégiai váltás, és ekkor fordult a cég az autóipar irányába. Ekkor csatlakoztam – külsős ügyvédi iroda kiszervezett jogi szolgáltatójaként – az NNG jogi csapatához, ami akkor egy három főből álló csapat volt. Ekkor körülbelül 200-220 fő dolgozott a cégnél, mára ez már 900-ra nőtt. Természetesen ez idő alatt számos új fejlesztés és technológia lett bevezetve, és lényegi változást jelentett az autóipar területére való belépés. Szerencsémre részese lehettem ennek az irányváltásnak és robbanásszerű növekedésnek, amelynek következtében egyre nagyobb igény merült fel a jogi munkára és a jogi osztállyal szemben is egyre erősebb elvárássá vált egy széleskörű, nemzetközi jogi kérdésekre is kiterjedő, erős támogató funkció megvalósítása. Emellett elindult egy olyan jellegű fejlődés is, hogy leányvállalatok formájában is jelen legyünk a nemzetközi piacokon. Ennek következében 2014-ben alapítottunk Japánban leányvállalatot és az USA-ban felvásároltuk az autóipari piacon tevékenykedő nFuzion nevű céget. 2016-ban tovább folytattuk a terjeszkedést Kína irányába, ami egy nagyon hosszú folyamatnak az eredménye volt. Sok mindennel kellett szembenéznünk ahhoz, hogy egy működőképes céget létrehozzunk. Szintén 2016-ban szereztünk többségi befolyást eredményező részesedést az autók kiber-biztonságával foglalkozó izraeli székhelyű cég, az Arilou Information Secutity Technologies-ban. Érdekes volt látni, mennyire mások a szabályozások a különböző országokban.

Milyen jellegű feladatokat kell ellátnia egy autóipari navigációt fejlesztő cég jogi osztályának?

A jogi osztály egyik legfőbb tevékenysége az autóipari beszállítókkal és autógyártókkal kötendő fejlesztési keretszerződések és licenc-szerződések tárgyalása mellett a térkép és egyéb navigációs tartalmak NNG részéről történő licencbe vételével kapcsolatos kontraktusok írása, illetve véleményezése. Továbbá tevékenységünkhöz tartozik az online értékesítési felület kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatos megállapodások tárgyalása és szövegezése, valamint az ezekre vonatkozó hatósági és jogszabályi előírásoknak való folyamatos megfelelés biztosítása. A szerződési feltételeket a legnagyobb, vezető globális autóipari beszállítókkal és autógyárakkal kell kialkudni, és a cég számára a lehető legkedvezőbb feltételekkel szerződéses formába ölteni. A nemzetközi jelleget erősíti az is, hogy a partnereinkkel különféle jogok alatt kell szerződnünk, azokba is betekintést kell nyernünk. Természetesen minden tárgyalás angolul folyik.

Említette a jogszabályi, hatósági megfelelés kérdését. Ez alatt mit ért pontosan?

Például számos helyi korlátozás vonatkozik az általunk licencelt térképtartalmakra.

Kína pont ebből a szempontból lehet érdekes?

Igen, ott nem engedik meg, hogy kihozzák a térképeket az országból, és a forgatásokat is – tehát azt a technikai eljárást is, amivel alkalmassá tesszük a térképet a szoftverünkkel való együttműködésre – helyben kell lebonyolítani, felügyelő jelenlétében. Hasonló korlátozások vannak érvényben Koreában, vagy a határok vitás volta miatt többek között Törökországban is. Németországban például a sebességmérő kamerák megjelenítésére vonatkoznak restrikciók, de említhetnék számos más példát is. Mindemellett a cégalapításra és a cégek működésére is teljesen másfajta szabályok vonatkoznak különböző országokban. Nagyon érdekes ebbe belelátni, belemélyülni.

Ezek extra kihívásnak számítanak?

Mindenképpen. Büszkék vagyunk arra, hogy a cég tevékenységével együtt a jogi támogató funkció innen Magyarországról indult, mi terjesztettük ki a tevékenységünket és jelenleg is mi kontrolláljuk a jogi folyamatokat a teljes cégcsoport tekintetében. Az egyes leányvállalatoknak nincsen saját jogi osztályuk, hanem hozzánk fut be minden kérdés. Természetesen, amikor szükséges az adott helyi jogi ismeret hiánya miatt, akkor bevonunk külső szakértőket. A folyamatainkat támogató rendszereket is mi építettük ki. Általában a nagyvállalatoknál úgy szokott történni, hogy megvannak a szerződésminták, a jogi rendszerek, ide kell becsatlakozni és mindenki egy sztenderd szerint jár el. Nálunk egy zöldmezős beruházásról volt szó, a jogi folyamatokat szinte a nulláról kellett felépíteni. Amikor idekerültem 2009-ben, mindössze egy excel táblázat volt a teljes jogi rendszer, amiben fel voltak sorolva a szerződések. Mostanra van egy olyan rendszerünk, amivel a kollégák jogi folyamatokat tudnak indítani és menedzselni a releváns területek bevonásával konstruktívan, hozzászólási, kommentelési lehetőséggel. Magának a szerződés tárgyalásának és jóváhagyásának is lett egy külön rendszere, ahol nyomon követhető, hogy a releváns döntéshozók mind látták a szerződést, mind jóváhagyták. Ez egy nagy segítséget jelent az ügyvezetés számára, arra vonatkozóan, hogy a szerződés biztonsággal aláírható. Van egy nagyon jó szerződés-nyilvántartó rendszerünk, amelyben olyan funkció is van, hogy emlékeztessen, ha egy kontraktusnak forduló napja közeleg, felmondható vagy hamarosan lejár. Összességében elmondható, hogy mára sikerült kialakítanunk egy olyan infrastruktúrát, ami lehetővé teszi a gördülékeny és jogi szempontú biztonságot jelentő működést. 2013-ban vettem át a jogi osztály irányítását, ekkor öten voltunk, mostanra 10 fős csapattá nőttünk fel. Szinte minden fajta jogterületen jelen vagyunk, ez elsődlegesen az IT-jogot, szerzői jogot, szellemi alkotásokhoz fűződő szabadalmaztatást, adatvédelmet, elektronikus kereskedelmet, munka-, tárasági és reklámjogot jelenti. Sok kérdés érkezik hozzánk, jelenleg körülbelül 350 folyóügy van a rendszerünkben. A szerzői joghoz kapcsolódik és a nemzetközi jellegünket támasztja alá, hogy aktívak vagyunk a szerzői jogsértésekkel szembeni fellépésben.

 

NNG Kft. - WK Jogászdíj 2016 in-house TMT jogi csapata

Az NNG Kft. sikeres jogi csapata, középen Kerecsen Éva vezető jogtanácsos, kezében a Jogászdíjjal

Ezt a kérdést ki is emelte a pályázatban. A szoftverfejlesztő és azt értékesítő cégek egyik legnagyobb kihívása a széleskörű kalóztevékenység, mely hatalmas károkat okoz mind anyagi, mind reputációs szempontból. Hogyan lép fel a cég az illegális szoftverkereskedőkkel szembeni harcban?

Az NNG Jogi Osztálya jelentős szerepet játszik ebben a küzdelemben. Elsősorban az USA-ban és Brazíliában jellemzőek az ilyen ügyek, ezekben az országokban több per is folyamatban van a jogsértőkkel szemben, ezek vitelében az NNG Jogi Osztálya kezdeményező, összefogó és koordináló szerepet tölt be. Mind az USA-ban, illetve Brazíliában is nagyon eredményesen lépünk fel a szerzői jogsértésekkel szemben. Többek között volt az USA-ban egy komolyabb perünk, ami 2016 januárjában zárult le egyezséggel, amelynek eredményeként több millió dolláros kártérítést kaptunk. Idén januárban egy másik, ugyancsak az USA-ban indult eljárás eredményeként szintén beérkezett egy nagyobb, egymillió dollárt meghaladó kártérítési összeg. Elmondható, hogy az ügyek kapcsán gazdag tapasztalatra és rálátásra tettünk szert. Ami a tavaly lezárult, előbb említett ügy részleteit illeti, az történt, hogy az NNG 2014 januárjában nyújtott be keresetet Kalifornia államban egy amerikai vállalkozás ellen az NNG szerzői jogainak megsértése, valamint védjegybitorlás miatt. A per körülbelül két évig tartott, a helyi jogi képviselőnk járt el a kaliforniai bíróság előtt. Azonban az eljárás menedzselése Budapestről, a jogi osztályunk egyik tagja hathatós közreműködésével történt, több mint 20 kolléga kisebb-nagyobb mértékű bevonásával. Az ügyben számos résztvevővel kellett folyamatosan kapcsolatot tartani, biztosítani az információ áramlását az amerikai ügyvédek, az NNG felsővezetői, valamint az érintett, technológia és értékesítési területen dolgozó kollégák között. Kihívást jelentett az amerikai polgári peres eljárás megismerése, a kártérítési igények elbírálásának a magyarországi szabályoktól eltérő gyakorlata. A bizonyítási eljárás, valamint a tanúfelkészítés folyamata nagy erőfeszítést igényelt, különösen fontos volt a nem jogász kollégák támogatása és motiválása a számukra teljesen idegen, ráadásul angol nyelven folyó jogi eljárásban történő részvételben. A legnagyobb élmény és kihívás az volt, hogy magyarországi székhelyű cégként két éven keresztül folyamatosan, magabiztosan és teljes erőbedobással kellett küzdenünk idegen jogi környezetben egy helyi céggel szemben, bízva abban, hogy a bíróság megállapítja a jogsértést és a megítélt kártérítés megfelelően kompenzálja a cég kárát. Az NNG érdekeinek megfelelő, több millió dolláros nagyságrendű jóvátétel megfizetéséről szóló egyezség aláírására 2015 novemberében került sor. Ahogy korábban is említettem, nagy büszkeségünk, hogy Brazíliában is aktívak vagyunk a szerzői jogsértések elleni fellépés tekintetében, és még nézegetünk egy-két országot, ahol úgy látjuk, hogy a jogi környezet kedvező lesz számunkra.

Gondolom mind az alapítással, illetve felvásárlással kapcsolatos jogi kérdésekben, ügyekben, mind a működéssel kapcsolatos jogi kérdések rendezésében és a jogi folyamatok teljes integrálásában jelentős szerep jutott a jogi osztály vezetőjének.

Büszkék vagyunk arra, hogy központi irodaként az NNG Jogi Osztálya koordinálja a leányvállalatok tevékenységével kapcsolatos minden jogi kérdés intézését, bármilyen külföldi jog alapján történő szerződéskötést vagy akár peres eljárás vitelét. Eme feladatok ellátásának megszervezése és az ezekkel kapcsolatos jogi álláspont menedzsment felé történő képviselete természetesen alapvetően az én feladatom.

A belső munkavégzést elősegítő folyamatokat is a jogászok dolgozzák ki?

A külföldi jogi feltételeknek való megfelelést és a cégvezetés érdekeinek szoros összehangolását, a helyi hatóságokkal való kapcsolattartást, az adott leányvállalat irányításával kapcsolatos szabályzatok kialakítását és szükséges határozatok előkészítését, valamint a folyamatos működés jogi szempontú biztosítását mind-mind nekünk, az általam vezetett jogi osztálynak kellett és kell elvégezni.

Szintén a jogi osztály kezdeményezte és vezette a szabadalmi portfólió építését szolgáló folyamat bevezetését és az ehhez kapcsolódó háttérfolyamatok és belső szabályzatok kialakítását is.

Ennek első lépéseként 2016 januárjában hatályba lépett az NNG szabadalmaztatásra vonatkozó Szellemi Alkotások Szabályzata, ezzel megteremtve a jogi keretet az NNG munkavállalói számára, hogy megfelelő ösztönző rendszer alapján motiváljon új megoldások kitalálására és kidolgozására. Az ezzel kapcsolatos adminisztratív folyamatok kezelésére a jogi osztály közreműködésével szintén bevezetés alatt áll egy Jira-alapú rendszer. Ez lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy az egyes találmányi javaslatok a belső elbírálás mely szakaszában vannak, az eljárásban részt vevő egyes bizottságok hogyan döntöttek az adott javaslatot illetően, valamint hogy mikor, kinek és milyen teendője van az adott javaslattal kapcsolatban, figyelembe véve a törvény és a szabályzat által meghatározott belső határidőket.

Hogy tudja a jogi osztály támogatni az üzletfejlesztést?

Szakértelmünkkel és professzionális hozzáállásunkkal támogatjuk az üzleti oldalt a tárgyalási folyamatok során. A cél az, hogy az értékesítő csapatokat a lehető legjobban kidolgozott szerződéstervezetekkel és -mintákkal tudjuk ellátni, melyek alkalmasak arra, hogy az autóiparra jellemző, rendkívül komplex viszonyrendszerben a lehető legnagyobb biztonsággal képviseljék az NNG érdekeit. A szektorban elfogadott sztenderdeknek megfelelően a szerződés hatékonyan rendezi a szerződésszegésből eredő felelősség kérdését, megfelelő korlátozásokkal védve az NNG gazdasági érdekeit. Ez jelenti – többek között – mind a kártérítési felelősség fennállására, mind annak összegszerűségére vonatkozóan, megfelelően felépített korlátozó rendelkezéseket.

Toborzás és tehetség megtartásban mennyire jár elől az NNG Kft.?

A tehetségek megtartásában fontos szerepet játszik a cég gondolkodásmódja és díjakkal is igyekszik elismerni a kiemelkedő teljesítményt. Az elmúlt években 4 alkalommal is részesültek kollégáink a nagyszerű teljesítményt jutalmazó, a cégnél adható úgynevezett Big Thank You Award-elismerésből.

Mint a NNG vezető jogtanácsosa, vannak további saját ötletei, jövőbeli tervei a jogi osztály munkáját tekintve?

A folyamatos növekedés mellett újabb és újabb termékek és irányok kerülnek be a cég portfóliójába, ezek nem feltétlenül szorosan csak a navigációhoz kötődnek. Erre jó példa a cyber securityvel foglalkozó cég felvásárlása, az ő termékük az autók hekkelése ellen nyújt védelmet. Ez egy teljesen új irány, mely újfajta szerződések kidolgozását is szükségessé teszik majd. Az új adatvédelmi rendelet bevezetésével pedig további új feladatok merülnek fel – ez biztosan egy igen érdekes projekt lesz a számunkra 2017-ben.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!