Költségspórolás technológiával

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A vállalatok jogi osztályai az egyes eljárásaik kialakítása során döbbennek rá arra, hogy a jogi IT eszközök és eljárások segítséget nyújthatnak a költségek kordában tartásában. A jogi költségek alakulásával foglalkozó tanulmányban 59 amerikai vállalat jogi osztályát vizsgálták meg és ez alapján vontak le következtetéseket.

A tanulmány azt állítja, hogy idén körülbelül ugyanannyi vállalat költ többet a külső jogászaira, mint amennyi átalakítja a struktúráját és így kevesebbet költ majd. Azonban a jogi osztályok sokkal inkább növelik a házon belüli költségeiket.

A külső megbízások összege még mindig magasabb, mint a vállalati jogászok költségvetése, de ez a tendencia megfordulóban van. A külső megbízásokat általában a cégekkel szerződött ügyvédi irodák kapják, amely a külső jogi költségek 80%-át teszi ki.

A cégvezetők szerint ez azért alakulhatott így, mert a vállalati jogászok sokszor külső tanácsadókat alkalmaztak, ügyvédi irodáktól kértek tanácsot.  A külső megbízásokban az is közrejátszik, hogy az ügyvédi irodák kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak, például IT és egyéb ügyintézési szolgáltatásokat.

A leghatékonyabban az olyan technológiai eszközökkel lehet a költségspórolást végrehajtani, mint az e-számlázás, amely a költségvetés ellenőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze. Az e-számlázással egyszerűen lehet statisztikákat készíteni a vállalati kiadásokról és ötleteket kapni a spóroláshoz.

A tapasztalatok szerint az ilyen eszközök a complianceben is segítséget tudnak nyújtani, így a külső jogi tanácsadókat is kevésbé kell igénybe venni.

A megkérdezett vállalatok a teljesítményértékelési és az automatikus számlázási programokat említették még hasznosként, de ezeket jóval kevesebb vállalat használja csak.

Szakértők szerint csak idő kérdése és a vállalati jogi osztályok ellenőrzést fognak szerezni a többi terület kiadásai felett és racionalizálni fogják azokat.

Sok jogi osztály dönt ma már úgy, hogy költségspórolási célból nem veszi igénybe külső ügyvédi irodák segítségét. Ez leginkább a szerződésvéleményezés, a peres ügyek és a szellemi tulajdon területén jellemző.

A kutatás az elektronikus perfelvételi eljárás költségeivel is foglalkozott, amelyet a legtöbb válaszadó költségspórolási célból, míg kisebb részük a viszont a vezetői vállalati jogász utasítására igyekszik csökkenteni. A perfelvételi eljárások költségeinek követését az újabb ás újabb eljárások megindulása, illetve a költségek bejelentésének hiánya nehezíti.

(law.com

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!