• Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján a légitársaságok nem tudnak automatikusan mentesülni kártalanítási kötelezettségük alól a rendeletben meghatározott felmentési okok esetén sem, minden ügyet egyedileg, a sajátos körülmények mellett szükséges megvizsgálni.

  Budapest Airport

  Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján a légitársaságok nem tudnak automatikusan mentesülni kártalanítási kötelezettségük alól a rendeletben meghatározott felmentési okok esetén sem, minden ügyet egyedileg, a sajátos körülmények mellett szükséges megvizsgálni.

 • Változatlanul hagyni, eltörölni, megreformálni? Ezek a kérdések állnak a politikai és társadalmi vita középpontjában a német Büntető Törvénykönyv 219a. § kapcsán, amely bünteti az abortusz népszerűsítését. Ismét előkerült a magzatelhajtás ellenzői és támogatói közötti világnézeti, alapjogi dilemma. 

  kismama, terhesség

  Változatlanul hagyni, eltörölni, megreformálni? Ezek a kérdések állnak a politikai és társadalmi vita középpontjában a német Büntető Törvénykönyv 219a. § kapcsán, amely bünteti az abortusz népszerűsítését. Ismét előkerült a magzatelhajtás ellenzői és támogatói közötti világnézeti, alapjogi dilemma. 

 • Az Európai Unió Bírósága tovább pontosította az átszállásos légi út során a késéért való felelősség, illetve a nemzeti bíróságok hatáskörére vonatkozó szabályokat.

  Budapest Airport

  Az Európai Unió Bírósága tovább pontosította az átszállásos légi út során a késéért való felelősség, illetve a nemzeti bíróságok hatáskörére vonatkozó szabályokat.

 • Az EUB idén februári ítélete szerint csoportos létszámcsökkentéskor bizonyos körülmények között mégiscsak fel lehet mondani a várandós nőknek, miközben munkajogi védelmüket a magyar munkajog is, de nemzetközi és uniós jogi dokumentumok is biztosítják. Vajon megalapozott-e az érintettek aggodalma?

  kismama

  Az EUB idén februári ítélete szerint csoportos létszámcsökkentéskor bizonyos körülmények között mégiscsak fel lehet mondani a várandós nőknek, miközben munkajogi védelmüket a magyar munkajog is, de nemzetközi és uniós jogi dokumentumok is biztosítják. Vajon megalapozott-e az érintettek aggodalma?

 • A hazájukat szexuális másságuk miatt elhagyók menekültjogi megítéléséről döntött az EUB friss ítéletében. E kérdés Európa-szerte hosszabb ideje fejtörést okoz a hatóságok és bíróságok számára. A luxemburgi bírák mostani verdiktjét magyar megkeresésére, előzetes döntéshozatali eljárásában hirdették ki. 

  házasság, egyenlő házasság, melegházasság

  A hazájukat szexuális másságuk miatt elhagyók menekültjogi megítéléséről döntött az EUB friss ítéletében. E kérdés Európa-szerte hosszabb ideje fejtörést okoz a hatóságok és bíróságok számára. A luxemburgi bírák mostani verdiktjét magyar megkeresésére, előzetes döntéshozatali eljárásában hirdették ki. 

 • Vajon az Emberi Jogok Európai Bírósága meddig tudja hatáskörét megtartani a hiper-nacionalista politikából eredő kihívásokkal szemben?

  EJEB4

  Vajon az Emberi Jogok Európai Bírósága meddig tudja hatáskörét megtartani a hiper-nacionalista politikából eredő kihívásokkal szemben?

 • Az EJEB megállapította, hogy a magyar bíróságok jogszerűen és arányosan jártak el, amikor nem teljesítették a francia bíróság ítéletében foglaltakat, mert az a gyermek számára mentális sérülést okozhatott volna.

  EJEB

  Az EJEB megállapította, hogy a magyar bíróságok jogszerűen és arányosan jártak el, amikor nem teljesítették a francia bíróság ítéletében foglaltakat, mert az a gyermek számára mentális sérülést okozhatott volna.

 • rendőrség

  2018. április 25. 9:00

  A hónap elején az FBI átkutatta Trump ügyvédjének irodáját, lakását és széfjét, és üzleti dokumentumokat, e-maileket, illetve különböző iratokat foglalt le. Trump elnök kérte a szövetségi bíróságtól a lefoglalt anyagok visszaszolgáltatását, a bíróság ezt azonban megtagadta. Az elnök tiltakozott az ügyvédi titok megsértése miatt.

  bookmark
 • tűzoltó

  2018. március 14. 9:00

  Az Európai Bíróság egy friss ítélete szerint (C518/15.) munkaidőnek kell minősíteni, ha a munkavállaló a munkahelyén kívül áll rendelkezésre munkavégzésre, ám hívás esetén nyolc perc alatt meg kell jelennie a munkahelyén.

  bookmark
 • föld

  2018. március 14. 7:30

  Az EUB a zsebszerződések érvénytelenítésére vonatkozó magyar szabályozás vizsgálata során megállapította, hogy a magyar kormány el akarta kerülni a szerződések egyenkénti felülvizsgálatát, ezért a nem közeli hozzátartozók haszonélvezeti jogát jogszabály által megszüntette, amellyel aránytalanul korlátozta a tőke szabad mogását.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!