• Az EU demokratikus legitimációjának témája és a közvetlen demokrácia intézményi erősítésének igénye az unió lisszaboni reformszerződésében talált egymásra. A jogalkotó 2012-ben életre hívta az európai polgári kezdeményezést, mely jogintézmény idehaza és Nyugat-Európában is a figyelem középpontjába került.

  Európai Parlament

  Az EU demokratikus legitimációjának témája és a közvetlen demokrácia intézményi erősítésének igénye az unió lisszaboni reformszerződésében talált egymásra. A jogalkotó 2012-ben életre hívta az európai polgári kezdeményezést, mely jogintézmény idehaza és Nyugat-Európában is a figyelem középpontjába került.

 • Az ICTY arra a következtetésre jutott, hogy mind a hat vádlott részt vett ezen bűncselekmények elkövetésében, így a Genfi Egyezményeket, azaz háborúra vonatkozó törvényeket és szokásokat, valamint az emberiség elleni bűncselekményeket súlyos megsértették.

  ICC

  Az ICTY arra a következtetésre jutott, hogy mind a hat vádlott részt vett ezen bűncselekmények elkövetésében, így a Genfi Egyezményeket, azaz háborúra vonatkozó törvényeket és szokásokat, valamint az emberiség elleni bűncselekményeket súlyos megsértették.

 • A katalán válság nem várt mellékhatásaként a több szempontból is vitatott európai elfogatóparancs intézménye ismét a figyelem középpontjába került. A katalán tartományi elnök, Carles Puigdemont és négy, Brüsszelben tartózkodó kormánytagja ellen az illetékes spanyol bíróság adott ki nemrég európai elfogatóparancsot.

  Katalónia

  A katalán válság nem várt mellékhatásaként a több szempontból is vitatott európai elfogatóparancs intézménye ismét a figyelem középpontjába került. A katalán tartományi elnök, Carles Puigdemont és négy, Brüsszelben tartózkodó kormánytagja ellen az illetékes spanyol bíróság adott ki nemrég európai elfogatóparancsot.

 • Érdekes joghatósági kérdés eldöntését indítványozta az észt legfelsőbb bíróság az Európai Unió Bíróságánál. Egy Svédországban működő észt cég Észtországban perelt be egy svéd munkáltatói szövetséget, mert az szerinte alaptalanul tette internetes feketelistára. Vajon mely állam bírósága hivatott dönteni?

  internet

  Érdekes joghatósági kérdés eldöntését indítványozta az észt legfelsőbb bíróság az Európai Unió Bíróságánál. Egy Svédországban működő észt cég Észtországban perelt be egy svéd munkáltatói szövetséget, mert az szerinte alaptalanul tette internetes feketelistára. Vajon mely állam bírósága hivatott dönteni?

 • A túlórák és az alulfizetettség mellett a gyermekmunka alkalmazása is súlyos problémaként merült fel egy brazil beszállítónál. A brazil munkaügyekért felelős minisztériumhoz is számos panasz érkezett a rossz munkakörülmények miatt, mely már a rabszolgaság szintjén vannak.

  Gumimacik

  A túlórák és az alulfizetettség mellett a gyermekmunka alkalmazása is súlyos problémaként merült fel egy brazil beszállítónál. A brazil munkaügyekért felelős minisztériumhoz is számos panasz érkezett a rossz munkakörülmények miatt, mely már a rabszolgaság szintjén vannak.

 • függetlenség

  2017. november 6. 7:30

  A katalán függetlenségi törekvések az Európai Unió egységét veszélyezteti, így a Európai Bizottság és Tanács a spanyol kormányt sürgeti a helyzet mielőbbi békés úton való rendezésére.

  bookmark
 • EJEB

  2017. november 2. 9:00

  Az EJEB ítélete szerint, a gyöngyösi rendőrőrsön kényszervallatással vettek rá egy roma származású férfit különböző bűncselekmények elkövetésének beismerésére. Az EJEB szerint a rendőrség eljárásával Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és embertelen bánásmódra vonatkozó rendelkezését.

  bookmark
 • autó

  2017. október 31. 7:30

  Az EU tagországaiban kiállított jogosítványok időbeli korlátozás nélkül használhatók valamennyi tagállamban – szól a közösségi jog nagy, mindennapi jelentőséggel bíró szabálya. Ám a helyzet ennél bonyolultabb. Ezért érdemes áttekinteni az európai és – számos Németországban élő honfitársunkra tekintettel – a német bíróságok joggyakorlatát.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. október 16. 7:30

  Az EUB ítélete szerint, ha egy zártvégű pénzügyi lízingszerződést arra hivatkozással szüntetnek meg véglegesen, hogy az adós nem teljesít akkor a héairányelv szellemiségéből az következik, hogy az adóalapot csökkenteni kell.

  bookmark
 • anya és gyermek, család, pihenés

  2017. október 5. 9:00

  A H. Hälvä, S. Naukkarinen, P. Paajanen és S. Pik „helyettesítő nevelőszülők” és munkáltatójuk, az SOS-Lapsikylä ry közötti jogvita keretében a 2006-2009 évek során az általuk végzett rendkívüli – túlóra, esti, éjszakai, szombati és vasárnapi – munkavégzés után járó pótlék megfizetése iránt indítottak kerestet. Az ügy, amely a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló, 2003. november 4-ei 2003/88/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 17. cikke (1) bekezdésének értelmezésére vonatkozik, előzetes döntéshozatali eljárás keretében került az EUB elé.

  bookmark
 • Németország

  2017. október 3. 7:30

  Németország választott. Ezért a választási- és pártrendszer bemutatása után érdemes áttekinteni, meddig és milyen hatáskörökkel maradhat hivatalában a jelenlegi kabinet, és miként lesz Európa legnépesebb, gazdaságilag legerősebb országának új kormánya.

  bookmark
 • fogyasztóvédelem

  2017. szeptember 20. 9:00

  Az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatainak fogalmát a 2005/29EK/-irányelv határozza meg. Ez azonos szintű védelmet biztosít minden fogyasztó számára, függetlenül attól, hogy az adásvétel az Európai Unió mely pontján történt. E fogalom minden olyan tevékenységre vagy mulasztásra vonatkozik, amely közvetlen kapcsolatban áll valamely terméknek a kereskedő által a fogyasztó részére történő eladásösztönzésével, értékesítésével vagy szolgáltatásával. Így védi a fogyasztók gazdasági érdekeit a kereskedelmi ügylet lebonyolítását megelőzően, azt követően, majd a lebonyolítás során is.

  bookmark
 • Németország

  2017. szeptember 14. 7:30

  Szeptemberben új Bundestagról, azaz szövetségi törvényhozásról döntenek a németek. Korábbi cikkünkben a német választási rendszert mutattuk be, amely ’89/’90 fordulóján a magyar szabályok kialakításánál mintául szolgált. A következőkben pedig a német pártrendszert vesszük górcső alá.

  bookmark
 • migráns

  2017. szeptember 6. 14:48

  Elbuktuk a kvótapert! Az Európai Bíróság lesöpörte a Kormány által felsorakoztatott érveket, így Magyarország köteles lesz befogadni az 1294 menekültet.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. augusztus 31. 9:00

  A Mohammad Zadeh Khorassani kontra Kathrin Pflanz-ügyben hozott ítélet a befektetővédelem szempontjából különös jelentőséggel bír. Az e szolgáltatások igénybevevői és az azokat nyújtó vállalkozások közötti információ tekintetében tapasztalható aszimmetria, valamint a lakosság nagy részénél az ez irányú pénzügyi kultúra hiánya – egyéb tényezőkkel együtt – azt eredményezi, hogy a magánszemélyeket a megtakarítással, befektetésekkel, illetve kölcsönökkel kapcsolatban gyakran hibás és az érdekeiket súlyosan sértő döntések meghozatalára ösztönzik.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!