• Nyilvánvaló a szoros kapcsolat a kényszermunka és az emberkereskedelem között, ha a kizsákmányolásra személyek toborzása, szállítása, eladása, elrejtése, átvétele és fogadása útján kerül sor.

  EJEB

  Nyilvánvaló a szoros kapcsolat a kényszermunka és az emberkereskedelem között, ha a kizsákmányolásra személyek toborzása, szállítása, eladása, elrejtése, átvétele és fogadása útján kerül sor.

 • Egy német gyógyszerellátási jogvita alapján az EUB kimondta: bár a megbízható, országos gyógyszerellátás biztosítására irányuló cél főszabály szerint az EUMSZ 36. cikkének hatálya alá tartozik, ám az áruk szabad mozgása csak akkor korlátozható, ha az elérni akart jogszerű cél megvalósítására alkalmas, és nem lépi túl a szükséges mértéket.

  Európai Unió Bírósága 3

  Egy német gyógyszerellátási jogvita alapján az EUB kimondta: bár a megbízható, országos gyógyszerellátás biztosítására irányuló cél főszabály szerint az EUMSZ 36. cikkének hatálya alá tartozik, ám az áruk szabad mozgása csak akkor korlátozható, ha az elérni akart jogszerű cél megvalósítására alkalmas, és nem lépi túl a szükséges mértéket.

 • Az elmúlt időszak talán legforróbb politikai és jogi témája a menekültválság, és Németország abban játszott szerepe. Sokan túlzottan nyitottnak tartják az Európai Unió legnagyobb országának menekültpolitikáját. A jogalkotó motivációjának megértéséhez hozzásegíthet a német menedékjog történetének áttekintése.

  Merkel szelfi

  Az elmúlt időszak talán legforróbb politikai és jogi témája a menekültválság, és Németország abban játszott szerepe. Sokan túlzottan nyitottnak tartják az Európai Unió legnagyobb országának menekültpolitikáját. A jogalkotó motivációjának megértéséhez hozzásegíthet a német menedékjog történetének áttekintése.

 • Az alábbi cikk a nem teljesítő hitelportfóliók negatív gazdasági hatását és egy, az Európai Központi Bank általi lehetséges megoldást vázolja fel. Az EKB a nem teljesítő hitelráta csökkentése végett már tavaly kiadott egy iránymutatás-tervezetet, s bár véglegesített verziója még nem ismert, várhatóan átláthatóvá teszi a követelményeket.

  Európai Központi Bank

  Az alábbi cikk a nem teljesítő hitelportfóliók negatív gazdasági hatását és egy, az Európai Központi Bank általi lehetséges megoldást vázolja fel. Az EKB a nem teljesítő hitelráta csökkentése végett már tavaly kiadott egy iránymutatás-tervezetet, s bár véglegesített verziója még nem ismert, várhatóan átláthatóvá teszi a követelményeket.

 • Az igazságszolgáltatást Horvátországban is a független bíróságok gyakorolják, míg a kormány alá rendelt ügyészség mellett létezik egy szakosított, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni vádhatóság is. A mediációban is szerep jut az ügyésznek, aki a megállapodás után is eldöntheti, hogy vádat emel-e vagy megszünteti az eljárást.

  Horvátország

  Az igazságszolgáltatást Horvátországban is a független bíróságok gyakorolják, míg a kormány alá rendelt ügyészség mellett létezik egy szakosított, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni vádhatóság is. A mediációban is szerep jut az ügyésznek, aki a megállapodás után is eldöntheti, hogy vádat emel-e vagy megszünteti az eljárást.

 • A harmadik országbeli állampolgár által a céltagállam harmadik ország területén található képviseletén humanitárius okokból benyújtott korlátozott területi érvényességű vízum iránti kérelem nem a Közösségi Vízumkódex alkalmazási körébe, hanem – az európai uniós jog jelen állapotában – egyedül a nemzeti jog hatálya alá tartozik.

  Európai Unió Bírósága 3

  A harmadik országbeli állampolgár által a céltagállam harmadik ország területén található képviseletén humanitárius okokból benyújtott korlátozott területi érvényességű vízum iránti kérelem nem a Közösségi Vízumkódex alkalmazási körébe, hanem – az európai uniós jog jelen állapotában – egyedül a nemzeti jog hatálya alá tartozik.

 • Miközben a spanyol igazságszolgáltatás is törekszik bizonyos eljárásgyorsító megoldásokra, számos kritika éri folyamatosan, leginkább az emberi jogok megsértése miatt. E véleményeket az EJEB több ítélete is visszaigazolja, és – főleg civil szervezetek szerint – a büntetőeljárás 2015-ös reformja ellenére e hibákat az új Be. sem orvosolta.

  Spanyolország

  Miközben a spanyol igazságszolgáltatás is törekszik bizonyos eljárásgyorsító megoldásokra, számos kritika éri folyamatosan, leginkább az emberi jogok megsértése miatt. E véleményeket az EJEB több ítélete is visszaigazolja, és – főleg civil szervezetek szerint – a büntetőeljárás 2015-ös reformja ellenére e hibákat az új Be. sem orvosolta.

 • forgalom

  2017. március 22. 17:05

  A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az EUMSZ 267. cikkével kapcsolatosan terjesztett be előzetes döntéshozatal iránti kérelmet az Európai Unió Bíróságához, az Euro-Team Kft. és a Spirál-Gép Kft. valamint a BRFK között folyamatban lévő közigazgatási perben, amelynek tárgya a BRFK útdíj bírságot kiszabó határozatának bírósági felülvizsgálata. A Bíróság ma hozta meg ítéletét, amelyet az alábbi cikkünkben részletesen ismertetünk.

  bookmark
 • EJEB

  2017. március 14. 9:06

  Az EJEB legfrissebb Magyarországgal kapcsolatos ítéletében megállapította, hogy a Kérelmezőnek kártérítés jár, mivel a szociális juttatások rendszerének átalakításakor Magyarország nem volt tekintettel az arányosság követelményére. A Kérelmező ellátását annak ellenére csökkentették jelentős mértékben, hogy az egészségügyi vizsgálatokon részt vett és nem állapították meg, hogy az egészségi állapotában javulás következett be.

  bookmark
 • Brexit, illeszkedési zavarok

  2017. március 13. 17:06

  Skócia függetlenedne, hogy uniós tag maradhasson, hamarosan a skót parlamentnél pattog a labda.

  bookmark
 • zene

  2017. március 3. 11:00

  In the second part of my article you can read on respective decisions of different courts from all over the world and the conclusion on intellectual property rights of composers.

  bookmark
 • zene

  2017. március 2. 11:00

  Authors and creators live by their works. As long as they are alive, they take measures to ensure that their message to their audience is interpreted according to their original intentions. If not, they are pleased to see in how many different ways their faithful audience receives them and their thoughts.

  bookmark
 • Olaszország

  2017. február 21. 9:00

  Az olasz büntetőeljárás az általános eljárás (procedimento ordinario) keretében előzetes eljárásból (l’udienza preliminare) és bírósági szakaszból áll. Utóbbihoz tartozik a főtárgyalás (dibattimento). Az eljárás akkor kezdődik, amikor a rendőrség vagy az ügyész olyan tényről értesül, amely adott esetben szabálysértésnek vagy bűncselekménynek tekinthető.

  bookmark
 • Tüntetés a NAV Kiemelt Adózók Igazgatósága előtt

  2017. február 17. 7:30

  Az EJEB megállapította, hogy az újságírók parlamenti karzatról való eltávolítása sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, mivel az újságírók élete vagy testi épsége nem volt veszélyben és a biztonsági személyzet intézkedését bizonyítékokkal nem támasztották alá.

  bookmark
 • bíró

  2017. február 14. 7:30

  Egyes elemeiben érdekes sajátosságok jellemzik a dán büntetőeljárást: például az ügyész nem nyomoz, és nem is ő a nyomozás ura, mint mondjuk Magyarországon. A dán ügyész „csupán” a vád képviselője, az ügyészi szakasz pedig hídszerepet tölt be a büntetőeljárásban, amely a nyomozás és a bírósági eljárás, ezen belül is a tárgyalás áthidalására hivatott. Egy másik érdekesség alapján napjainkban a dán büntetőeljárási törvényre szoktak hivatkozni azok a tagállamok, amelyek korlátozni akarják a védő jogait a büntetőeljárás első szakaszában. A dán Be. ugyanis tiltja, hogy a terhelt első kihallgatásakor kommunikáljon a védencével. Jelen lehet, de nem adhat tanácsot a gyanúsítottnak.

  bookmark
 • Németország

  2017. február 9. 9:00

  Miként viszonyuljunk a demokrácia adta szabadságot kihasználva szerveződő, de a rendszer megdöntésére törekvő, szélsőséges pártokhoz? – ez a demokráciák egyik klasszikus dilemmája. Különösen kényes a kérdés Németországban, ahol a nemzetiszocialisták 1933-ban demokratikus úton kerültek hatalomra, majd a Weimari Köztársaság jogszabályait betartva diktatúrát vezettek be, és egyik első intézkedésükkel betiltottak az ellenzéki pártokat. A téma aktualitását a német Szövetségi Alkotmánybíróság nemrégiben hozott ítélete adja, az egyetlen, országos szervezettel rendelkező, a nácizmus eszméivel részben nyíltan azonosuló párt, az NPD feloszlatása ügyében.

  bookmark
 • pénz, bilincs

  2017. február 8. 9:00

  A hitelező követelésének az adós külföldi bankszámláján tárolt pénzeszközeivel való biztosítása eddig egy bonyolult és hosszadalmas gyakorlat részét képezte, de egy új európai uniós rendelet ezt megváltoztatja.

   

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!