• Négy finn „helyettesítő nevelőszülő” az általuk végzett rendkívüli munkavégzés után járó pótlék megfizetése iránt indított kerestet. Az ügy a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003. november 4-ei 2003/88/EK-irányelv értelmezésére vonatkozóan került előzetes döntéshozatali eljárás keretében az EUB elé.

  Európai Unió Bírósága 3

  Négy finn „helyettesítő nevelőszülő” az általuk végzett rendkívüli munkavégzés után járó pótlék megfizetése iránt indított kerestet. Az ügy a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003. november 4-ei 2003/88/EK-irányelv értelmezésére vonatkozóan került előzetes döntéshozatali eljárás keretében az EUB elé.

 • Németország választott. Ezért a választási- és a pártrendszer bemutatása után érdemes áttekinteni, meddig és milyen hatáskörökkel maradhat hivatalában a jelenlegi kabinet, és miként lesz Európa legnépesebb, gazdaságilag legerősebb országának új kormánya.

  Németország

  Németország választott. Ezért a választási- és a pártrendszer bemutatása után érdemes áttekinteni, meddig és milyen hatáskörökkel maradhat hivatalában a jelenlegi kabinet, és miként lesz Európa legnépesebb, gazdaságilag legerősebb országának új kormánya.

 • A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló EK-irányelv értelmezését kérte előzetes döntéshozatal iránti kérelmében az Európai Unió Bíróságától a litván legfelsőbb közigazgatási bíróság egy folyamatban lévő jogvita keretében.

  Európai Unió Bírósága 3

  A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló EK-irányelv értelmezését kérte előzetes döntéshozatal iránti kérelmében az Európai Unió Bíróságától a litván legfelsőbb közigazgatási bíróság egy folyamatban lévő jogvita keretében.

 • Szeptemberben új Bundestagról, azaz szövetségi törvényhozásról döntenek a németek. Korábbi cikkünkben a német választási rendszert mutattuk be, amely ’89/’90 fordulóján a magyar szabályok kialakításánál mintául szolgált. A következőkben pedig a német pártrendszert vesszük górcső alá.

  Merkel, Németország

  Szeptemberben új Bundestagról, azaz szövetségi törvényhozásról döntenek a németek. Korábbi cikkünkben a német választási rendszert mutattuk be, amely ’89/’90 fordulóján a magyar szabályok kialakításánál mintául szolgált. A következőkben pedig a német pártrendszert vesszük górcső alá.

 • Elbuktuk a kvótapert! Az Európai Bíróság lesöpörte a a Kormány által felsorakoztatott érveket, így Magyarország köteles lesz befogadni az 1294 menekültet.

  Európai Unió Bírósága 3

  Elbuktuk a kvótapert! Az Európai Bíróság lesöpörte a a Kormány által felsorakoztatott érveket, így Magyarország köteles lesz befogadni az 1294 menekültet.

 • A Mohammad Zadeh Khorassani kontra Kathrin Pflanz-ügyben hozott EUB-ítélet a befektetővédelem szempontjából különös jelentőséggel bír. A lakosság ugyanis a pénzügyi kultúra hiánya miatt gyakran hoz hibás és az érdekeit súlyosan sértő döntéseket a befektetésekkel, kölcsönökkel kapcsolatban.

  pénz

  A Mohammad Zadeh Khorassani kontra Kathrin Pflanz-ügyben hozott EUB-ítélet a befektetővédelem szempontjából különös jelentőséggel bír. A lakosság ugyanis a pénzügyi kultúra hiánya miatt gyakran hoz hibás és az érdekeit súlyosan sértő döntéseket a befektetésekkel, kölcsönökkel kapcsolatban.

 • Szeptemberben új Bundestagról, azaz szövetségi törvényhozásról döntenek a németek. A magyar választási rendszert ’89/’90 fordulóján a német mintájára alakították ki, így érdemes áttekinteni, hogy néz ki a német szabályozás, miben tér el a magyartól, különösen annak néhány évvel ezelőtti, jelentős módosítása óta.

  Angela Merkel

  Szeptemberben új Bundestagról, azaz szövetségi törvényhozásról döntenek a németek. A magyar választási rendszert ’89/’90 fordulóján a német mintájára alakították ki, így érdemes áttekinteni, hogy néz ki a német szabályozás, miben tér el a magyartól, különösen annak néhány évvel ezelőtti, jelentős módosítása óta.

 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. július 31. 7:30

  A dunaszerdahelyi kerületi bíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordult az Európai Unió Bíróságához, tisztázandó néhány, a vonatkozó EGK-irányelvben szereplő főbb szabályt a kereskedelmi ügynök jutalékhoz való jogával kapcsolatban. A szlovák bíróság azt akarta meghatározni, hogy a kereskedelmi törvénykönyvnek az irányelvet átültető rendelkezéseivel ellentétesek-e az előtte folyó perben vitatott szerződés ama kikötései, amelyek értelmében a megbízó és a harmadik személy közötti kontraktus szerinti díjfizetés elmulasztása esettől függően megszünteti a jutalékhoz való jogot, vagy e jutalék összegének az e szerződés teljesítésének időtartamával arányos csökkentését eredményezi. A szlovák bíróság úgy ítélte meg, hogy a kontraktust kereskedelmi ügynöki szerződésnek, nem pedig közvetítői szerződésnek kell tekinteni. Az EUB ítélete eme utóbbi feltételezésen nyugszik.

  bookmark
 • billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  2017. július 20. 7:30

  Az internet segítségével a fogyasztók otthonról, időbeli korlátok nélkül, a világ bármely pontjáról vásárolhatnak. De mi a teendő akkor, ha kiderül, hogy a külföldről rendelt nadrág túl kicsi, a szoknya színe nem tetszik, vagy egyszerűen még sincs rá szükség? Vajon meggondolhatja-e magát a fogyasztó? Visszaléphet-e az online vásárlástól akkor is, ha a termék egyébként hibátlan?

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. július 18. 9:00

  Az EuB ítéletében megállapította, hogy ha a NAV indokolatlanul késlekedik a levonásba helyezett áfa összegének kiutalásával, akkor az adózó késedelmi kamatot követelhet.

  bookmark
 • Budapest Airport

  2017. július 13. 9:00

  Nem ellentétes az Alapjogi Chartával a 65. életévüket betöltött pilóták kereskedelmi repülési tevékenység körében való foglalkoztatásának tilalma, mondta ki az Európai Bíróság.

  bookmark
 • homoszexualitás

  2017. július 7. 7:30

  Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat régtől fogva munkát adott a jogalkotónak a német kultúrkörben. Évszázadokon keresztül, mint büntetni rendelt magatartási forma, majd, mint párkapcsolatok magánjogilag szabályozandó különös esete. Miután Merkel kancellár váratlan nyilatkozata hatására a német törvényhozás rekordsebességgel megnyitotta a házasságot az azonos nemű párok számára is, a homoszexualitás megszűnt speciálisan szabályozott jogi kategóriának lenni. A következőkben az ide vezető hosszú útról adok áttekintést.   

  bookmark
 • online szerencsejáték

  2017. július 5. 9:00

  Az EuB-hoz a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság terjesztett elő előzetes döntéshozatalra irányuló kérelmet, az Unibet és a Nemzeti Adó‑ és Vámhivatal Központi Hivatala közötti jogvitában, amely során a NAV elrendelte az Unibet internetes oldalainak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét és bírságot szabott ki vele szemben.

  bookmark
 • EJEB

  2017. július 3. 9:20

  Három orosz magánszemély kezdeményezte az EJEB eljárását az orosz meleg-ellenes törvény miatt. Az EJEB és a Velencei Bizottság megállapítása szerint a jogszabály nem tesz eleget a normavilágosság követelményeinek és megteremti a visszaélés lehgetőségét az orosz hatóságok számára. A Bíróság megállapította, hogy a jogszabály megalkotásával és annak visszaélésszerű alkalmazásával Oroszország megsértette a kérelmezők szólásszabadsághoz és megkülönböztetés tilalmához való jogát.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!