• Kritikára nem a testület pártossága, sokkal inkább a túl részletes ítéletek adhatnak okot, amelyekkel a BVerfG kvázi jogalkotóvá válik. A testület működésében a mai napig fellelhetők az „intellektuális paternalizmus” jegyei – fogalmaznak a BVerfG kritikusai.

  Német Alkotmánybíróság

  Kritikára nem a testület pártossága, sokkal inkább a túl részletes ítéletek adhatnak okot, amelyekkel a BVerfG kvázi jogalkotóvá válik. A testület működésében a mai napig fellelhetők az „intellektuális paternalizmus” jegyei – fogalmaznak a BVerfG kritikusai.

 • Ha egy megjelölés használata az Unió egy részén valamely európai uniós védjeggyel összetéveszthetőséget kelt, miközben az Unió egy másik részén ugyanezen használat nem eredményez összetéveszthetőséget, bekövetkezik a kizárólagos jogok megsértése.

  Európai Unió Bírósága

  Ha egy megjelölés használata az Unió egy részén valamely európai uniós védjeggyel összetéveszthetőséget kelt, miközben az Unió egy másik részén ugyanezen használat nem eredményez összetéveszthetőséget, bekövetkezik a kizárólagos jogok megsértése.

 • A dunaszerdahelyi kerületi bíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelme lehetőséget adott az EUB-nak, hogy tisztázzon néhány, a vonatkozó EGK-irányelvben szereplő főbb szabályt a kereskedelmi ügynök jutalékhoz való jogával kapcsolatban akkor, amikor a megbízó és a harmadik személy közötti szerződést részben nem teljesítik.

  Fotó: shutterstock

  A dunaszerdahelyi kerületi bíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelme lehetőséget adott az EUB-nak, hogy tisztázzon néhány, a vonatkozó EGK-irányelvben szereplő főbb szabályt a kereskedelmi ügynök jutalékhoz való jogával kapcsolatban akkor, amikor a megbízó és a harmadik személy közötti szerződést részben nem teljesítik.

 • Gyakran megesik, hogy egy más országbeli vállalkozás által üzemeltetett web-shopból rendelt árucikkel kapcsolatban minőségi kifogás merül fel. A határon átnyúló vásárlással foglalkozó cikksorozat következő része az EU valamennyi tagállamában érvényesülő, az elállási jogra vonatkozó legfontosabb szabályokat veszi sorra.

  online vásárlás

  Gyakran megesik, hogy egy más országbeli vállalkozás által üzemeltetett web-shopból rendelt árucikkel kapcsolatban minőségi kifogás merül fel. A határon átnyúló vásárlással foglalkozó cikksorozat következő része az EU valamennyi tagállamában érvényesülő, az elállási jogra vonatkozó legfontosabb szabályokat veszi sorra.

 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. július 18. 9:00

  Az EuB ítéletében megállapította, hogy ha a NAV indokolatlanul késlekedik a levonásba helyezett áfa összegének kiutalásával, akkor az adózó késedelmi kamatot követelhet.

  bookmark
 • Budapest Airport

  2017. július 13. 9:00

  Nem ellentétes az Alapjogi Chartával a 65. életévüket betöltött pilóták kereskedelmi repülési tevékenység körében való foglalkoztatásának tilalma, mondta ki az Európai Bíróság.

  bookmark
 • homoszexualitás

  2017. július 7. 7:30

  Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat régtől fogva munkát adott a jogalkotónak a német kultúrkörben. Évszázadokon keresztül, mint büntetni rendelt magatartási forma, majd, mint párkapcsolatok magánjogilag szabályozandó különös esete. Miután Merkel kancellár váratlan nyilatkozata hatására a német törvényhozás rekordsebességgel megnyitotta a házasságot az azonos nemű párok számára is, a homoszexualitás megszűnt speciálisan szabályozott jogi kategóriának lenni. A következőkben az ide vezető hosszú útról adok áttekintést.   

  bookmark
 • online szerencsejáték

  2017. július 5. 9:00

  Az EuB-hoz a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság terjesztett elő előzetes döntéshozatalra irányuló kérelmet, az Unibet és a Nemzeti Adó‑ és Vámhivatal Központi Hivatala közötti jogvitában, amely során a NAV elrendelte az Unibet internetes oldalainak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét és bírságot szabott ki vele szemben.

  bookmark
 • EJEB

  2017. július 3. 9:20

  Három orosz magánszemély kezdeményezte az EJEB eljárását az orosz meleg-ellenes törvény miatt. Az EJEB és a Velencei Bizottság megállapítása szerint a jogszabály nem tesz eleget a normavilágosság követelményeinek és megteremti a visszaélés lehgetőségét az orosz hatóságok számára. A Bíróság megállapította, hogy a jogszabály megalkotásával és annak visszaélésszerű alkalmazásával Oroszország megsértette a kérelmezők szólásszabadsághoz és megkülönböztetés tilalmához való jogát.

  bookmark
 • Németország

  2017. június 28. 7:30

  Megtartott és meg nem tartott népszavazások többször határozták meg a magyar politikai közbeszédet az elmúlt években. Ezzel párhuzamosan a népszavazások kiírásának feltételei, és az érvényességi, valamint eredményességi előírások jelentősen szigorodtak, ami nem kevés vitát váltott ki. Ezért is érdemes megismerkedni a német szabályozással, hisz mind a Weimari Köztársaság Alkotmánya, mind pedig a hatályos német Alaptörvény sok vonatkozásban példaként szolgált sok ország, így a magyar jogalkotó számára is.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. június 20. 7:30

  Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a szolgáltatás szabadságának elve tekintetében Gibraltár az Egyesült Királyság részét képezi.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága

  2017. június 8. 9:00

  Cikkünkben az EuB elé került ügyet ismertetjük, amely a Tanács által az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben nyomásgyakorlás céljából elfogadott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos. Az EuB szerint az EU csak a szervei által okozott közvetlen károkat köteles megtéríteni.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2017. június 7. 7:30

  A belga bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett azzal kapcsolatosan, hogy a munkavállalók szabad mozgáshoz való jog korlátozását jelenti-e az a nemzeti szabályozás, amely kimondja, hogy Belgiumban lakóhellyel rendelkező személynek nyilvántartásba kell vetetnie gépjárművét akkor is, ha azt más tagállamban szabályszerűen nyilvántartásba vették.

  bookmark
 • Merkel szelfi

  2017. május 24. 7:30

  A menekültkérdés körül zajló forró vitában a legtöbb féligazság és tévhit a menedékkérők számára nyújtott szociális ellátásokkal kapcsolatban él. Ezért a menedékjog németországi történetének bemutatása és az aktuális eljárásjogi szabályok összefoglalása után szerzőnk a menedékkérők számára nyújtott juttatásokról ad áttekintést a Jogászvilág olvasóinak.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!