Az EU Tőkepiaci Uniója – Az Európai Bizottság szakértői csoportot hozott létre a fenntartható finanszírozás stratégiájának kidolgozására

  • Értesítő a rovat cikkeiről

2016. október 28-án az Európai Bizottság egy, a fenntartható finanszírozással foglalkozó szakértői csoport felállításáról határozott. Az EU Tőkepiaci Uniója ("TPU") keretén belül a fenntartható finanszírozás egy, az Európai Bizottság alapvető célkitűzései közül.

Háttér

Az Európai Bizottság 2015 év elején mutatta be a tervet, hogy egy egységes tőkepiacon keresztül kívánja elősegíteni a finanszírozás ösztönzését és a növekedést Európa szerte. A tervet a tőkepiaci unióról szóló zöldkönyv kibocsátásával illetve egy külön erre a célra létrehozott weboldallal tették nyilvánossá. 

A TPU egy olyan keretrendszer, amely alatt különféle területeken, különböző jogalkotási kezdeményezések kerülhetnek megalkotásra. A TPU középpontjában a prospektus rendszer azon változása fog állni, ami elősegíti, és kevésbé teszi költségessé a kis- és középvállalkozások tőkebevonását. Mindemellett azonban számos más területet is lefed majd, így például a hosszú távú és fenntartható befektetéseket, az infrastruktúra finanszírozást, az értékpapírosítást, az alternatív finanszírozási forrásokat (pl. kockázati tőkebefektetés vagy a közösségi finanszírozás), a fizetésképtelenségi és a társasági jogot, illetve az adójogot is. Ez egy közép- és hosszú távú projekt, ám néhány kulcsfontosságú intézkedés már várhatóan 2017-ben megvalósul.  

unió

Fenntartható befektetés – a TPU központi prioritása

A TPU részeként, az Európai Bizottság felismerte a reformok szükségességét a tiszta technológiák és azok alkalmazásának területén a fenntartható finanszírozás/befektetés támogatására, ezáltal hozzájárulva az alacsony szén-dioxid kibocsátású és éghajlatváltozásra rugalmasan reagáló gazdaság létrehozásához. Az Európai Bizottság fenntartható befektetés alatt azt érti, hogy a befektetési döntés során a környezeti és szociális szempontokat is figyelembe veszik, és amellyel ösztönözni kívánják az intézményi befektetőket a fenntartható befektetési irányelvek alkalmazására.    

A szakértői csoport felállítása

A 2016. október 28-i sajtóközleményben az Európai Bizottság ismételten hangsúlyozta a tőkepiacok és a magánforrások döntő szerepét a fenntartható technológiák, alkalmazások és infrastruktúra területén történő beruházások mobilizálásában. Kiindulásként az Európai Bizottság bejelentette, hogy egy szakértői csoportot ("Szakértői Csoport") állít fel a fenntartható beruházáshoz kapcsolódó átfogó európai stratégia létrehozására, a fenntarthatóságnak az EU pénzügyi politikájába történő integrálása érdekében. A Szakértői Csoport 20 vezető szakértőből fog állni, akiket a civil társadalomból, az üzleti szférából és más nem állami intézményekből választanak.     

A Szakértői Csoport munkaprogramja és a várt eredmények

A Szakértői Csoport 2017 januárjában fogja elkezdeni a munkáját, amit két szakaszban fog végrehajtani:

Első szakasz – az azonosítás és értékelés szakasza: ebben a szakaszban a Szakértői Csoport az alábbiak azonosítására fog koncentrálni:

  • a fenntartható finanszírozás legfontosabb piaci szegmensei (pl. a zöld pénzügyi termékek, mint amilyenek a zöld kötvények és zöld hitelek, garanciák és tanácsadási szolgáltatások) és ezen termékek fejlesztésében részt vevő vagy azért felelős szereplők;
  • a potenciális akadályok (pl. annak meghatározása egy általánosan elfogadható definíció keretében, hogy mi tekinthető fenntarthatónak vagy zöldnek);
  • a hatékony és fenntartható pénzügyi irányelvek megvalósításához szükséges szabályozó eszközök (pl. információ közzététel, kockázat kezelés, a fenntartható vagy zöld beruházások számviteli és szabályozói tőkekövetelményei); és
  • az EU pénzügyi rendszerének bizonyos kockázatai, amelyek a szén-dioxidot kibocsátó eszközökkel szembeni kitettségből erednek és ennek a kitettségnek az enyhítésére szolgáló eszközök feltárása (pl. a pénzügyi szektor stressz-tesztje segítségével.

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

Második szakasz – a fejlesztési szakasz: az első szakasz megállapításai alapján a második szakasz egy átfogó szakpolitikai menetrendet készít, meghatározva:

  • olyan ajánlásokat, amelyek a meghatározott kihívások pénzügyi irányelvek általi kezeléséről szólnak;
  • a cselekvések fontossági sorrendjét rövid- és hosszú távú perspektívában;
  • a szinergiákat az állami finanszírozású fejlesztésekkel;
  • azokat a területeket, ahol további munka szükséges illetve azon javaslatokat, amik a legfontosabb ajánlások előmozdítását célozzák. 

Az EU szakpolitika lehetséges reformjának átfogó jelentését a Szakértői Csoport előreláthatólag 2017 végén nyújtja át az Európai Bizottságnak, de emellett egy korábbi, közbenső jelentés is várható. Mindkét dokumentum a nyilvánosság számára is elérhető lesz.

 

A cikk a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakmai tartalma.

Schönherr

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!