A vezető tisztségviselő hitelezőkkel szembeni felelősségével kapcsolatos álláspontok

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az intézményes felelősségátvitel területére tartozó felelősségi alakzatok biztosítják polgári anyagi jogunkban a tag és a vezető tisztségviselő hitelezőkkel szembeni polgári jogi felelősségét. A magyar jogalkotó az intézményes felelősségátvitel tételes jogi szabályait a társasági konszernjog területéről transzponálta a jogi személyek általános szabályai közé. Az intézményes felelősségátvitel területére a szigorú elválasztás alapelve és a betudhatóság (betudás) alapelve alól kivételt képező felelősségi szabályok tartoznak. A tagra és a vezető tisztségviselőre vonatkozó szűkebb értelemben vett intézményes felelősségátvitel kizárólag a szankciós jelleggel, vagyis felróhatósági alapon bekövetkező felelősségátviteli tényállásokat foglalja magában. Mivel a szűkebb értelemben vett felelősségátvitel területére tartozó felelősségi alakzatok kivételes és szankciós jelleggel telepítenek polgári jogi felelősséget a jogalanyokra, e felelősségi alakzatok viszonylagos nyitottságát nemkívánatos tovább fokozni.

E tanulmányomban a vezető tisztségviselő hitelezőkkel szembeni felelősségéhez kapcsolódó egyes polgári anyagi jogi jogkérdésekkel összefüggő, közzétett jogirodalmi álláspontokat ismertetem. Terjedelmi korlátok miatt a tanulmányom rövidített, átdolgozott változatában a polgári eljárásjogi kérdésekkel nem foglalkozom.

1. Bevezetés

[1] Ebben a tanulmányban a magyar jogirodalomban közzétett, a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni felelősségével kapcsolatos polgári anyagi jogi jogkérdésekkel összefüggő álláspontokat ismertetem. Az egyes jogirodalmi álláspontok ismertetése előtt egy, tisztán jogelméletinek látszó alapkérdést kívánok röviden elemezni: az intézményes felelősségátvitel kérdését.

2. Az intézményes felelősségátvitel

[2] A jogi személy önálló vagyonnal való rendelkezése alapozza meg a jogi személy önálló – tagjaitól független – felelősségét a hitelezőkkel szemben. Polgári jogunkban a főszabály, hogy a jogi személy tagja, vezető tisztségviselője nem tartozik felelősséggel a jogi személy kötelezettségeiért a jogi személy hitelezőivel szemben. Az intézményes felelősségátvitel elvi, jogdogmatikai alapja az, hogy a jogi személynek a tagjaitól való vagyoni elkülönülése – a hitelezők érdekeinek fokozott védelme céljából – nem abszolút jellegű, törvényben meghatározott kivételes tényállások...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!