PJD2016. 20.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

I. Személyiségi jog megsértése esetén egyidejűleg helye lehet több felróhatóságtól független szankció alkalmazásának is, ugyanakkor a jogsértés tényének bírósági megállapítása önmagában nem vonja maga után valamennyi, a keresetben kért jogkövetkezmény alkalmazását. A bíróság az eset összes körülményeinek figyelembevételével dönti el, hogy indokolt-e az érvényesíteni kívánt jogkövetkezmény alkalmazása.

II. Nem minősül visszaélésnek a képmás vagy hangfelvétel készítése vagy felhasználása, ha arra közvetlenül fenyegető vagy már bekövetkezett jogsértés bizonyítása érdekében közérdekből vagy jogos magánérdekből kerül sor, feltéve, hogy a képmás vagy hangfelvétel készítése vagy felhasználása a bizonyítani kívánt jogsértéshez képest nem okoz aránytalan érdeksérelmet.

Alkalmazott jogszabályok: Ptk. 1:3. § (1) bek., Ptk. 1:5. § (1) bek., Ptk. 2:48. §, Ptk. 2:51. § (1) bek.

[1] Az alperes azzal a Kft.-vel állt munkaviszonyban, amelynek ügyvezetője a felperes. Az alperes 2015 áprilisában több alkalommal a felperes hozzájárulása nélkül hangfelvételt készített a vele folytatott beszélgetésekről. Az alperes a munkaviszonya megszüntetése miatt a munkáltatója ellen indított perben megtartott 2015. májusi bírósági tárgyaláson bejelentette, hogy a hangfelvételt bizonyítékként kívánja felhasználni. A munkáltató ellenezte a hangfelvétel bizonyítási eszközként történő felhasználását, utalva arra, hogy ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!