PJD2016. 21.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

I. Ha valaki egy erre alkalmas internetes felületen képet tesz közzé magáról, ez nem jelenti azt, hogy ezzel hozzájárul a fénykép mások általi felhasználásához. Az ábrázolt személy jogosult annak meghatározására, hogy képmását ki, milyen módon és körben, milyen mondanivaló illusztrációjaként használja fel.

II. A közélet résztvevőinek képmása nem szabad felhasználás tárgya, magánéleti eseményekről készült felvételek nem szolgálhatnak a közszereplő konkrét megnyilvánulásaitól független gondolati tartalmak, vélemények illusztrálására.

Alkalmazott jogszabályok: Ptk. 2:44. §, Ptk. 2:48. §, Ptk. 2:51. § (1) bek.

[1] Az I. és II. rendű alperesek által kiadott internetes sajtótermékek 2015 áprilisában a felperessel kapcsolatban újságcikkeket tettek közzé. A cikkek illusztrációjaként a felperesnek egy közösségi oldalon található profil oldaláról letöltött, felperest ábrázoló fényképe szerepelt. A felperes levélben felhívta az alpereseket, hogy a jogsértő fényképeket 48 órán belül távolítsák el, követelte megfelelő elégtétel adását, illetve a jogsértést megelőző állapot helyreállítását. A felszólító leveleket az alperesek átvették, de a felhívásnak nem tettek eleget.

[2] A felperes keresetében annak megállapítását kérte, hogy az I. és II. rendű alperesek megsértették a felperes személyhez fűződő...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!