PJD2016. 21.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

I. Ha valaki egy erre alkalmas internetes felületen képet tesz közzé magáról, ez nem jelenti azt, hogy ezzel hozzájárul a fénykép mások általi felhasználásához. Az ábrázolt személy jogosult annak meghatározására, hogy képmását ki, milyen módon és körben, milyen mondanivaló illusztrációjaként használja fel.

II. A közélet résztvevőinek képmása nem szabad felhasználás tárgya, magánéleti eseményekről készült felvételek nem szolgálhatnak a közszereplő konkrét megnyilvánulásaitól független gondolati tartalmak, vélemények illusztrálására.

Alkalmazott jogszabályok: Ptk. 2:44. §, Ptk. 2:48. §, Ptk. 2:51. § (1) bek.

[1] Az I. és II. rendű alperesek által kiadott internetes sajtótermékek 2015 áprilisában a felperessel kapcsolatban újságcikkeket tettek közzé. A cikkek illusztrációjaként a felperesnek egy közösségi oldalon található profil oldaláról letöltött, felperest ábrázoló fényképe szerepelt. A felperes levélben felhívta az alpereseket, hogy a jogsértő fényképeket 48 órán belül távolítsák el, követelte megfelelő elégtétel adását, illetve a jogsértést megelőző állapot helyreállítását. A felszólító leveleket az alperesek átvették, de a felhívásnak nem tettek eleget.

[2] A felperes keresetében annak megállapítását kérte, hogy az I. és II. rendű alperesek megsértették a felperes személyhez fűződő...

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!