„Szomszédjogi generálklauzula” (Ptk. 5:23. §): változatlan koncepció, változó kihívások I.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes írásunkban a tulajdonjog egyik magánjogi korlátját, a szomszédjogi generálklauzulát változatlan formában fenntartó Ptk. 5:23. §-t vizsgáljuk. E változatlan koncepcióval a jogszabályhely kapcsán kialakult, több jogtételt kidolgozó gazdag bírói gyakorlat és a jogi, gazdasági környezet változásai állíthatóak szembe.

Tanulmányunkban végső soron arra keressük a választ a jogtörténet, a jogösszehasonlítás módszerével, a magyar rekodifikáció köztes eredményeinek elemzésével, hogy a generálklauzulaszerű megfogalmazás mennyire bizonyul időtállónak. A tanulmány rámutat arra, hogy a közérdekű tevékenységgel okozott szükségtelen zavarás tekintetében valós szabályozási igény áll fenn.

1. Változatlan koncepció

[1] A dologi jog egyik klasszikus magánjogi intézménye, a jogi köznyelvben szomszédjogi generálklauzulaként vagy általános szomszédjogi szabályként ismert, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 5:23. §-a, mely szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: 1959-es Ptk.) 100. §-át egyetlen apró változtatással vette át. A bírónak tehát továbbra is azt kell vizsgálnia, hogy szükségtelen-e a zavarás. Amennyiben a zavarás nem éri el a szükségtelen mértéket, a zavarás elszenvedőjét tűrési kötelezettség terheli, ellenkező esetben ún. elhárítási igény (birtokvédelem, Ptk. 5:21. §, 5:5. §) illeti meg, ill. károsodás veszélye esetén az eset körülményeihez képest a Ptk. 6:523. §-ban foglalt lehetőségek ...

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!