Jogszabályfigyelő 2018 – 11. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2018/35–37. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.  


E heti összeállításunkban a személyi védelem és az ipari termékosztályozás új szabályairól olvashatnak. 

 

Tartalom:

A büntetőeljárással összefüggő személyi védelem

Ipari Termékosztályozás (ITO) módosítása

 

A büntetőeljárással összefüggő személyi védelem

Az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet határozza meg a büntetőeljárással összefüggő (annak tartama alatt, illetve azt követően) elrendelhető személyi védelem részletes szabályait, így a védelemben részesíthető személyek (azaz a fenyegetett helyzetben lévő személyek) körét, az eljárással kapcsolatos rendelkezéseket (eljárás kezdeményezése, döntés, egyéb eljárási szabályok), valamint a védelem biztosításával kapcsolatos előírásokat, illetve a védelmet biztosító szerv és a fenyegetett helyzetben lévő személy jogait és kötelezettségeit.

A rendelet 2018. július elsején, az új büntetőeljárási törvénnyel egyidejűleg lép hatályba azzal, hogy a rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Hatályát veszti ugyanakkor a büntetőeljárásban résztvevők, valamint az eljárást folytató hatóság tagjai személyi védelme elrendelésének feltételeiről és végrehajtásának szabályairól szóló 34/1999. (II. 26.) Korm. rendelet, valamint a személyi védelem elrendelésére, végrehajtására, fenntartására és megszüntetésére jogosult hatóságok és szervek együttműködésének részletes szabályairól szóló 7/2005. (BK 5.) BM–IM–PM együttes utasítás.

Joganyag: 41/2018. (III. 13.) Korm. rendelet a büntetőeljárással összefüggésben személyi védelemben részesíthető személyekről és a személyi védelem ellátásának szabályairól

Módosítja: –

Megjelent: MK 2018/36. (III. 13.)

Hatályos: 2018. 07. 01.

Megjegyzés: új jogszabály

 

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Ipari Termékosztályozás (ITO) módosítása

2018. március 13-ai hatálybalépéssel a miniszterelnökséget vezető miniszter módosította az Ipari Termékosztályozás bevezetéséről szóló, alábbiakban hivatkozott rendelet egy szakaszát, illetve a magáról a termékosztályozásról szóló 1. számú mellékletet, amelynek szövege a Magyar Közlöny hivatkozott számának a mellékletében jelent meg.

Joganyag: 16/2011. (V. 10.) KIM rendelet az Ipari Termékosztályozás (ITO) bevezetéséről és alkalmazásáról

Módosítja: 6/2018. (III. 12.) MvM rendelet

Megjelent: MK 2018/35. (III. 12.)

Hatályos: 2018. 03. 13.

Megjegyzés: jelentős terjedelmű módosítás


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Szolgáltató közigazgatás – 3. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.

2024. április 23.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások versenyre gyakorolt káros hatásai és kivételes körülmények közötti alkalmazhatósága 

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás kapcsán hangsúlyozza, hogy az ajánlatkérőknek a közbeszerzési eljárás előkészítése során, az eljárásfajta kiválasztásakor törekedniük kell a gazdasági versenyt támogató beszerzési megoldások és eljárásfajták alkalmazására. Az ajánlatkérők formális indokok alapján nem alkalmazhatnak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást.