Jogszabályfigyelő 2018 – 12. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2018/38–42. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.  


E heti összeállításunkban az egyéni vállalkozói igazolványról, a KRESZ vizsgához nyújtott állami támogatásról, a Nemzeti Jogszabálytárral kapcsolatos módosításokról, illetve az adhatósági végrehajtás költségeinek új szabályairól olvashatnak. 

 

Tartalom:

Módosultak a vállalkozói igazolvány szabályai

Jogosítványszerzéshez nyújtott állami támogatás

Az adóhatósági végrehajtás részletszabályai

Jogszabályfordítások a Nemzeti Jogszabálytárban is

 

Módosultak a vállalkozói igazolvány szabályai

Az egyéni vállalkozói igazolványról szóló miniszteri rendelet módosítása egyértelműen rögzíti, hogy az igazolványt az egyéni vállalkozó kérelmére kell kiállítani (a jelenleg hatályos jogi szabályozás értelmében ugyanis az egyéni vállalkozói tevékenység folytatása kizárólag bejelentés-köteles, az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása nem kötelező). Ezen felül a módosítás részletesen szabályozza az igazolvány érvénytelenségének, az igazolvánnyal kapcsolatos bejelentési kötelezettségeknek, valamint az igazolvány bevonásának a szabályait.

A rendelet a kihirdetését követő napon lépett hatályba.

Joganyag: 66/2009. (XII. 17.) IRM rendelet az egyéni vállalkozói igazolványról

Módosítja: 7/2018. (III. 23.) IM rendelet

Megjelent: MK 2018/42. (III. 23.)

Hatályos: 2018. 03. 24.

Megjegyzés: kisebb terjedelmű módosítás

 

Jogosítványszerzéshez nyújtott állami támogatás

A „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, pontosabban a KRESZ-tanfolyamhoz és vizsgához az állam támogatást nyújt azoknak a magyar állampolgároknak, illetve bizonyos esetekben a felsőoktatási tanulmányokat folytató külföldieknek is, akik a vizsga napján a 20. életévüket nem töltötték be. A támogatás összege legfeljebb 25 000 forint, amelyet vizsga napjától számított egy éven belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon a NYUFIG-nál kell kérelmezni. Az űrlap és formanyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapján lesz elérhető. A támogatás megállapítása iránti eljárás költségmentes.

A jogszabály 2018. július elsején lép hatálya, a jövő év első napjától ugyanakkor az ügyintézési határidő 30 napról 20 napra csökken.

Joganyag: 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról

Módosítja:

Megjelent: MK 2018/42. (III. 23.)

Hatályos: 2018. 07. 01., 2019. 01.01.

Megjegyzés: új jogszabály

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Az adóhatósági végrehajtás részletszabályai

Az adóhatóság által lefolytatott végrehajtási eljárások költségeinek (készkiadás, költségminimum, költségátalány) a megállapításáról rendelkezik az alábbiakban hivatkozott NGM rendelet. A költségeket főszabályként az adóhatóság előlegezi meg.

A rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba azzal, hogy az előírásai a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazandók. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti ugyanakkor az adó-végrehajtási eljárás során felmerült végrehajtási költségek és a végrehajtási költségátalány megállapításának és megfizetésének részletes szabályairól szóló 49/2012. (XII. 28.) NGM rendelet.

Joganyag: 8/2018. (III. 19.) NGM rendelet az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárás során felmerült végrehajtási költségek és a végrehajtási költségátalány megállapításának és megfizetésének részletes szabályairól

Módosítja:

Megjelent: MK 2018/39. (III. 19.)

Hatályos: 2018. 03. 27.

Megjegyzés: új jogszabály

 

Jogszabályfordítások a Nemzeti Jogszabálytárban is

A Nemzeti Jogszabálytárban a jövőben bizonyos, az igazságügyi miniszter által meghatározott jogszabályfordításokat is közzéteszik. Változás továbbá, hogy – az önkormányzati rendeletek kivételével – 1989. október 23-tól valamennyi kihirdetett jogszabály szövegét tartalmazza az adatbázis. A módosítás a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Joganyag: 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nemzeti Jogszabálytárról

Módosítja: 47/2018. (III. 19.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2018/38. (III. 19.)

Hatályos: 2018. 03. 27.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 


Kapcsolódó cikkek

2024. március 26.

Versengő zálogjogok: kié az elsőbbség?

Az üzleti életben gyakori, hogy szerződő felek az egymással szembeni kötelezettségeik biztosítására biztosítékokat alapítanak. Előfordulhat, hogy egy ilyen jellegű biztosíték szerződéssel, a felek megállapodása alapján jön létre, azonban léteznek olyan esetek is, amikor törvény alapít valamilyen biztosítékot.