Jogszabályfigyelő 2018 – 16. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2018/53–56. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.   


E heti összeállításunkban a fizetésképtelenségi eljárásról, a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó jogszabályról, valamint az új büntetőeljárási kódex hatálybalépésével összefüggő módosításokról olvashatnak.

 

Tartalom:

Fizetésképtelenségi nyilvántartás

A SZÉP-kártya megújult szabályai

Az új büntetőeljárási kódex hatálybalépésével összefüggő rendeletmódosítások

 

Fizetésképtelenségi nyilvántartás

Az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet uniós előírás folytán létrehozta a Magyarországon indított csődeljárásokkal, felszámolási eljárásokkal, valamint a kapcsolódó polgári peres eljárásokkal összefüggő állami nyilvántartást. A jogszabály ún. fizetésképtelenségi nyilvántartó szervként a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatot jelölte ki. A nyilvántartás részére történő adatszolgáltatást a csőd- és felszámolási eljárásokban, illetve bizonyos esetekben a polgári peres eljárásokban eljáró bíróságok teljesítik a nyilvántartó felé. A rendszer üzembe helyezéséről az azt megelőző napon a céginformációs szolgálat honlapján magyar és angol nyelvű tájékoztatást tesznek közzé a nyilvántartás keresőfelületére mutató hiperhivatkozás megjelölésével.

Fontos tudni, hogy az adatok lekérdezése ingyenes, azokért díjat, költségtérítést nem kell fizetni, a lekérdezett adatokból azonban tilos adatbázist létrehozni.

Joganyag: 75/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet a fizetésképtelenségi nyilvántartás létrehozásával kapcsolatos feladatokról

Módosítja:

Megjelent: MK 2018/55. (IV. 20.)

Hatályos: 2018. 04. 25.

Megjegyzés: új jogszabály

 

A SZÉP-kártya megújult szabályai

Alapvetően nem változnak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának feltételei a jövő hónapban hatályba lépő, alábbiakban hivatkozott kormányrendelet értelmében. A SZÉP-kártyák plasztikkártyaként bocsáthatók ki az új jogszabály előírásai szerint is, kizárólag pénzforgalmi szolgáltató által. A kártya „alapját” a jogosult nevére szóló ún. korlátozott rendeltetésű fizetési számla képezi, ezen történik a munkáltatói juttatások jóváírása a már ismert alszámlák szerinti bontásban. Újdonságnak tekinthető azonban a közeli hozzátartozó részére igényelhető társkártya, amellyel annak jogosultja ugyanúgy rendelkezhet a kártyára juttatásként utalt pénzeszköz felett, mint maga a munkáltató.

A rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet.

Joganyag: 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól

Módosítja:

Megjelent: MK 2018/55. (IV. 20.)

Hatályos: 2018. 05. 20.

Megjegyzés: új jogszabály

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Az új büntetőeljárási kódex hatálybalépésével összefüggő rendeletmódosítások

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény hatálybalépésére tekintettel 2018. július 1-jei hatállyal módosította a kormány a Védelmi Programban résztvevők, valamint reájuk tekintettel más személyek támogatásáról és az egyes támogatási formákról, továbbá a büntetőeljárásban résztvevők, valamint az eljárást folytató hatóság tagjai személyi védelme elrendelésének feltételeiről és végrehajtásának szabályairól szóló 34/1999. (II. 26.) Korm. rendelet módosításáról szóló 28/2002. (II. 27.) Korm. rendeletet, a Rendőrség szerveiről és a Rendőrség szerveinek feladat- és hatásköréről szóló 329/2007. (XII. 13.) Korm. rendeletet, továbbá a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve kijelöléséről, valamint feladatai ellátásának, a kifogástalan életvitel ellenőrzés és a megbízhatósági vizsgálat részletes szabályainak megállapításáról szóló 293/2010. (XII. 22.) Korm. rendeletet, végezetül pedig a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. (XII. 22.) Korm. rendeletet.

Joganyag: 77/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet egyes kormányrendeleteknek a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvénnyel összefüggő módosításáról

Módosítja:

Megjelent: MK 2018/55. (IV. 20.)

Hatályos: 2018. 07. 01.

Megjegyzés: négy rendelet módosítását tartalmazó jogszabály

 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Szolgáltató közigazgatás – 2. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.

2024. április 15.

Jogszabályfigyelő 2024 – 15. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2024/42-44. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.