Beszélgetés a Themis-t meghódító magyar csapattal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Korábban még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült a mostanihoz hasonló sikert elérnie az EJTN által szervezett THEMIS versenyen. A dr. Gyuranecz Franciska, dr. Papp Dorottya és dr. Krausz Bernadett fogalmazókból álló trió Bulgáriában, Szófiában megnyerte a „D” elődöntőt, prezentációjukkal pedig hazavihették a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat is.

Amikor elindult a felkészülés a versenyre, még nem ismertétek egymást. Hogyan sikerült összehangolódnotok? Mik voltak a legnagyobb nehézségek a készülés során?

dr. Krausz Bernadett: Jelentkezés után először megismerkedtünk, majd kiválasztottuk a témát és kezdődhetett a kutatómunka. Egyéni és közös munkával is járt a felkészülés.

dr. Papp Dorottya: Elsősorban a fizikai távolság áthidalása okozott problémát, mivel három különböző bíróságon dolgozunk.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: Igen, a távolság volt az, amit le kellett győznünk, de a technika eszközeivel ma már ez is megoldható, úgyhogy nagyon gyorsan összecsiszolódott a csapat. Mind a hárman elég gyorsan rájöttünk egymás erősségeire, illetve arra, hogyan tudjuk egymást kiegészíteni.

Ez azt jelenti, hogy mindenkire más feladat hárult?

dr. Krausz Bernadett: Pontosan. Három nagyobb részre osztottuk a tanulmányt. Én főleg az elsőt, a bevetőt, illetve az összefoglalót írtam. Ezek a bekezdések azzal foglalkoznak, hogy a különböző országokban miként jelent meg a mesterséges intelligencia a privát szférában, illetve mi történt eddig a mesterséges intelligencia és a bíróságok viszonylatában.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: Enyém volt a második rész. Ebben esettanulmányok szerepelnek a mesterséges intelligencia bírósági eljárásokban való konkrét alkalmazhatóságáról, főként a büntetőjog területén. Amerikából vettünk példákat. Ott olyan konkrét bírósági ügy is volt, amelynek során megtámadták a mesterséges intelligencia által hozott döntést.

dr. Papp Dorottya: A harmadik rész pedig a tisztességes eljáráshoz való jog és mesterséges intelligencia kapcsolatával foglalkozott. Ezt én írtam. Emellett olyan etikai problémákat vetettünk fel, amelyek a mesterséges intelligencia és a bíróságok viszonylatában felvetődhetnek. Végül a bíróságok részére közösen egy ajánlott tervet is megfogalmaztunk. Ezt a mesterséges intelligencia bírósági alkalmazhatósága során lehet követni.

Fotó: OBH

Miért ponti a mesterséges intelligencia került a középpontba?

dr. Krausz Bernadett: Ez most egy rendkívül divatos téma, másfelől pedig egyre inkább aktuális. Főként külföldön rengetegen foglalkoznak vele, és úgy gondoltuk, hogy érdemes arról beszélni, milyen etikai kérdéseket vet föl, és hogy magát a bíróságot és a bírósággal kapcsolatban kialakult elveket miképpen alakítja át.

dr. Papp Dorottya: Azt biztosan tudtuk, hogy a digitalizációval összefüggésben szeretnénk a dolgozatot írni. De ez a verseny alapvetően a bírói etika, európai jog és a fair trial-ról kellett, hogy szóljon. Tehát a digitalizációt kellett ezekkel a szempontokkal összehozni és úgy gondoltuk, hogy ennek a sikeres fókuszpontja a mesterséges intelligencia lehet.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: El lehet mondani, hogy a mesterséges intelligenciáról egyikünk sem rendelkezett semmilyen ismerettel, sőt mindhármunktól elég távol állt, de érdeklődve közelítettünk hozzá. Egy hatalmas, szerteágazó témáról van szó. Ennek ellenére olyan fókuszpontokat kellett találnunk, amelyek egy tudományos dolgozat témájához szükségesek.

Ahogy említettétek is ez egy rendkívül friss terület, klasszikus értelemben vett szakirodalma talán még nincs is. Milyen forrásokból dolgoztatok?

dr. Papp Dorottya: Igen, a mesterséges intelligenciának nagyon kevés szakirodalma van. Elsősorban külföldi források álltak rendelkezésre. Főként újságcikkeket és nagyon-nagyon friss, 1-2 éven belüli tanulmányokat tudtunk felhasználni. Ami kihívást jelentett, hogy ez egy nagyon változó terület, mindig van benne valami újdonság, ezért nekünk is nehéz volt lépést tartani a fejlődéssel. Mindig történt valami, amit pluszban lehetett olvasni és meghaladta az eddigi kutatásunkat.

Dr. Kovács Bálint mentorálta a csapatot. Vele hogyan zajlott a közös munka. Szigorú volt, vagy inkább hagyott kibontakozni titeket?

dr. Krausz Bernadett: Telefonon és személyesen is tartottuk a kapcsolatot a tutorunkkal. Gyakorlatilag bármikor tudtuk hívni egymást, bármikor tudtunk számítani rá. Hagyta, hogy kibontakozzunk, viszont egy mederbe terelt minket, hogy ezáltal egy egységet alkothassunk.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: Dr. Kovács Bálint nagyon nagy segítséget jelentett nekünk. Gyakorlatilag ő volt a stratéga a csapatban, aki mindig tudta, hogy mire van szükségünk. Mindig érezte, mikor kell egy kis szüntet tartanunk, mindig tudta, melyik irányból közelítsük meg a témát. Mind az írott dolgozat esetében, mind pedig a prezentációban való felkészülésben nagyon hasznos tanácsokat adott. Neki köszönhetjük, hogy előadás-technikailag tökéletesen nézett ki minden és úgy rögzült a zsűriben, mintha mi profi előadók lennénk.

Ezt bizonyítja, hogy megkaptátok a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat. Ez pontosan mivel érdemelték ki?
dr. Krausz Bernadett: Igazából a különdíjat a házigazdák, a tavaly a döntőbe bejutott bolgár csapat és a National Institute Justice egyik vezetője adták át nekünk. Az elismerést lényegében a közönséggel való legjobb kapcsolattartás a legjobb látvány, illetve az előadás összhangja miatt vehettük át.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: Rengeteg munka és energia-befektetés kellett ehhez. Előfordult, hogy ugyanazt a szöveget háromszor, négyszer is átdolgoztuk. Sőt, az előadás, az egész prezentáció képét az utolsó előtti pillanatban újraalkottuk és máshogy véglegesítsük. Ez a felkészülés idején még egy kicsit talán haszontalannak, sőt szőrszálhasogatásnak tűnt, de a végére mindenképp megérte.

dr. Papp Dorottya: Egy teljes hetet kifejezetten a prezentációra készüléssel töltöttünk. A szöveget pontosan kidolgoztuk. Tudtuk, hogy a tanulmányunk alapján mi az, amit meg akarunk osztani a közönséggel. Emellett felkészültünk a zsűri kérdéseire is, így a diszkusszió szekcióban magabiztos válaszokat tudtunk adni.

Október 8-a és 11-e között zajlik majd a döntő. Milyen felkészülés vár rátok?

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: A döntőbe nem a saját kutatásunkat visszük tovább, hanem a Luxemburgi és Strasbourgi Bíróságnak az esetjoga és azon belül is a fair trial-al vagyis a tisztességes eljáráshoz való jog kérdésével kapcsolatos jogesetet fogunk feldolgozni.

dr. Krausz Bernadett: Ezt a finálé előtt két héttel kapjuk meg. Addig szakmailag készülünk, majd kezdődhet a konkrét eset feldolgozása és ismét egy előadás összeállítása. Ahogy az elődöntőt megelőzően, úgy most is több napra beköltözünk majd a Magyar Igazságügyi Akadémiára. Ezért a lehetőségért nagyon hálásak vagyunk, illetve azért a technikai háttérért is, ami szintén a sikeres szereplés kulcsa.

Mi a legnagyobb hozadéka számotokra ennek a versenynek?

dr. Krausz Bernadett: Mindenképp egy életre szóló élmény. Európai kollégákkal kerültünk kapcsolatba, megismerhettünk más jogrendszereket, illetve fogalmazóképzéseket. Az, hogy ilyen dolgokat láthattunk szerintem összehasonlíthatatlan bármivel. Ha egy nemzetközi vonatkozásban szeretnék valamilyen témát megvizsgálni, akkor már számos kapcsolatom van, akikhez fordulhatok.

dr. Papp Dorottya: Hozzájárult az idegen nyelvünk fejlesztéséhez. Tulajdonképpen az utolsó szakaszban már angolul kellett gondolkodni. Másrészt megtanultunk csapatban dolgozni, felismertük egymás erősségeit, gyengeségeit, és így egymást kiegészítve tudtunk együttműködni a jó eredményért.

dr. Gyuranecz Franciska Zsófia: Egy olyan kihívást jelentett, amellyel teljesen komfortzónán kívüli állapotba kerültünk. Minden felkészülésnek vannak hullámvölgyei. Ennek is voltak. De már a dolgozat megírása előtt úgy éreztük, hogy rengeteg tudást és hasznos tapasztalatot szerzünk akkor is, ha nem nyerünk semmit. Sikerült a saját határainkat megismerni, azokat kitolni. Ráadásul mindez angolul, nemzetközi környezetben, nemzetközi szakmai zsűri előtt – ez felejthetetlen élmény.

Ősszel vár a következő megmérettetés a győztesekre. Október 8-11 között, Franciaország, Bordeaux ad otthont a THEMIS döntőjének. A felkészüléshez és a szerepléshez is az Országos Bírósági Hivatal nagyon sok sikert kíván az egész csapatnak! 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Az ELTE ÁJK csapata kiemelkedően szerepelt a médiajogi és adatvédelmi perbeszédmondó verseny Világdöntőjén

Az idei tanévben ismét megmérettette magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei Világdöntőn az ELTE – legjobb európaiként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutott, és emellett megnyerte a verseny írásbeli beadványainak összesített első helyezését (Best Memorials Award).

2024. április 18.

A technológia által támogatott joggyakorlat jövője: az AI precizitása egyensúlyba kerül az emberi szakértelemmel

A jog kritikus válaszút előtt áll, ahol egyensúlyba kell hoznia a nagy nyelvi modellek szabályalapú, algoritmikus és adatvezérelt logikáját az ember értelmező, stratégiai és empatikus gondolkodásmódjával, a mesterséges intelligencia által generált eredményeket az emberi szakértelemmel párhuzamosan alkalmazva az ügyfelek problémáinak átfogó kezelése érdekében.

2024. április 17.

Digitális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.