A bírósági rend a közösségi média posztokra is vonatkozik

Egy brit bíró egy parlamenti képviselő ellen folytatott büntetőeljárással kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a médiára vonatkozó bírósági szabályokat a közösségi média posztoknál is be kell tartani.

Ami a tényállást illeti Charlie Elphicke brit parlamenti képviselőt három nő is szexuális zaklatással vádolja. A férfi megjelent a bíróság előtt, azonban tagadta az ellene felhozott vádakat.

A képviselő az elsőfokú bíróság előtt is tagadta bűnösségét. A tárgyalás várhatóan további 10 tárgyalási napot vesz majd igénybe, amelyen 15 tanút hallgatnak meg.

Elphicke 2010 és 2017 között konzervatív színekben politizált, de a büntetőeljárás megindulását követően párttagságát felfüggesztették. 2018-ban azonban visszatért a pártba, közvetlenül a Theresa May akkori miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás előtt.

A most már függetlenként politizáló képviselő ellen júliusban emeletek vádat, ekkor a toryk ismét felfüggesztették párttagságát.

A tárgyalás berekesztését követően a bírónő a hallgatósághoz fordult, mert a védelem felhívta a figyelmét, hogy a Twitteren feltételezhetően jogellenes posztok és kommentek jelentek meg a tárgyalással kapcsolatban.

A bírónő kifejtette: “Nem csak a sajtó köteles betartani a bírósági szabályokat, hanem a nyilvánosság azon tagjai is, akik a bíróság döntésére vonatkozó előzetes, prejudikáló, kommenteket tesznek közzé a Twitteren vagy a Facebookon. Ezeket mindenkinek be kell tartania!”

Kapcsolódó cikkek:


A rendőrséghez kerülnek a szabálysértési eljárások
2020. február 26.

Márciustól ismét a rendőrség jár el általános szabálysértési hatóságként, ez könnyebbséget jelent majd az állampolgároknak, akiknek nem kell utánanézniük, hogy az ügyükben vajon járási és kerületi hivatalok vagy a rendőrség az illetékes.

Rendbírság kiszabása kötelező védelem esetén
2020. február 26.

Rendbírság kiszabása kötelező védelem esetén

A védő mulasztása az eljárás elhúzódását eredményezte. A rendbírság kiszabott összege a törvény szerinti minimumhoz közeli mértékű, ezért eltúlzottnak nem tekinthető, vagyis megfelelő szankciója a jelenléti kötelezettség elmulasztásának és elégséges intelem a jövőbeli eljárási kötelezettségek fokozott figyelemmel kísérésére.

A nemzetiségi temetők megőrzéséért állt ki az ombudsmanhelyettes
2020. február 26.

A nemzetiségi temetők megőrzéséért állt ki az ombudsmanhelyettes

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes ebben hangsúlyozza, hogy a temetőknek, temetkezési helyeknek kiemelt jelentőségük van a nemzetiségi származású személyek identitásának megőrzésében, valamint a nemzetiségek kulturális, történeti, vallási hagyományai, épített és tárgyi emlékei továbbörökítésében.