A Facebook szándékosan sértette meg a brit jogszabályokat

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. február 19.
Címkék: , , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit vizsgálóbizottság szerint a Facebook “szándékosan és tudatosan” sértette meg az ország adatvédelmi és versenyjogi jogszabályait.

A brit parlament korábban 18 hónapos vizsgálatot rendelt el, amelyben az online szolgáltatók szerepét vizsgálták a félrevezető információk terjedésében. Ezzel összefüggésben az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média és Sportbizottsága által tegnap kiadott jelentés szerint a Facebook “szándékosan és tudatosan” sértette meg az ország adatvédelmi és versenyjogi jogszabályait.

A jelentés készítői kiemelték, hogy a Facebook vezetője megtagadta a brit parlament vizsgálóbizottsága előtti megjelenést. A jelentés szerint a Facebook szándékosan küldött olyan vezetőket a vizsgálóbizottsági tárgyalásra, akiknek fogalmuk sem volt a helyzetről, így nem is tudták megválaszolni a feltett kérdéseket.

GDPR-Útikalauz Adatkezelőknek
Ez a könyv az európai uniós általános adatvédelmi rendelet, azaz a GDPR hazai alkalmazásának olyan túlélőkalauza kíván lenni, amiből a legalapvetőbb gyakorlati információkat és fontos kérdésekre a válaszokat is könnyedén megtalálhatja. Várható megjelenés 2019. márciusa.

További információ és előrendelés >>

A jelentés arra is kitért, hogy „a bírósági dokumentumok vizsgálata során kiderült, hogy a Facebook úgy akarta megváltoztatni az adatkezelési beállításokat, hogy a felhasználók adatait a sokat fizető alkalmazásfejlesztőknek továbbíthassák, illetve bizonyos fejlesztőket elzárjanak ettől a lehetőségtől.”

A Bizottság javaslata szerint a brit jogalkotónak szigorúbba szabályozást kellene bevezetni. A Bizottság jónak tartaná egy online cégekre vonatkozó kötelező etikai kódex meghatározását, esetleg egy független szabályozó szervet is létre lehetne hozni, amely az adatvédelmi szabályok megsértése esetén jogi eljárást indíthat a végek ellen, illetve a közösségi médiában megjelenő reklámokat is auditálni kellene.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Nyugodtan bejelentheti, ha visszaélést tapasztal szervezeténél
2020. február 28.

Néhány hónapon belül kötelező lesz az etikai bejelentő rendszer kialakítása minden ötvennél több főt foglalkoztató vállalkozás számára – hívták fel rá a figyelmet az EY szakértői. A közérdekű bejelentők megóvása érdekében ugyanis az eddiginél is szigorúbb kereteket vezet be egy új, európai uniós irányelv, amit 2021. decemberéig a magyar jogrendszerbe is át kell ültetni.