2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018 és 2019 is díjesőt hozott az évről-évre egyre sikeresebb magyar csapatok számára a nemzetközi  versenyeken, november vége óta pedig már a 2020-as versenyre is várják a jelentkezéseket.

A bírósági fogalmazók és titkárok kihagyhatatlan lehetőségként tekinthetnek erre az európai szintű megmérettetésre. Az évente megrendezett szakmai versenyt az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) hirdeti meg két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező bírósági, illetve ügyészségi fogalmazók és titkárok nemzeti csapatai részére. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a jövő bírái és ügyészei számára szakmai ismereteik és tapasztalataik megosztására, valamint tudásuk és kapcsolataik bővítésére a kommunikációs, logikai és vitakészségeik felhasználásával.

Párizs, Thessaloniki, Szófia, Bordeaux – csak néhány város a verseny eddigi helyszínei közül.  Budapest is rendszeresen otthont ad a versenysorozat egy-egy elődöntőjének a Magyar Igazságügyi Akadémián. A három fős nemzeti csapatok egy – egy tutor segítségével készülnek fel. A négy különböző témában tartott elődöntőkből a 2-2 legjobb csapat jut tovább a döntőbe, ahol a csapatoknak egy adott alapjogi témában kell összemérni tudásukat.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018-ban a „C” elődöntőn indult dr. Szupera Blanka, dr. Gábri Angéla és dr. Varga László Bánk csapat érdemelte ki a zsűri különdíját, a „D” elődöntő győztes dr. Kotsis Johanna, dr. Csizmár Ada, dr. Bicskei Tamás alkotta magyar csapat pedig kiemelkedő teljesítményével a párizsi döntő élmezőnyében végzett.

Dr. Dudás Dóra Virág tutorként segítette őket a felkészülésben. A zsűri elnöke szerint a magyar fogalmazók készítették mindenki közül a legjobb írásbeli előkészítő prezentációt.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 10.

Egy nap a jogi szakirodalom és a kiválóság jegyében

2021. szeptember 18-án a Károlyi-Csekonics-palotában kerül sor az Első Magyar Jogi Könyvszalonra a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közös szervezésében. A rendezvény záróakkordjaként adják át 2020-2021 legkiválóbb jogászainak az V. Wolters Kluwer Jogászdíjat 12 kategóriában.

2021. szeptember 10.

Az influenszer tevékenysége a német jog alapján

Azoknak az influenszereknek, akik pénzt kapnak a cégektől a termékek közösségi médiában való népszerűsítéséért, egyértelműen reklámnak kell címkézniük az ilyen bejegyzéseket – döntött csütörtökön a német bíróság.