A tehetségek körüli problémák a jogi iparágban – Felmondási hullám veszélye és a távozási készség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb jogi szervezet nem teljesíti túl jól a munkaerő elvárásait. A legfrissebb A jövő jogásza kutatás azt mutatja, hogy a vállalati jogászok 70%-a és az ügyvédi irodák ügyvédeinek 58%-a állítja, hogy a következő évben valószínűleg elhagyja jelenlegi pozícióját.

Mind a jogi osztályokra, mind az ügyvédi irodákra egyre nagyobb nyomás nehezedik a tehetségek frontján. Ráadásul a járvány megváltoztatta a szakemberek munkavégzésének módját és helyét. Új igények merültek fel, és a szakemberek többsége olyan technológiai eszközöket alkalmazó szervezetet keres, amely támogatja az általa preferált munkamódszert: hibrid vagy teljes távmunkát – a vállalati jogászok 69%-a és az ügyvédi irodák ügyvédeinek 72%-a elvárja, hogy otthonról dolgozhassanak teljesen, ill. a munkaidő egy részében.

A jogászok készek arra, hogy felmondjanak

A Wolters Kluwer felmérése megállapította, hogy a legtöbb szervezet nem teljesíti túl jól a munkavállalói elvárásokat, ami azt jelzi, hogy a toborzás és munkaerő megtartás terén nagy kihívásokkal kell majd szembenézni.

A jogászok felmondásának rekordszintű növekedése világszerte érezhető volt, és mivel 2022-ben is folytatódik ez a felmondási hullám, az ügyvédi szakma példátlan munkaerő megtartási és toborzási kihívásokkal néz szembe. Míg egyesek azt állítják, hogy ez inkább „nagy átrendeződés” – mivel az ügyvédek maradnak a szakmában, csak munkaadót váltanak –, az egyes szervezetekre gyakorolt negatív hatás továbbra is jelentős. A felmérésből kiderül, hogy a vállalati jogászok 70%-a és az ügyvédi irodák ügyvédeinek 58%-a állítja, hogy a következő évben nagy valószínűséggel elhagyja jelenlegi pozícióját.

Jogi technológia, mint a tehetségek “vonzója”

A technológia növekvő befolyása egy olyan tendencia, amely az évek során egyre nagyobb lendületet kapott mind a jogi osztályok, mind az ügyvédi irodák számára. Ma minden eddiginél nagyobb szerepet játszik az ügyvédi irodák kiválasztásában és megtartásában, a mindennapi működésben, valamint hatékonysági megoldásként, tehetségek vonzójaként és a teljesítmény hajtóerejeként.

A technológiára összpontosítva a vállalati jogászok 87%-a és az ügyvédi irodák ügyvédeinek 83%-a szerint rendkívül vagy nagyon fontos, hogy egy olyan szervezetnél dolgozhasson, amely élen jár a technológia használatában. A jogászoknak azonban csak 36%-a gondolja úgy, hogy jogi osztálya nagyon felkészült a technológiát ismerő alkalmazottak toborzására/megtartására, az ügyvédi irodákban pedig az ügyvédek mindössze 33%-a mondja azt, hogy nagyon felkészültek erre.

A felmérésből kitűnik, hogy megnövekedett azon szervezetek száma, melyek újravizsgálják, hogy ki és hogyan végzi el a munkát. Míg a jogi osztályok arról számolnak be, hogy egyre több munkát végeznek el házon belül, mind a jogi osztályok, mind az ügyvédi irodák egyre inkább speciális megállapodásokat alkalmaznak – a szerződéses munkavállalóktól az alternatív jogi szolgáltatókon (ALSP-k) át a nem jogi személyzetig.

A teljes riport – mely külön fejezeteket tartalmaz a válság hatásairól, a technológiailag élen járó cégek teljesítményéről és a jogi szakma neves szakértőinek meglátásairól – letölthető innen: Wolters Kluwer – A jövő jogásza: A változások élén 2022>>

  A 2022-ES FELMÉRÉS EREDMÉNYE

Wolters Kluwer – A jövő jogásza: A változások élén

Letöltöm a tanulmányt


Kapcsolódó cikkek

2023. november 22.

A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

2023. november 10.

A jövő jogásza kutatás 2023 – magabiztosan közelítünk a generatív mesterséges intelligenciához

A Wolters Kluwer nyilvánosságra hozta 2023-as, A jövő jogásza című nemzetközi kutatásának az eredményét. A jogi szektor jól fogadja a generatív mesterséges intelligenciát (AI), miközben továbbra is erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételére jogi technológiai szoftvereket vezessenek be. Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok szembesülnek azokkal a változásokkal is, amelyekre szükség van a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) követelmények kiszolgálásához, valamint a jövőre kész munkaerő megszerzéséhez és megtartásához.

2023. november 6.

A jövő jogászait képzik a Wolters Kluwer Hungary szakemberei

Úttörő szerepet játszik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a jogi technológiai képzésben. A Jog- és Államtudományi Karon 2023. szeptemberében indult LegalTech tantárgy – amelyet a Wolters Kluwer szakemberei tartanak – lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, amellyel alkalmazkodhatnak a digitális kor követelményeihez. Az új kurzus sikerét mutatja, hogy pár perc alatt betelt a létszám.