Az érvelés az igazság hangos keresése

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. november 15.
Rovat:

2017. november 8-9. napjain került megrendezésre a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny szóbeli szakasza, immár 4. alkalommal. A rekordszámú jelentkező által megküldött beugró feladatok elemzését követően kiválasztott 16 joghallgató egyenes kieséses rendszerben mutatta meg érvelési képességein keresztül jogi tudását, s a 2017. november 9-én csütörtökön este megrendezett döntő Gelencsér Adél, az ELTE ÁJK hallgatójának végső sikerét hozta.


Dr. Siegler Konrád, a versenyt szervező Dr. Nagy László Alapítvány egyik alapítója a bronzmeccs és a döntő előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a 2014-ben útjára indított magánjogi érvelési verseny immár valóban országos eseménnyé emelkedett, hiszen az ország mindegyik jogi karáról érkeztek jelentkezések. A szóbeli jogi érvelésre fókuszáló versennyel a szervezők Dr. Nagy László ügyvédre emlékeznek, aki kiemelkedő képességeivel e nehéz műfaj kiváló művelője volt.

Az alapos jogi tudásra és általános tájékozottságra támaszkodva a versenyzőknek jól felépítve, megfelelő ütemezéssel, taktikusan, humorral fűszervezve kell érveiket megjeleníteni, mely képességüket a jövőben számos szituációban (szerződéses tárgyalásokon, perben, jogszabályok értelmezésekor) tudják majd hasznosítani.

Dr. Siegler Konrád, a versenyt szervező Dr. Nagy László Alapítvány egyik alapítója

Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, a verseny védnöke kifejtette: a hivatásrendi értékek fogják megmenteni az ügyvédséget attól, hogy a jogi munkát jellemző, egyre erősebbé váló „robotizáció” végleg elhatalmaskodjon felettük. Felhívta ugyanakkor a versenyzők figyelmét arra, hogy a verbalitáshoz biztos szakmai tudás, önbizalom szükséges, ezen alapok nélkülözhetetlenek a minőségi jogi érveléshez.

A bronzmeccsen Stipkovits Tamás István, a győri jogi kar és Pándi Gergő a debreceni jogi kar hallgatója mérte össze tudását, egy konkrét jogeset két ellentétes pozíciójában lévő felek képviselőjeként. Első körben 5-5 perc állt rendelkezésükre jogi érveik előadására, majd 3-3 és végül 1-1 perc a másik fél érveire adandó viszontválaszaikra.

A döntőben az ELTE ÁJK két hallgatója, Gelencsér Adél és Ormos Kristóf mérte össze érvelési képességeit az előzőkben említett szabályok szerint.

Gelencsér Adél és Ormos Kristóf, a döntő két résztvevője

Dr. Kara Pál a MOL csoport jogi igazgatója, Kiss Ádám pénzügyi szakember és befektető, valamint Dr. Nanyista László, a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges peres és vitarendezési csoportjának vezetője alkotta a zsűrit, amelynek zárt ajtók mögött meghozott döntését követően került sor az eredményhirdetésre és a díjátadóra.

Dr. Gál Enikő, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte a szervezők és a támogatók fáradhatatlan munkáját, melynek eredményeképpen immár 4 éve nagy szeretettel teremtenek hagyományt és ápolják Laci emlékét.  A hagyományteremtés egyik legfontosabb mozzanata, hogy bár a múltból építkezik, a jövő felé tekint. Hiszen nem csupán őrizni, de átadni készül valamit a jövő generációinak.  A megmérettetésben résztvevő diákoknak köszönet és elismerés jár azért, hogy elég bátrak voltak ahhoz, hogy e hagyományteremtés aktív részesei legyenek.  

Prof. Dr. Menyhárd Attila, az ELTE ÁJK dékánja, a verseny másik védnöke beszédében kiemelte: az érvelés a következtetések zárt logikai láncolatának tekinthető, egyfajta algoritmusnak minősül. Csak az érvelésen keresztül tudjuk ellenőrizni, hogy jogi következtetéseink helyesek-e. Professzor úr kifejtette, hogy az érvelés mindig a meggyőzésről szól, s a szóbeliséget állítja az igazolás középpontjába. A jó érveléshez az alapos jogi felkészültségen, tudáson túl lényeglátás szükséges, s az, hogy a gondolkodásunk és érvelésünk alapján kérdéseket tegyünk fel. Az érvelés tehát az igazság hangos keresése.

Gelencsér Adél a verseny győztese a díjátadót követően a csípős nyelvre emlékeztető erőspaprikát jelképező fődíjjal a kezében azt mondta, hogy a jogi tanulmányai során eddig meg nem mutatkozott képességére, a szóbeli érvelésre koncentrált a verseny, s az egyes fordulókban előrehaladva egyre inkább erősíteni tudta jogi gondolkodását és érvelését.

Ormos Kristóf a verseny második helyezettje a kezdeményezés hiánypótló jellegének hangsúlyozása mellett úgy vélte, hogy olyan tapasztalatokkal gazdagodott e pár nap során, amit máshol nem tud megszerezni, bár a jogi pályára való felkészüléshez elengedhetetlen.

Balról jobbra: Stipkovits Tamás, Pándi Gergő, Gelencsér Adél, Dr. Gál Enikő, Ormos Kristóf 

A verseny minden elemét, a szervezők odaadó munkáját, a magas színvonalú lebonyolítást áthatotta a Dr. Nagy Lászlóra való emlékezés mély érzése.

Kapcsolódó cikkek:


Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2018. szeptember 14.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2018. szeptember 10.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

Innováció, avagy tollal írt jogászforradalom
2018. szeptember 6.

Innováció, avagy tollal írt jogászforradalom

A nagyszámú minőségi dolgozatot elismerendő, első alkalommal, a kiváló írásokat elismerő kategóriával bővült az Arsboni 2018-as cikkíró-pályázata, melynek ünnepélyes díjátadója szimbolikus helyszínen, a Kossuth Klubban volt, ahonnan sok korabeli változás indult.

ELTE-jogászok – Világelsők Washingtonban
2018. augusztus 2.

Az ELTE perbeszédcsapata az idén áprilisban Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen több mint 120 egyetem indulói közül megnyerte az összevont felperesi és alperesi beadványokért járó abszolút első helyet. A fantasztikus eredményről a versenyzőkkel, Balázs Gergővel, Bazánth Barbarával, Buda Zoltával, Németh Olíviával és Orosz Dzseniferrel, valamit felkészítő tanáraikkal, Kajtár Gáborral és Csernus Mátéval beszélgettünk.