Az EU fokozza a pénzmosás elleni küzdelmet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság szerdán új átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmének további megerősítésére, és az ezekre vonatkozó uniós jogszabályok megszilárdítására.

Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület alelnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy véget kell vetni a “piszkos pénzek európai pénzügyi rendszerekbe történő beszivárgásának”.

“Nem szabad, hogy gyenge láncszemek maradjanak szabályainkban és végrehajtásukban. Elkötelezettek vagyunk, hogy a ma bemutatott intézkedéseket gyorsan és következetesen hajtsuk végre” – hangsúlyozta.

A bizottság cselekvési terve a szabályok harmonizációját, ennélfogva hatékonyabb működését hivatott megerősíteni. Magában foglalja az illetékes tagállami hatóságok összehangoltabb koordinációját, egységes szabálykönyv létrehozását, új uniós felügyelő hatóság megalapítását illetve, támogatási mechanizmusok kialakítását tagállami pénzügyi hírszerző egységek számára. Emellett tartalmazza még a tagállamok közti információcsere megerősítését, és útmutatást ad a magánszektor számára az adatmegosztás javítása érdekében.
A testület július 29-ig tartó konzultációt hirdetett a cselekvési tervről.

A bizottság továbbá új jegyzéket fogadott el azokról az országokról, amelyek stratégiai hiányosságokkal rendelkeznek a nemzetközi pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemhez, így kockázatot jelentenek az unió pénzügyi rendszerére. A listához a testület a Bahama-szigeteket, Barbadost, Botswanát, Kambodzsát, Ghánát, Mauríciuszt, Mongóliát, Mianmárt, Nicaraguát, Panamát és Zimbabwét adta hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek