Bírósági határozatok automatikus címkézése a Digital-Twin-Distiller segítségével


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogászok és gépi tanulás: a bírósági határozatok klasszifikálása algoritmus segítségével.

A jogi forráskutatás a jogászi munka egyik legidőigényesebb feladata. Ez többek között azért van, mert az egyéni ügy szempontjából releváns esetjog megtalálása a nagy mennyiségű bírósági adathalmazon keresztül sok esetben nehézséget okoz a jogász felhasználónak. Ezen tud segíteni a bírósági határozatok strukturáltabbá tétele, aminek az egyik módszere a határozatok pertárgy szerinti kategorizálása. A Wolters Kluwer Hungary és a MONTANA Tudásmenedzsment Kft. ezért közösen létrehoztak egy gépi tanuláson alapuló olyan algoritmust, ami képes a többnyire hosszú bírósági határozatok szövegét egy vagy több rá illő pertárgy kategóriába besorolni. Ez a megoldás képes egyfelől a szerkesztők munkájának a hatékonyságának a növelésére, másfelől az ügyfelek szempontjából jelentősen tudja javítani az egyes bírósági dokumentumok megtalálásának pontosságát és gyorsaságát.

Akit mélyebben érdekel az algoritmus működése és eredményei, az cikksorozatunkban részletesen is megismerheti a kutatás egyes lépéseit és eredményeit.

Az eddig megjelent részek:

Jogászok vs. algoritmusok: a gépi tanulás teljesítményének mérése a gyakorlatban egy LegalTech probléma esetén I.

Jogászok vs. algoritmusok II.: a gépi tanulás teljesítményének mérése egy gyakorlati LegalTech probléma esetén

Jogászok vs. algoritmusok III.: az elsődleges eredmények

Kövesse LegalTech sorozatunkat keddenként a Jövő jogásza rovatban!


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.