Elmebajnokság csípős paprikával, humorral – Lezajlott a 7. Dr. Nagy László érvelés verseny


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Verebély Viktória, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója nyerte a két és félév kényszerszünet után idén ismét megrendezett, immár a hetedik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, mely e jogászi műfaj kiváló, néhai művelőjének, a 2013-ban fiatalon elhunyt ügyvédnek állít emléket. A vetélkedő célja, hogy támogassa a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal jogászokat, amit az érvelési verseny megrendezésével és a kapcsolódó díjazással szeretne elérni.

Legutóbb 2019-ben rendezték meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, ám a járványhelyzet miatt két és fél évet kellett várni az újabb, idei megmérettetésre, melyre április 6-án és 7-én került sor. A szervező, a névadóról elnevezett alapítvány szerint jó volt tapasztalni, hogy a kényszerszünet nem ártott a versenynek, a jelentkezők száma bebizonyította, hogy a rendezvény továbbra is népszerű a joghallgatók körében. Idén 26 hallgató (18 fiú és 8 lány) jelentkezett, ami az egyetemi oktatók visszajelzése szerint kifejezetten szép eredmény. Különös tekintettel a műfaj nehézségére, arra, hogy ennyi kihagyás után indították újra a versenyt, továbbá a hallgatók megváltozott szokásaira, hiszen az online oktatás jelentősen visszavetette a személyes jelenléttel kapcsolatos aktivitásukat. Az ideális jelentkezési számot a szervezők 30 és 40 közé teszik, az eddigi rekord 37 volt, látható tehát, hogy a hosszú szünet ellenére is alig csappant az érdeklődés. Az idei jelentkezők nagyjából 40 százaléka negyedéves hallgató volt, őket követték a harmad-, végül az ötödévesek. Rajtuk kívül volt még egy-egy első-, illetve másodéves diák is.

Az is bebizonyosodott, hogy a verseny tartja országos rangját, hiszen egy kivételével az összes hazai egyetemi jogi karról érkeztek aspiránsok. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy számos fórumon hirdették meg a rendezvényt, így a Dr. Nagy László Alapítvány honlapja mellett a Facebook-on, az Instagramon, a LinkedIn-en, továbbá a verseny két támogatója, a Wolters Kluwer Hungary Kft. és az ArsBoni csatornáin. Ezen kívül személyes egyetemi kapcsolatokon, illetve egyetemi szervezeteken, kollégiumokon (HÖK, TDK, Bibó, MCC, Batthyány Szakkollégium, Óriás Nándor Kollégium, stb.) keresztül is próbáltak minél több hallgatóhoz eljutni a kiírók.

Ami újdonság az eddigi esztendőkhöz képest, hogy 2022-től immár tavasszal fogják megrendezni a versenyt, szemben a korábbi gyakorlattal, 2019-ig ugyanis novemberben volt a megmérettetés.

A versenybizottságnak egyébként most is nehéz volt kiválasztania azt a 16 joghallgatót, akik részt vehettek az április 6-ai és 7-ei verseny szóbeli fordulóin. A korábbi évekhez hasonlóan a verseny második napján, este kezdődött a bronzmeccs Németh Donát (ELTE) és Szalay István (ELTE), majd a döntő a két finalista, Antal Kinga Kincső (ELTE) és Verebély Viktória (Széchenyi István Egyetem) között, végül az eredményhirdetés és a díjátadó zárta az eseményt. A megmérettetésnek ezúttal is a verseny szakmai támogatója, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda II. kerületi székhelye adott otthont, másik szakmai támogatóként a Wolters Kluwer Hungary Kft. immár hatodik alkalommal csatlakozott az eseményhez. A verseny rangját mutatja, hogy annak védnöke dr. Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, valamint dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke, míg a versenybizottság elnöke dr. Siegler Konrád ügyvéd, a névadó alapítvány kurátora, egyik kezdeményezője volt. Érdekesség, hogy a versenybizottság két titkára, Kovács Vivien és dr. Szopkó Rebeka közül utóbbi a 2019-es verseny győztese volt, mostani „pozíciója” (s emellett az, hogy a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje) illeszkedik a vetélkedő általános céljához is, hogy támogassa a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal jogászokat, amit az érvelési verseny megrendezésével és a kapcsolódó díjazással szeretne elérni. Az április 7-ei esemény hallgatóságában egyébként a jogászvilág számos rangos képviselője is jelen volt, feltűnt például dr. Vékás Lajos akadémikus, az új polgári törvénykönyv egyik „atyja”, valamint dr. Menyhárd Attila az ELTE tanszékvezetője is.

A Dr. Nagy László Alapítvány kiírása szerint a verseny lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra, hogy a jogászi hivatás egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, a jól felépített, tiszta, világos, bátor, szellemes, olykor humorral fűszerezett – és természetesen jogilag is helyes – szakmai érvelésben megmutassák magukat és összemérjék tehetségüket egy jelentős presztízst biztosító, ámde mégis játékos vetélkedésben. Emellett emléket állít a jogásztársadalomban a 2013-ban fiatalon elhunyt zseniális ügyvéd, dr. Nagy László Istvánnak, aki kiemelkedő képességeivel e nehéz műfaj kiváló művelője volt. Másrészt az alapítvány támogatni szeretné a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal joghallgatókat, azzal, hogy színvonalas platformot biztosít tehetségük bemutatására a magas szintű jogászi érvelésben, amit a verseny évente történő megrendezésével és a kapcsolódó díjazással szeretne elérni. (Az alapítványt dr. Nagy László két közeli barátja, Köbli Gyula és dr. Árendás Gergely, valamint legrégebbi kollégája, mentora, dr. Siegler Konrád – a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda vezetője – hozták létre, elnöke pedig felesége, dr. Gál Enikő.)

Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2022 - (b-j) dr. Gál Enikő, Németh Donát, Szalay István, Antal Kinga Kincső, Verebély Viktória, dr. Siegler Konrád

(Fotó: Göde Zoltán)

Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2022 – (b-j) dr. Gál Enikő, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnöke, Németh Donát, Szalay István, Antal Kinga Kincső, Verebély Viktória, a 2022-es verseny első négy helyezettje és dr. Siegler Konrád, a Dr. Nagy László Alapítvány kurátora

Az idei versenyre március 25-éig lehetett jelentkezni egy beugró feladat megoldásával. Az ennek révén a szóbeli fordulóba jutott 16 versenyző – Adorján Ákos (Miskolc), Ambrózi Miklós (Pécs), Antal Kinga Kincső (ELTE), Bárány Tímea (Szeged), Borbély Kincső (ELTE), Cserba Lajos (Miskolc), Halász Szilárd (Miskolc), Kun Tóbiás (ELTE), Németh Donát (ELTE), Papp Renáta (Szeged), Pintér Gábor (ELTE), Puska Kristóf (ELTE), Ratatics Tímea (ELTE), Szabó Zalán (Pázmány), Szalay István (ELTE), Verebélyi Viktória (Győr) – a már említett két napon mérhette össze tudását. Ugyanők a Wolters Kluwer jóvoltából 2022. április 4-étől a 2021/2022-es tanév végéig – így már a verseny időtartamára is – ingyenes hozzáférést kapnak a Jogtár online platformján (http://uj.jogtar.hu/) található széleskörű jogi adatbázishoz (magyar és európai uniós joganyagok, döntvények, kommentárok és nagykommentárok, jogi szakkönyvek).

Mivel dr. Nagy László életében a sport is fontos szerepet töltött be, a kétnapos verseny egy sportrendezvényhez hasonlóan, tulajdonképpen egy több körös, egyenes kieséses rendszerben zajlott. A beugró feladatok értékelése után a már említett 16 versenyzőt hívták meg a szóbeli fordulóra, ők sorsolással rendeződtek párokba, és ugyancsak sorsolással dőlt el az is, hogy ki melyik (pro és kontra) pozícióból érvelhet. A szervezők szerint ezáltal bármilyen izgalmas helyzet kialakulhat. Bár igaz, hogy ez egyfajta szerencsefaktor is, de az életben vagy a tárgyalóteremben sem mindig lehet tudni, kivel sodorja szembe a sors az embert, amikor az érveit védeni kell.

Az egymással párban megküzdő résztvevők közül a versenybizottság által kijelölt zsűri döntötte el a továbbjutók személyét az érvelés minősége (megalapozottság, transzparencia, logikus felépítés, kreativitás, szellemesség), továbbá a jogi megoldás helyessége és teljessége alapján. A nyolcad- és a negyeddöntők április 6-án 9 órától, míg az elődöntők és a döntők április 7-én 14 órától zajlottak. A verseny során megoldandó feladatok a való életből vett magánjogi jellegű vitás helyzeteket modelleztek. Az így megjelenített élethelyzetek többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tettek lehetővé, a versenyzőknek ezeket kellett megvédeniük, illetve ütköztetniük. A háromtagú zsűriben az egyik tag ezúttal is egy „civil”, Kiss Ádám pénzügyi tanácsadó, befektetési bankár, valamint a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda két vezető munkatársa, dr. Szabó Dária és dr. Nanyista László volt.

Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2022 - Dr. Nagy László Díj

A Dr. Nagy László Díj Flohr János allkotása

A „bronzmeccset” és a döntőt tehát MÚLT csütörtök este rendezték, a bekerült négy versenyző közül három az ELTE, míg egyikük a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója. Az összecsapások előtti nyitóbeszédében dr. Siegler Konrád emlékeztetett a verseny névadójának kiváló képességeire, kiemelkedő szóbeli érvelési készségére. „Ez egy nagyon nehéz műfaj, kiváló tudást, általános tájékozottságot, taktikai érzéket, gyorsaságot és olykor humort igényel” – fogalmazott. A verseny szellemisége is erre épül, amihez elengedhetetlen a személyes jelenlét és kapcsolat. Épp ezért a járvány alatt, a home office világában szünetelt a megmérettetés, nem került át az online térbe.

Dr. Tóth M. Gábor egy visszaemlékezéssel kezdte megnyitóját. Egy 2007-es lecsófesztivált megörökítő fotót idézett meg, melyen „Laci látható, ahogy elmélyülten hagymát pucol”. Olyan elmélyülten, mint ahogy minden mást is száz százalékosan csinált, többek között ezért is volt jó ügyvéd. És egyetemi évfolyamtárs, majd fantasztikus kolléga és mindvégig jó barát. A verseny ezt a szellemiséget idézi. „Valami ilyesmi alkalommal emlékezzetek rám – gondolhatná, ha még köztünk lenne”. – Itt voltam ezen a versenyen, amikor még nem voltam kamarai elnök és itt leszek akkor is, amikor már nem leszek kamarai elnök – fogalmazott dr. Tóth M. Gábor. Hozzátette, ez a verseny egy fontos küldetést tölt be, és emléket állít Lacinak.

Az eseményt ezúttal is az ünnepélyes díjátadó zárta. Beszédében dr. Somssich Réka, az ELTE ÁJK dékánhelyettese is dr. Nagy László kiváló emberi és szakmai tulajdonságait idézte fel, hozzátéve, ez a verseny a névadó igazi profiljához illeszkedik, hiszen „Laci mindig a kihívás örömét kereste”. Jó látni, hogy vannak, akik továbbviszik ezt az örökséget.

magánjog

A győztes, Verebély Viktória, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója amellett, hogy átvehette az alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díjat (Flohr János csípős paprikát ábrázoló alkotását), szakmai gyakorlaton vehet részt a Bird & Bird budapesti irodájában, melyből – az aktuális járványhelyzet és egyéb körülmények függvényében – egy hetet tölthet a Bird & Bird egyik nyugat-európai irodájában. Utazásának és szállásának költségeit az iroda, illetve az alapítvány állja. A verseny első három helyezettje – így a győztes, továbbá a második Antal Kinga Kincső harmadéves és a képzeletbeli bronzérmes, Szalay István ötödéves – pénzjutalomban részesült, melynek összege az első helyezett esetében bruttó kétszáz-, a másodikéban százötven-, a harmadikéban pedig százezer forint.

A harmadik helyezett emellett átvehette a Wolters Kluwer Kft. különdíját dr. Gábor Zsolttól, a kiadó főszerkesztőjétől, mellyel lehetőséget kap a XIX. Magyar Munkajogi Konferencián való all inclusive részvételre. A Pro/Lawyer Consulting 50 ezer forintos, konferenciára vagy könyvre beváltható különdíját dr. Bende Máté ügyvezető adta át Antal Kinga Kincsőnek.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.

2024. július 11.

A mesterséges intelligencia emberközpontú korszakának küszöbén állunk

Az ELTE ismeretterjesztő videósorozatának legújabb részében Darázs Lénárd rektorhelyettes, a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport-vezetője tárja fel az MI jogi vetületeit. Az általuk kidolgozott irányelvek jelentős hatással voltak a vonatkozó európai rendelet alakulására.