Jogászhallgatók és alternatív vitarendezők

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2018. május 17.
Rovat:

Elsőéves joghallgatóké lett a képzeletbeli aranyérem a Közjegyzők Házában április 23-án megrendezett idei Alternatív Vitarendezési Verseny döntőjében. A European Law Students’ Association és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közös szervezésű megmérettetéséről kedden számoltunk be. A mások mellett a Jogászvilág kiadója, a Wolters Kluwer Kft. által is támogatott megmérettetéshez kapcsolódóan az alábbiakban egy-egy villáminterjút olvashatnak a verseny főszervezőjével, egyik zsűritagjával és természetesen a győztes párossal.


1. Kinőtte magát az Alternatív Vitarendezési Verseny

A verseny hátteréről és a szervezésről Gábor Edinával, az ELSA Hungary tudományos tevékenységekért felelős alelnökével, a III. ELSA-MOKK AVR főszervezőjével beszélgettünk.

 Gábor Edina (Fotók: Kürthy Dalma – ELSA)

Diákszervezetként konferenciákat, előadásokat és országos versenyeket is szerveztek. Mit tudnál mesélni az ELSA Hungary-ről?

A European Law Student’s Association Európa legnagyobb joghallgatókat tömörítő diákszervezete. Mi az ELSA Hungaryben egy ernyőszervezet vagyunk, az International alatt dolgozunk közvetlenül, a feladatunk a kapcsolattartás a helyi szervezetekkel és a nemzetközi nagy ernyőszervezettel. Ezen kívül a nagyobb országos eseményeket is mi szervezzük, természetesen az ELSA Budapest, az ELSA Győr, az ELSA Pécs és az ELSA Szeged közreműködésével.

Mit kell tudni az Alternatív Vitarendezési Versenyről? Miben más az idei verseny az előzőektől?

Országosan második, magát a versenyt pedig immár harmadik alkalommal szervezzük meg. Elsőként csak helyi szinten, a budapesti hallgatóknak nyitottuk meg a lehetőséget, de kinőtte magát, és most már az ország nyolc jogi karáról várjuk a résztvevőket. Idén rekordmennyiségű versenyzőt jelentkezett, aminek nagyon örülünk. Az első fordulóban egy jogesetet kellett megoldani, amit a zsűri lepontozott, és ebből választotta ki a továbbjutó húsz csapatot, melyek tagjai személyesen is megmérethették magukat. A nagyon színvonalasra sikerült verseny társszervezője a Magyar Országos Közjegyzői Kamara volt, melynek rengeteg segítséget köszönhetünk. Ezen kívül támogató partnereink járultak még hozzá a sikerhez: így a Szecskay Ügyvédi Iroda, dr. Inzelt Éva az ELTE-ÁJK-ról, a BKIK-mediáció elnöke, dr. Szilágyi András, és a Pénzügyi Békéltető Testület, akik és amelyek szakmailag és infrastruktúrával is támogattak minket. A versenyt és a cateringet a MOKK-nak köszönhetjük. A Wolters Kluwer Kft. pedig értékes nyereményeket ajánlott fel a négy legjobb csapatnak.

2019-ben is számíthatunk AVR-versenyre a ti szervezésetekben?

Nagyon szeretnénk megtartani az AVR-t jövőre is, reméljük minél többen jelentkeznek majd rá. Nagyon köszönjük a támogató partnereknek a segítséget, és reméljük sikerül az alternatív vitarendezést népszerűsíteni a hallgatók között – külföldön ez nagyon vonzó ága a jogász szakmának, Magyarországon viszont még gyerekcipőben jár.

2. Kiváló versenyzők, elégedett zsűri

Idén immár harmadszor mérhették össze tudásukat az ELSA-MOKK AVR versenyzői. Dr. Szilágyi Andrást, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Mediációs és Jogi Koordinációs Osztályának elnökét kérdeztük arról, mennyiben jelent előrelépést a verseny színvonala.

Dr. Szilágyi András

Versenybíróként hogyan értékeli a résztvevők felkészültségét?

Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy az első versenynek is zsűritagja lehettem, így érzékelem a pozitív irányú változásokat. Úgy vélem, hogy mindenki gazdagodott – és minket is gazdagított –, aki ezen a versenyen szerepelt. Nem akadt olyan résztvevő, akiről azt gondoltuk volna, hogy feleslegesen jött el. A versenyzők kifejlesztették a képességüket, hogy ne pereskedéssel, hanem alternatív módszerekkel próbálják megoldani az ügyeiket. Jó volt látni, hogy tisztában vannak vele, milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, ha megreked egy vita, vagy bemerevednek az álláspontok. Ahogy a MOKK elnöke, dr. Tóth Ádám is említette, már nagyon várjuk a résztvevők közül azokat a szakembereket, akik bírnak az alternatív vitarendezés szemléletmódjával, és akik révén a jogász szakma általánosan elismert és alkalmazott módszerévé válhat a mediáció.

Megítélése szerint mennyire sikerült jól alkalmazniuk a versenyzőknek a bizalmas információkat?

Kiválóan. Külön odafigyeltünk erre, és úgy érzem, nagyon profik voltak a versenyzők, az időkérést is ahhoz kötötték, amikor a bizalmas információval kapcsolatos adatokhoz hozzájutottak. A résztvevők remekül használták ki a verseny adta lehetőségeket, és jól tudtak reagálni a történésekre – pedig ez sokszor egy gyakorlott szakértőnek is nehéz feladat. A zsűri maximálisan elégedett volt a teljesítményükkel.

3. Felkészültek az összes lehetőségre

A dobogó tetejére végül két elsőéves ELTE-s joghallgató állhatott fel. Furkó Dániellel és Spisák Bencével, a 2018-as AVR-győztes csapattagjaival beszélgettünk.

Furkó Dániel és Spisák Bence

Gratulálok a győzelemhez, nem semmi teljesítmény! Hogy érzitek magatokat, milyen élmény volt a verseny?

Furkó Dániel: Nagyon jó élmény volt mindkettőnk számára. Abszolút nem számítottunk arra, hogy nyerni fogunk, nem is volt ilyen tervünk. Elindultunk, úgy gondoltuk, hogy belevágunk – hiszen miért is ne? –, aztán a második fordulóba jutás is elég nagy boldogsággal töltött el minket, az első hely pedig szinte kimondhatatlan.

Spisák Bence: Úgy találkoztam ezzel a versennyel, hogy Dani küldte el nekem a lehetőséget. Tetszett nekünk, de egészen addig nem is hallottunk az alternatív vitarendezésről. Egyáltalán nem számítottunk már arra sem, hogy bejutunk az elődöntőbe. Azt vártuk, hogy eljövünk, tapasztalatot szerzünk és meglátjuk, miről is szól az alternatív vitarendezés.

Volt valamilyen általános stratégiátok, ami mentén haladtatok a „meccsek” során?

S. B.: Megpróbáltunk felkészülni az összes lehetőségre. Ami mellé tettünk egy érvet, a mellé rögtön tettünk egy ellenérvet is, majd annak az ellenérvét, gyakorlatilag egy hálóábrát kirajzolva így.

F. D.: Próbáltuk kitalálni, mire gondolhat az ellenfél, megpróbáltunk az ő fejükkel is gondolkodni.

S. B.: Külön ki szeretném emelni, hogy az ellenfelünk, akikkel kétszer is találkoztunk, rendkívül felkészültek voltak – le a kalappal előttük.

A versenyről szóló részletes beszámoló itt olvasható.

[htmlbox ptk_kommentar_2018]

Kapcsolódó cikkek:


Fókuszban az új generáció
2018. december 7.

Fókuszban az új generáció

A magyar bírósági szervezet kiemelten figyel az új generációra, a 2019-es képzési koncepció komplexen foglakozik a fogalmazók, bírósági titkárok és bírák képzésével, de a fiatalok a tudományos munka területén és nemzetközi szinten is kipróbálhatják magukat – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese a Consilium Peritorium alkalmából tartott ünnepségen.

Minél szigorúbb szabályozás, annál nyíltabb internet?
2018. november 8.

Minél szigorúbb szabályozás, annál nyíltabb internet?

Félő, hogy a netsemlegesség eltörlése demotiváló tényező lesz a versenyhelyzet megteremtésében. Nagy valószínűséggel sosem jut a tudomásunkra, milyen ötletek nem tudtak valóra válni, milyen vállalatok nem tudtak piacra jutni a netsemlegesség eltörlése következtében.

Az emberi embrió jogi helyzete
2018. október 2.

Az emberi embrió jogi helyzete

A cikk szerzője szerint a jogalkotónak kimerítően szabályoznia kellene az emberi embrióval kapcsolatos kutatás és bioetikai kérdések feltételeit. A legtöbb esetben ugyanis a jog nem képes kellően lépést tartani a tudományos fejlődés lehetőségeivel.