Minden, amit tudni akarsz a mesterséges intelligenciáról – elindult az NMHH Podcast


Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia? Milyen hatással lesz a munkaerőpiacra, az egészségügyre, az oktatásra vagy éppen a művészetre a mesterséges intelligencia? Hogyan alakítja át az üzleti folyamatokat? Hogyan lehetünk tudatos médiafogyasztók egy olyan világban, amelyben már a szemünknek sem hihetünk? Ilyen és ehhez hasonló, mindannyiunk életére hatással lévő kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló podcastsorozata.

Az NMHH Podcast első részeiben dr. Rab Árpád, az NMHH innovációs laborjának vezetője állandó szakértőként vezet körbe minket az MI világában. A sorozat első adása a technológiában rejlő lehetőségeket és annak korlátait járja körbe dr. Tilesch György globális innováció- és mesterségesintelligencia-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője közreműködésével. A heti rendszerességgel jelentkező podcastsorozat elindításával az NMHH célja, hogy a digitális mindennapjaink kihívásairól hiteles, jól érthető információt adjon, ezzel is támogatva a hallgatókat a tudatos döntésekben. A műsorvezető Kántor Endre.

Bár a ChatGPT-vel robbant be a köztudatba, a mesterséges intelligencia története évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor az emberrel egyenértékű, gondolkodó gépek létrehozásán kezdett el töprengeni egy tudóscsoport. A technológia azóta észrevétlenül is állandó segítőtársunkká vált: mielőtt útnak indulunk, megnyitjuk a térképalkalmazást, menet közben a kedvenc zeneszámainkból összeállított, személyre szabott műsorlistát hallgatjuk, online vásárláskor pedig néhány kattintással megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet – miközben bele sem gondolunk, hogy a döntésünket egy mesterséges intelligencia ajánlása alapján hoztuk meg.

Az MI szabályozása mind a médiatermékek és üzleti modelljeik jövőbeli megértése, mind a közösségi média szabályozása szempontjából különösen fontos terület az NMHH számára. A szabályozási feladatok mellett a médiahatóság megbízható, szakmai forrásból kíván tájékoztatást adni az érdeklődőknek napjaink innovációit illetően – így született meg az NMHH Podcast. A sorozatban az alapfogalmak tisztázásán túl szó lesz az MI felhasználásáról az egészségügy, az oktatás, a médiatudatosság, a munka és a művészet területén – a hallgatók számára közérthetően.

Az első epizód már meghallgatható a közösségimédia- és streamingfelületeken: az NMHH Podcast megtalálható a Spotify és a YouTube felületén, valamint a hatóság saját web-, illetve Facebook-oldalán.

Forrás: NMHH Kommunikációs Igazgatóság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.