A jövő jogásza

Segítség, zaklatnak!

Szerző: Zsuzsa Monori
Dátum: 2017. február 22.
Rovat:

Nem kétséges, ha a zaklatás témája a közbeszédben felvetődik, túl sok sztereotípia és igen kevés megbízható információ áll rendelkezésünkre. A laikusoknak természetesen nem feladatuk, hogy a (jog)tudományos definíciókkal tisztában legyenek, épp ezért az alábbi írás szerzője e sztereotípiákat szeretné eloszlatni, egyben felvázolni a zaklatás tényleges büntetőjogi valóságát.

#sajtburesz – a védjegyoltalom szerepe a közösségi médiában

Szerző: Alexandra Rudi
Dátum: 2017. február 13.
Rovat:

A nyáron hatalmas szenzáció volt, hogy Kenderesi Tamás az olimpiai 3. helyezése után azt nyilatkozta a sajtónak, „rám férne egy-két sajtburesz”. Erre az őszinte vallomásra több ismert (magyar) hamburgerárusító is rárepült: a Zing Burgernél például a „sajtburesz” szó bemondásáért ingyen sült krumpli járt. Habár az úszókat övező figyelmet sokan igyekezték meglovagolni más, esetleg személyi jogot sértő módokon is (pl. Hosszú Katinka), ebben az esetben a Magyar Olimpiai Bizottság „jogi lépéseket”, vagyis keresetindítást tervezett, míg a többi esetben beérte a védjegyjogot sértő magatartás abbahagyására való felszólítással.

Lexikális tudás helyett lényeglátás és logikus gondolkodás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. január 30.
Rovat:

Az Országos Bírósági Hivatal a napokban tette közzé a 2017. év I. félévi bírósági fogalmazói felvételi pályázatot, amelyre az érdeklődők 2017. március 16-án 16 óra 30 percig küldhetik be pályázataikat. A friss felhívás szerint 34 álláshelyre írnak ki pályázatot. A megújult felvételi eljárásról, a fogalmazók előtt álló feladatokról és fejlődési lehetőségekről beszélgettünk Dr. Gyarmathy Judittal, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesével.

A közösségi média és a munkajog kereszttüzében

Szerző: dr. Rácz Ildikó
Dátum: 2017. január 25.
Rovat:

A szerző a közösségi média és a munkajog kapcsolatát boncolgatva arra keresi a választ: mit szabad „lájkolni” és megosztani munkavállalóként? Az írás – tágabban – a közösségi felületeken közzétett tartalmak és a munkáltatói felmondás összefüggéseit, jogszerűségét vizsgálja, valamint a munkáltatói szabályzatok jelentőségét hangsúlyozza.

Joghallgató „sztárügyvédek”

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2016. november 29.
Rovat:

Harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatókra bízta a portugál Aventeira-csoport a magyarországi szabadalommal védett Gyomorkeserű gyártójának, az e tekintetben piacvezető Élet Elixírje Kft. teljes körű jogi átvilágítását, miután arról döntött, üzletrész-felvásárlással megszerzi a kft. tulajdonjogát. A tranzakciót – piaci elemzők – a portugál cég legnagyobb magyarországi akvizíciójaként jegyzik. A hazai és nemzetközi társasági, illetve cégjog világában tevékenykedők szerint a mindez ideig példátlan megbízást a Varga Yvett, Gaál Péter és Vörös Eszter által fémjelzett, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, a DLA Piper által támogatott csapat kapta meg.

Lawyer for a day

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 29.
Rovat:

Szívesen kipróbálnád magad nemzetközi környezetben? Készen állsz, hogy megmutasd tudásod a világ egyik vezető ügyvédi irodájában?

Megmutatta tehetségét a jövő generációja

Szerző: Gál Fruzsina
Dátum: 2016. november 15.
Rovat:

A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny 2016. november 9-10-én került megrendezésre a Weil, Gotshal & Manges LLP nemzetközi ügyvédi iroda budapesti partner irodájának is otthont adó Bank Center épületében. A tragikusan fiatalon elhunyt ügyvéd, Dr. Nagy László nevét viselő érvelési versenyen ebben az évben szép számmal képviseltették magukat a vidéki jogi karok hallgatói is. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő verseny bizonyítéka annak, hogy a szervezők érték – és hagyományteremtő szándéka megvalósulni látszik.

Nemzetközi szinten bizonyíthatnak a hazai joghallgatók

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 11.
Rovat:

A legtehetségesebb joghallgatóknak ismét nemzetközi tapasztalatszerzést és karriert kínál a Baker & McKenzie. Tíz kiemelkedő tudású fiatal jogász kap nemzetközi gyakorlati lehetőséget az ügyvédi iroda világszerte meghirdetett versenyén. A pályázat leadási határideje 2016. december 19.