Ötödszörre rendezik meg az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt


A tavaszi elődöntők után a legjobb 13 csapat jutott tovább az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny novemberi döntőjébe, amely az Alkotmánybíróságon fog lezajlani 2023. november 23-án. Egy alkotmánybírósági ülés szimulációja keretében egy fiktív alkotmányjogi panasz eldöntéséről fognak vitázni a döntősök.

Az ABSZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny az Alkotmánybíróság közreműködésével, a Mathias Corvinus Collegium és a Magyar Jogász Egylet társszervezésében megrendezésre kerülő alkotmányjogi verseny, mely lehetőséget biztosít az ország alkotmányjogot hallgató egyetemistáinak, hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megmérettethessék magukat.

Idén ötödik alkalommal, 2023. április 19-21. között került megrendezésre az AB§ZI(M)  első fordulója, amire 37 csapat jelentkezett. A verseny első napján a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában, a második napon Győrben és Pécsett, a harmadik napon pedig Szegeden, Debrecenben és Miskolcon zajlott a megmérettetés. A négyfős csapatok kilenc különböző egyetem képviseletében mérhették össze tudásukat. A csapatok délelőtt egy tesztsort, majd délután jogeseteket oldottak meg, aminek eredménye alapján a legjobb 13 csapat jutott tovább a novemberi döntőbe, amely az Alkotmánybíróságon fog lezajlani. Egy alkotmánybírósági ülés szimulációja keretében egy fiktív alkotmányjogi panasz eldöntéséről fognak vitázni a döntősök.

ABSZIM Budapest

A budapesti forduló

Április 19-én, a verseny regionális fordulójának első napján a budapesti egyetemek csapatai mérhették össze tudásukat. A diákok az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem színeiben indultak. A budapesti fordulón összesen 16 csapat mérkőzött meg. A nap a verseny főszervezői, dr. Sulyok Márton, Regős Luca Viktória és Nagy Vanda beszédével indult, ezután ismertetésre kerültek a verseny szabályai. A versenyzőknek egy 100 kérdésből álló tesztsort és 10 jogesetből álló feladatsort kellett megoldaniuk. 90 perc állt rendelkezésükre a teszt kitöltésére, majd egy ebédszünet után 150 perc a jogesetek megoldására. Az ebéddel az MCC Scruton kávézója vendégelte meg a hallgatókat. A budapesti fordulóból 7 csapat jutott tovább az országos döntőbe. 3 csapat került be az ELTÉ-ről: a FALCONS2 csapat, melynek tagjai Vörös Emese Hargita, Gyimóthy Mátyás, Tuboly Zsombor és Katona Illés László, a MacskajAJ 4 csapat, tagjai Spiller Péter, Fekete Anna, Kniezl Milán és Grossman Dénes Róbert, illetve az AB LAK 1 csapat, melynek tagjai Korpás László Róbert, Kirschner András Tibor, Valter Bálint és Semerédy Alexandra Nikolett. 3 csapat jutott tovább a Pázmányról is: az ALMA1 csapat, melynek tagjai Merczel Lúcia Nóra, Dudás Márk, Lukács Alexa Andrea és Hérics Attila István, a Lépcső4 csapat, Maucha Ágnessel, Rigó Zsombor Mártonnal, Detre Csongor Istvánnal és Deák Ferenccel, valamint a Iustitia4 csapat, tagjai Muróczki Csenge, Pintér Bernadett, Kocsis Lívia Zita és Kovács Napsugár. Továbbá a Kógenscsapat1 nevű csapat került be a döntőbe az NKE-ről, melynek tagjai Gaál Nikolett, Andi Norbert, Hatwagner György Bálint és Berzsán Tamás Roland.

ABSZIM Győr

A győri regionális forduló

A verseny április 20-án a győri és a pécsi regionális fordulóval folytatódott. Az MCC pécsi központjában megrendezett fordulón szervezői oldalról Nagy Vanda és Jávorszki Bendegúz bonyolították le a versenyt. A Pécsi Tudományegyetem színeiben két csapat képviseltette magát: a Jogkalandorok9 csapat, Brlas Dórával, Gerencsér Krisztiánnal, Scheibelhoffer Eszterrel és Batki Hannával, illetve a Légió 1 csapat, melynek tagjai Kiss Balázs, Soltész Evelin Vivien, Kőszegi Gergő és Vörös Vivien.

ABSZIM Pécs

A pécsi regionális forduló

A verseny első fordulójának utolsó napján, április 21-én tartották meg a miskolci, a debreceni és a szegedi regionális fordulót. A miskolci forduló az MCC miskolci központjában került megrendezésre, ahol Nagy Vanda és Tóth Karina képviselte a verseny szervezőit. A Miskolci Egyetemről 5 csapat indult a versenyen, amelyből a Babszi7 csapat jutott tovább az országos döntőbe, melynek tagjai Lovász Lilla Adél, Varjas Eszter Kata, Vaszily Blanka Flóra és Üveges Brigitta.

ABSZIM Miskolc

A miskolci regionális forduló

A debreceni megmérettetésen egy csapat, a DIRECTION1 vett részt, melynek tagjai Kunkli Botond, Bácsi Balázs, Pál Norbert Lajos és Szél Melitta Patrícia. A köztes szünetben a csapat tagjai pizzával és üdítővel oldhatták fáradtságukat. Remekül helytálltak, továbbjutottak a következő fordulóba. A verseny lebonyolításában a Mathias Corvinus Collegium Debreceni Központjának hallgatói közül Soltész Tamás, Aranyi Marcell és Hajdu János segédkeztek, a Budapesti Központból pedig Andor Júlia vett részt a verseny lebonyolításában.

Andor Júlia Anna, Babos Dóra Réka és Nagy Vanda ( a fotókat a szerzők bocsátották rendelkezésre)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.

2024. július 11.

A mesterséges intelligencia emberközpontú korszakának küszöbén állunk

Az ELTE ismeretterjesztő videósorozatának legújabb részében Darázs Lénárd rektorhelyettes, a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport-vezetője tárja fel az MI jogi vetületeit. Az általuk kidolgozott irányelvek jelentős hatással voltak a vonatkozó európai rendelet alakulására.