Perbeszédverseny a Kúrián


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022. május 7-8-án a Kúria adott otthont a 2022. évi Közép- és Kelet-Európai Perbeszédversenynek. A magyar legfelsőbb bírói fórum tárgyalótermeiben a próbatétel előfordulói zajlottak.

A Közép- és Kelet-Európai Perbeszédversenyt 1994-ben alapította a Brit Jogi Központ (British Law Centre) azzal a céllal, hogy joghallgató csapatok számára lehetővé tegye érvelő- és vitakészségük bemutatását és fejlesztését egy olyan szimulált uniós bírósági fórumon, ahol uniós szakértők bírálják el a versenyzőket.

A 2022. évi budapesti versenyen Bulgária, Csehország, Észtország, Georgia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna 13 csapata vett részt, amelyek az Európai Unió Bírósága, az EFTA Felügyeleti Hatósága és az Európai Bizottság szakértőiből álló bírói testület, valamint a tudományos élet és a jogi szakma képviselői előtt mérkőztek meg. A megmérettetésen ez alkalommal a Ljubljanai Egyetem Jogi Karának csapata bizonyult a legeredményesebbnek.

(kuria-birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.