Tovább vitázik az EU az Egyesült Királysággal az északír jegyzőkönyvről


A Bizottság szerint az Egyesült Királyság megszegi az északír jegyzőkönyv szerinti kötelezettségeit és nem hajlandó párbeszédet folytatni.

Az Európai Bizottság pénteken négy új kötelezettségszegési eljárást indított az Egyesült Királyság ellen, mert nem tartotta be az Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi megállapodást.

Az Európai Bizottság sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy „az Egyesült Királyság múlt péntek óta nem hajlandó értelmes vitát folytatni, és az észak-írországi jegyzőkönyvre vonatkozó törvényjavaslat elfogadása ellenkezik a konstruktív együttműködés szellemével”.

A jogsértések az Észak-Írországból Nagy-Britanniába irányuló exportra vonatkozó adatok begyűjtésének és az EU-nak történő átadásának elmulasztásával, valamint az EU jövedéki adókkal, általános forgalmi adóval és alkohol jövedéki adójával kapcsolatos megállapodások végrehajtásának elmulasztásával kapcsolatosak.

A négy új kötelezettségszegési eljárás kiegészíti a bizottság által június 15-én indított kötelezettségszegési eljárásokat. A bejelentésre reagálva az Egyesült Királyság kormányszóvivője kijelentette: „Elszomorító, hogy az EU további jogi lépések meghozatalát választotta, különösen az Észak-Írországból Nagy-Britanniába érkező árukkal kapcsolatban, amelyek nyilvánvalóan nem jelentenek kockázatot az EU egységes piacára nézve. ”

Az Egyesült Királyságnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által az Egyesült Királyságnak küldött, az Írországról/Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvnek való megfelelésre irányuló kérelmére, ezt követően a bizottság intézkedéseket hozhat,akár be is perelheti az Egyesült Királyságot az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 3.

Kétmilliárdos adócsalással vádolják egy bűnszervezet 74 tagját

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség 74 ember ellen, akik egy 69 gazdasági társaságból álló céghálózattal több mint kétmilliárd vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.