Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., földszint 15-ös tárgyalóterem

Tárgy: Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette

Időpont: 2019.04.15. 13:00

Az ügy lényege: A Debreceni Járásbíróság tárgyalást tart annak a két vádlottnak az ügyében, akik ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint 2018. május 29-én a sértett hajvágó géppel megnyírta egy kiskorú ismerőse haját. A frizura nem tetszett a kiskorú 19 éves testvérének, az I. rendű vádlottnak, aki felháborodásának hangot is adott.

A kiskorú testvérei az I. rendű és a II. rendű 17 éves vádlott másnap 8 óra körül bementek a hajdúhadházi általános iskolába, majd az osztályterembe matematikaóra közben berontva kérdőre vonták a sértettet a testvérük hajának megnyírása miatt. Az órát tartó tanár rászólt a két vádlottra és kiküldte őket a teremből, azonban az I. rendű vádlott odalépett a kiskorú sértetthez, akit megöléssel fenyegetett, majd ököllel többször megütött.

Eközben II. rendű vádlott társát figyelemmel kísérte és a bántalmazásra biztatta. A tanár ismét felszólította a vádlottakat a tanterem elhagyására, illetve megpróbálta arrébb tolni I. rendű vádlottat a sértettől – fogalmaz a vád.

A tanterembe érkezett ekkor a testnevelő tanár és az igazgató, akik nyomatékosan felszólították a vádlottakat, hogy távozzanak az iskolából, ekkor az I. rendű vádlott az igazgatóhoz lépett, akinek a felkarját két kézzel megragadta, majd eltolta, közben hangosan kiabált, mert ő szerette volna a hajnyírásból eredő konfliktust rendezni. Az I. rendű és II. rendű vádlottakat végül kitessékelték az iskolából és értesítették az esetről a rendőrséget. A vádirat szerint a kiskorú sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, míg az igazgatónő nem sérült meg.

A tárgyalás perbeszédekkel folytatódik és ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes, sajtószóvivő, 06/30-748-3847,

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta, sajtótitkár, 06-30-327-0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu,

2. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27., földszint 30-as tárgyalóterem

Tárgy: hivatali visszaélés bűntette

Időpont: 2019.04.16. 09:00

Az ügy lényege: A vádlott ellen a Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vád szerint a vádlott a Miniszterelnökségen főtanácsadóként mint hivatalos személy látta el munkáját. Ezzel a helyzetével visszaélve magának jogtalan előny szerzése céljából különböző hivataloktól kért adatokat soron kívül, ingyenesen. Jogosulatlanul diplomata útlevelet, hivatali személygépkocsit igényelt és használt, valamint saját polgármesteri kampánya céljából kistelepüléseken foglalkoztatott személyek listájához jutott hozzá.

Továbbá a magáncéljaira ingyenesen és soron kívül igényelt ingatlan-nyilvántartási adatokat nem a hivatali feladatai ellátásához, hanem jogtalan előny szerzése céljából használta fel, az általa megkötni kívánt termőföld haszonbérleti, illetve hasznosítási szerződésekhez kapcsolódóan.

Ezért őt az ügyészség közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja.

A tárgyalás a vádlott meghallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729 sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 24-es tárgyalóterem

Tárgy: hivatalos személy elleni erőszak bűntette

Időpont: 2019.04.17. 13:00

Az ügy lényege: Tárgyalást tart a bíróság és tanúkat hallgat ki azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik az intézkedő rendőrökre támadtak, mely miatt velük szemben a szolgálati fegyver alkalmazására került sor.

A vádirat szerint rendőröket az I. rendű vádlott felesége értesítette, amiatt, hogy a férje napok óta agresszívan viselkedett. A segítségüket kérte, hogy a sajóládi otthonukból ki tudjon pakolni és gyermekével el tudjon menni.

Miközben a rendőrök ezt felügyelték, az I. rendű vádlott édesanyja, a II. rendű vádlott fenyegetni kezdte a rendőröket. Az I. rendű vádlott a rendőrök jelenlétében is agresszívan lépett fel a feleségével szemben, így őt időközben ki is kellett küldeni a házból.

A rendőrök a szolgálati autóba ültették a feleséget és a gyermeket, ezt látva az I. rendű vádlott kiabálni kezdett és megpróbálta kivenni őket onnan. A helyszínen nagy számban rokonok is összegyűltek.

Az I. rendű vádlott az autó körül rohangált és ordított, fenyegette és szidalmazta a rendőröket. Kővel akarta megdobni őket, illetve egy kapával indult meg feléjük. Ezzel csak akkor hagyott fel és torpant meg, amikor a rendőr szolgálati fegyverét elővette és figyelmeztette, hogy használni fogja, ha nem hagy fel cselekményével. Az I. rendű vádlott elmenekült a helyszínről.  A II. rendű vádlott mindeközben tovább szidalmazta a rendőröket.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

4. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 117-es tárgyalóterem

Tárgy: Zsarolás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2018.04.18. 8:15

Az ügy lényege: Az első fokon eljáró Hódmezővásárhelyi Járásbíróság nem jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki az I. rendű, a II. rendű, a III. rendű, a IV. rendű és az V. rendű vádlottakat többrendbeli személyi szabadság megsértése bűntettében, zsarolás bűntettében, hatósági eljárás akadályozása bűntettében, a VI. rendű vádlottat személyi szabadság megsértése bűntettében és zsarolás bűntettében, a VII. rendű és a VIII. rendű vádlottakat lopás bűntettében,  a IX. rendű vádlottat csalás bűntettében,  a X rendű vádlottat többrendbeli ügyvédi visszaélés bűntettében és többrendbeli hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettében, a XI. rendű vádlottat hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettében és a XII. rendű vádlottat ügyvédi visszaélés bűntettében és bűnsegédként elkövetett hamis tanúzás bűntettében.

A nem jogerős ítélet tényállása szerint a vádlottak döntően Gádoros település területén jogtalan haszonszerzésből eredő vagyonukból jelentős ingatlanvagyonnal rendelkeztek. A II-VI. rendű vádlottak az I. rendű vádlott,mint családfő tekintélyelvű irányítása alatt álltak.

A családtagok megállapodtak abban, hogy rendszeres haszonszerzésre törekedve állandósult, módszeres bűnelkövetésre rendezkednek be oly módon, hogy a család állattartó gazdálkodását ún.„csicskatartásként” ismert módszerre alapozottan üzemeltetik.

Ennek keretében mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek fel és vettek rá vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetség hamis ígéretével ingatlanuk elhagyására, majd személyi okmányaiktól megfosztották őket, így önálló ügyintézéstől elzárták, rossz lakhatási feltételek közé helyezték, állandó fenyegetéssel, fizikai bántalmazással rendszeres munkavégzésre kényszerítették őket, rendszeres havi járandóságaikat pedig elvették.

A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat – így a sértettek felkutatása, szállítása, felügyelete, stb. – egymás között megosztották, mely során az I. rendű vádlott meghatározó szerepet játszott.

A vádlottak különböző módszerekkel összesen kilenc sértett sérelmére, összesen – a nyugdíj és egyéb járandóságok megtartásával, munkabér visszatartásával – csaknem 45 millió forint kárt okozva követtek el személyi szabadság megsértésének bűntettét és zsarolás bűntettét.

A VII. rendű és VIII. rendű vádlottak a család alkalmazásában álltak, a családtól anyagilag függő helyzetben voltak, utasításra közel 1 milliárd 170 millió forint értékű csöves kukoricát tulajdonítottak el jogtalanul. A zsarolás és más bűncselekmények miatt a családdal szemben folytatott nyomozás során a rendőrség tanúként kívánta kihallgatni a sértetteket, melyet a vádlottak a sértettek életveszélyes, illetve súlyos fenyegetésével kívántak megakadályozni. A rossz egészségi állapotban levő, befolyásolható sértetteket a kihallgatásukat megelőzően a vádlottak megfenyegették,illetve velük lévő ügyvéd foglalkozású vádlottak által szerkesztett, valótlan tartalmú – büntetőjogi felelősségük alóli mentesülésüket és a nyomozásmegszüntetését  célzó – vallomásokat írattak alá.

A sértettek a hatóság előtti meghallgatásukkor jogi képviselőként jelen levő vádlottak jelenlétében, fenyegetettség hatása alatt szintén valótlan tartalmú vallomásokat tettek.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 14-es tárgyalóterem

Tárgy: zsarolás bűntette

Időpont: 20198.04.18. 13:30

Az ügy lényege: A vádlott fiatal férfi, aki 2018. szeptember 1-jén, a késő délelőtti órákban, Pécsett, a kertvárosban megszólított egy gyermekkorú fiút azzal, hogy adjon neki pénzt segítségképpen, hogy beteg anyjához haza tudjon utazni.

A vádlott a sértettet folyamatosan kísérte és mivel a sértett nem adott neki pénzt, azzal fenyegette, hogy korábban börtönben ült rablásért, és korábban történt egy eset, amikor egy férfi nem akart adni neki cigarettát, ezért elvette tőle. Eközben a vádlott a sértett irányába folyamatosan, félelemkeltően gesztikulált.

A sértett a fenyegetés hatására mondta a vádlottnak, hogy patikába megy, majd a nála lévő pénzből a visszajárót a vádlottnak adja. A patika nem volt nyitva, így a vádlott a sértettnél lévő 5.000 forintost kérte azzal, hogy a felét a nála lévő pénzből visszaadja.

A sértett a fenyegetés hatására átadta a bankjegyet, majd valamennyi pénzt visszakapott a vádlottól, amit félelmében meg sem mert számolni.  A vádlott tovább követte a sértettet, akitől további 1.000 forintot kért vissza abból, amit ő adott.

A sértett a fenyegetések hatására átadta azt, így nála ténylegesen 945 forint maradt. A vádlott 4.055 forint kárt okozott neki.

  1. szeptember 11-én, az esti órákban a vádlott egy pécsi téren lépett oda egy középiskolás fiúhoz, akitől 2.700 forintot kért, hogy a testvéreihez haza tudjon utazni. A vádlott a járdán folyamatosan kísérte a sértettet, de ő kérései ellenére nem adott neki pénzt.

Ekkor a vádlott közölte a sértettel, hogy 72 órás őrizetből szabadult, mert megvert négy gyereket, akik szintén nem adtak neki pénzt. A sértett a fenyegetések hatására felajánlotta a vádlottnak, hogy a vonatjegyet veszi meg neki, mire a vádlott fenyegetőbb hangnemben ismételte meg a sértettnek azt, hogy korábban milyen módon bántalmazott gyerekeket azért, hogy pénzt szerezzen.

A sértett ekkor –menekülésképpen –egy közeli dohányboltba ment be és értesítette a rendőrséget.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2022. május 12.

Perbeszédverseny a Kúrián

2022. május 7-8-án a Kúria adott otthont a 2022. évi Közép- és Kelet-Európai Perbeszédversenynek. A magyar legfelsőbb bírói fórum tárgyalótermeiben a próbatétel előfordulói zajlottak.