Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi u. 24., 2-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. május 20. 9:00

Tárgy: Költségvetési csalás bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 szeptemberében M. B. I. rendű vádlottat költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. K. J. II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt 2 év börtönbüntetésre és 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a törvényszék 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott egy nyíregyházi székhelyű kereskedelmi Kft ügyvezetője volt.

A Kft ismeretlen forrásból nagy mennyiségű és értékű konyhai eszközöket szerzett be és értékesített 2009 közepétől külföldieknek. I. rendű vádlott a beszerzett áru után az Áfa levonását valótlan tartalmú számlákkal próbálta igazolni.

Ehhez bevonta II. rendű vádlottat, aki egy másik gazdasági társaság képviselője volt. 2009 augusztusa és2010 márciusa között II. rendű vádlott havonta több számlát is kibocsátott I. rendű vádlott cégének. I. rendű vádlott 2009. III. és IV. negyedévében, és 2010. január-március között rendszeres haszonszerzésre törekedve több mint 52 millió forint Áfát igényelt vissza jogosulatlanul. Az adóhivatal ténylegesen 40 millió forintot utalt vissza.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339,

ForizsI@birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4.,  18-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. május 21. 8:15

Tárgy: Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának határ-kirendeltségi növényvédelmi felügyelőjeként dolgoztak annak röszkei kirendeltségén.

Feladatuk a kirendeltségre érkező szállítmányok szükséges növény egészségügyi és zöldség-gyümölcs minőségellenőrzési vizsgálata volt.

A vádlottak 2015.május 13. és 2015. augusztus 04. napjai között, rendszeres haszonszerzésre törekedve, intézkedésük során hivatalos személyként több alkalommal a növény-egészségügyi vizsgálatra jelentkező tehergépjárművek járművezetőitől pénzt fogadtak el.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007 sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György utca 4., 13-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. május 21. 9:00

Tárgy: aljas indokból, a sértett sanyargatásával, fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Tárgyalást tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak büntetőügyében, akikkel szemben aljas indokból, a sértett sanyargatásával, fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A vádirat szerint 2017 júniusában a sértett megtudta barátnőjétől, hogy korábban együtt élt az I. rendű vádlottal. Ennek tisztázása érdekében felkereste az I. rendű vádlottat a lakásán, azonban csak barátnője (a későbbi III. rendű vádlott) volt otthon, ezért a sértett közölte, hogy később megpróbálja még felkeresni. A sértett magatartása nem volt agresszív.

Ezután egy találkozás alkalmával az I. rendű vádlott indokolatlan bosszúvágyból (amiért a sértett „rájött a családra”) megállásra kényszerítette a sértettet, arcon ütötte, majd a II. rendű vádlott többször nagy erővel belerúgott az akkor már földön fekvő sértettbe, akit magukkal vittek az I. rendű vádlott lakásához. A lépcsőházban csatlakozott hozzájuk a III. rendű vádlott.

A vádlottak a lépcsőházban letérdepeltették és folyamatosan bántalmazták, bocsánatkérésre, megalázó mondatok kimondására és feladatok elvégzésére kényszerítették a sértettet.

Ezt követően a sértettet egy benzinkúthoz vitték autóval, ahol további megalázó cselekményekre kényszerítették. A sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, horzsolásos sérüléseket szenvedett.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/ 70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 19-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. május 24. 9:30

Tárgy: fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádlott férfi 2018. december 13-án, az éjszakai órákban, egy maszkkal az arcán, kapucniját fejére húzva, kezében egy Flobert pisztollyal és egy fehér nylon zacskóval egy pécsi Nemzeti Dohányboltba ment be, ahol az ott dolgozó eladónő azon kérdésére, hogy segíthet-e valamiben, a zacskót felé nyújtotta, a fegyvert mindvégig rá irányítva.

Az eladó ekkor közölte, hogy már nincs pénz a kasszában, mert azt a főnöke a közeli zárásra tekintettel elvitte.

A vádlott ezt követően távozott az üzletből, majd a közelben eldobta a maszkját, a kapucnis pulóverét és a fegyvert és a belváros irányába indult. Haladása során rendőri intézkedés alá vonták, elfogták, jelenleg letartóztatásban van.

Valójában a kasszában 462.140 forint volt, az eladó a vádlott megtévesztése érdekében állította azt, hogy a kassza üres.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2022. december 14.

Wolters Kluwer: A jövő jogásza felmérés feltárta a 2023-at meghatározó legfontosabb jogi trendeket

2022-ben is gyors ütemben zajlottak a számos szakterületet érintő, folyamatos átalakulással járó változások a jogi szakmában – olvasható a Wolters Kluwer kiadó közleményében. A Wolters Kluwer jövő jogászáról szóló 2022. évi felmérésének megállapításai alapján 2023 felé közeledve a már meglévő trendek, nyomás és prioritások túlnyomórészt még nagyobb teret nyertek, és új trendek is megjelentek.