Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., 20/I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.08. 13:00

Tárgy: aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: A vádlott a sértettel korábban több vagyon elleni bűncselekményt követett el, mely bűncselekmények miatt a rendőrségen folyamatban lévő ügyben a sértett a vádlottra terhelő vallomást tett, azt állítva, hogy őt a vádlott korábban fogva tartotta és arra kényszerítette, hogy vagyon elleni bűncselekményeket kövessen el.

A vádlott, még az előállítás napján, tudomást szerzett arról, hogy a sértettet a rendőrségre előállították és ott kihallgatták, ezért elhatározta, hogy a sértettet felkutatja és kérdőre vonja a kihallgatása miatt azzal, hogyha rá nézve terhelő vallomást tett, azt erőszakkal megtorolja.

A sértett – egy tanúval történt megbeszélésüket követően – másnap reggel 8 óra körül megjelent a tanú lakóhelyén, ahova a vádlott és az apja is tartott gépkocsival. A vádlott észrevette a ház udvarában álló sértettet, megállította a gépkocsiját, majd abból kiszállt az apjával együtt, és a sértetthez lépett.

A vádlott ököllel, több alkalommal a fején megütötte a sértettet. A bántalmazásba a vádlott apja is bekapcsolódott. Miközben ütötték, le is fogták a sértettet, hogy ne tudjon elmenekülni, valamint több méteren keresztül húzták a vádlotti gépkocsi felé, hogy abba betegyék, és a helyszínről elvigyék.

A sértett azonban a bántalmazás során kiszabadult a vádlott és apja fogásából és a helyszínről elszaladt. A vádlott és az apja azzal fenyegették a sértettet a bántalmazás közben, hogy amiért terhelő vallomást tett rájuk, „szétverik a fejét és elássák az erdőben”.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

A vádlott apja a nyomozás során ismeretlen helyre távozott, ezért a nyomozást vele szemben a rendőrség felfüggesztette és elfogatóparancsot bocsátott ki.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 18-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.06. 8:15

Tárgy: Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának határ-kirendeltségi növényvédelmi felügyelőjeként dolgoztak annak röszkei kirendeltségén.

Feladatuk a kirendeltségre érkező szállítmányok szükséges növény egészségügyi és zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzési vizsgálata volt. A vádlottak 2015. május 13. és 2015. augusztus 04. napjai között, rendszeres haszonszerzésre törekedve, intézkedésük során hivatalos személyként több alkalommal a növény-egészségügyi vizsgálatra jelentkező tehergépjárművek járművezetőitől pénzt fogadtak el.

A bíróság a tárgyalást 2019.07.11-én 8.15 órától folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, +36/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.09. 11:00

Tárgy: Orgazdaság bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2018 májusában B. L. I. rendű vádlottat társtettesként, bűnszövetségben, folytatólagosan különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette, kábítószerrel visszaélés vétsége, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Sz. F. II. rendű vádlottat társtettesként, bűnszövetségben, folytatólagosan különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

G.L. III. rendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt 5 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

B. J. IV. rendű vádlottat társtettesként, bűnszövetségben, folytatólagosan különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

M. L. V. rendű vádlottat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, mint visszaesőt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

K. Z. L. VI. rendű vádlottat társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 200 óra közérdekű-munka büntetésre és 50.000.-Ft vagyonelkobzásra ítélte.

H.A. VII. rendű vádlottat társtettesként, bűnszövetségben, folytatólagosan különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette, közokirat hamisítás bűntette, folytatólagosan elkövetett magánokirat felhasználásának vétsége miatt 6 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Dr. S. R. VIII. rendű vádlottat közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette.

H.Cs.J. IX. rendű és D. R. X. rendű vádlottat az ellenük jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

P.I. L. XI. rendű vádlottat az ellene közokirat hamisítás bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

A.J. XII. rendű vádlottat társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta és vele szemben 50.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el.

P.I. XIII. rendű vádlottat társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta és vele szemben 40.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 márciusában az I. rendű vádlott büntetését 7-7 évre enyhítette és 560.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte.

A II. rendű vádlott büntetését 6-6 évre súlyosította és 350.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetést fegyházban kell letöltenie és feltételes szabadságra nem bocsátható.

A III. rendű vádlott büntetését 4 év 6 hónapra enyhítette és 350.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte azzal, hogy szabadságvesztés büntetést fegyházban kell letöltenie és feltételes szabadságra nem bocsátható.

A IV. rendű vádlott büntetését 5 év 5 hónapra enyhítette és 325.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetést fegyházban kell letöltenie és feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az V. rendű vádlott büntetését 420.000.-Ft pénzbüntetésre enyhítette és vele szemben 50.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el.

A VII. rendű vádlott büntetését 5 évre enyhítette és 350.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetést fegyházban kell letöltenie és feltételes szabadságra nem bocsátható.

A VIII. rendű vádlott büntetését 450.000.-Ft pénzbüntetésre és 1 év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra enyhítette.

A IX. és X. rendű vádlottakat a bíróság bűnödnek mondta ki orgazdaság bűntettében, ezért IX. rendű vádlottat 1.620.000.-Ft, X. rendű vádlottat 800.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. XI. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki közokirat-hamisítás bűntettében és 300.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen IX. és X. rendű vádlott és védője felmentésért, XI. rendű vádlott védője felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I.-IV. rendű illetve VII. rendű vádlottak egymás tevékenységéről tudva, 2009 júniusa és 2010 ismeretlen személyek által az Európai Unió területén ellopott nagyértékű gépjárműveket Magyarországon hamis okiratokkal forgalomba helyezték és ebből anyagi előnyre tettek szert.

Ennek érdekében fiktív gazdasági társaságokat alapítottak, vagy a már működő gazdasági társaságok esetében fiktív vállalkozásbejegyzéseket tettek a VIII. rendű vádlott közreműködésével.

A II. rendű vádlott az ellopott járműveket hamis okiratokkal a Román Köztársaság területéről Magyarországra hozta, majd azokat átadta I. rendű vádlottnak.

A III. rendű vádlott a gépjárművek értékesítésében és az ahhoz kapcsolódó ügyintézésében vett részt. Az V. rendű vádlott ugyancsak fiktív cégalapításban járt el ennek köszönhetően a VI. rendű vádlott egy cég ügyvezetését elvállalta.

A XII. és XIII. rendű vádlottak névlegesen irányítottak egy-egy a bűncselekményben szerepet vállaló gazdasági társaságot.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

4. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25., II. emelet 296-os tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.09. 13:00

Tárgy: koncessziós eljárás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint az I. rendű vádlott a magyar közutak fenntartásával foglalkozó, áruszállítási és szolgáltatási tevékenységeket végző vállalkozásokat tömörítő piacon a versenytársaival együttműködve 2013 és 2014 folyamán kartellt hozott létre.

Ezen keresztül a piaci versenytársak egymás között felosztották a piacot és előre megállapodtak abban, hogy az egyes állami tulajdonú vállalatok által kiírt közbeszerzési eljárások pályázatain mely, az irányításuk alatt álló cégek, milyen feltételekkel indulnak, kié lesz a nyertes pályázat, és a nyertes pályázó hogyan kárpótolja a „vesztes” pályázókat a kivitelezés során nekik juttatott munkákkal.

A tárgyaláson iratismertetés és tanúmeghallgatás várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

5. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1., I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.10. 9:00

Tárgy: Életveszélyes sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádlott a hozzátartozója által lakott ház udvarán tartotta rottweiler fajtájú kutyáját. Ez a ház két utca által határolt, az egyik oldalon a kerítés magassága 1,2 méter, és egy részében villanypásztorral védett, a másik oldalon betonkerítés, gazdasági épületek és egy három részből álló drótfonatú kapuval, melynek középső elemének alján lyuk volt, amelyről a vádlott is tudomással bírt, azonban azt – a falubeliek többszöri figyelmeztetése ellenére – nem javította meg.

2018. május 26. napján a sértett ismerősével egy kutyát sétáltatott. Amikor a vádlott háza elé értek, az addig csak ugató rottweiler átugrott a kerítésen, és megmarta a sértettet és a kutyáját is.

A támadásnak egy ismeretlen férfi vetett véget, aki egy gereblyével elkergette a vádlott kutyáját. A sértett a jobb alkarján sérült meg, sérülésének tényleges gyógytartama 14 nap volt.

2018. október 20. napján délután B.B. a játszótérről vitte haza a 2 éves C.C. sértettet. Útjuk a vádlott háza mellett vezetett, mikor a Rottweiler kiszökött a drótfonatú kapu alján lévő lyukon, és C.C. sértettre támadt.

B.B. a gyermeket az ölébe vette, de a kutya kitépte a kezéből, és a földön több ízben megharapta. A közeli házukból kifutott a gyermek édesanyja, aki a gyermeket felkapta és a házuk felé futott vele.

A kutya eközben is támadta őket, egy ízben belemart az anya jobb felkarjába, mely sérülése 21 nap gyógytartamú.

A gyermek sérülése jelentős vérveszteséggel járt, tényleges gyógytartama 45 nap, azonban közvetett életveszélyes sérülés, amelynél akár halálos eredmény keletkezésének reális lehetősége is fennállt.

A fenti tényállás alapján a Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli életveszélyes sérülést okozó testi sértés vétsége, és 2 rendbeli súlyos testi sértés vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre és 400.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a tényállás részbeni téves megállapítása miatt, valamint részbeni téves minősítés miatt enyhítésért és a bizonyítási indítványa elutasítása miatt is fellebbezést jelentett be.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

6. Miskolc

Helyszín, Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4., I/112-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.07.11. 13:00

Tárgy: közveszélyokozás bűntette

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki szerelmi bánatában felgyújtotta otthonát.

A vád szerint a férfi 2018. július 16-án járdánházi otthonában egyedül tartózkodott, amikor a kora délutáni órákban szerelmi bánatában egy öngyújtóval meggyújtotta a franciaágyon található lepedőt, mely azonnal lángra kapott.

A férfi ekkor megijedt, és attól való félelmében, hogy életét veszti, kimenekült az utcára. A ház födémszerkezete ugyan meggyulladt, de a kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tűz tovább terjedését.

Amennyiben a tűzoltók nem érkeznek időben a helyszínre, a tető leégett volna és a tűz átterjedhetett volna a szomszédos lakóépületre is.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. november 22.

A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

2023. november 10.

A jövő jogásza kutatás 2023 – magabiztosan közelítünk a generatív mesterséges intelligenciához

A Wolters Kluwer nyilvánosságra hozta 2023-as, A jövő jogásza című nemzetközi kutatásának az eredményét. A jogi szektor jól fogadja a generatív mesterséges intelligenciát (AI), miközben továbbra is erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételére jogi technológiai szoftvereket vezessenek be. Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok szembesülnek azokkal a változásokkal is, amelyekre szükség van a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) követelmények kiszolgálásához, valamint a jövőre kész munkaerő megszerzéséhez és megtartásához.

2023. november 6.

A jövő jogászait képzik a Wolters Kluwer Hungary szakemberei

Úttörő szerepet játszik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a jogi technológiai képzésben. A Jog- és Államtudományi Karon 2023. szeptemberében indult LegalTech tantárgy – amelyet a Wolters Kluwer szakemberei tartanak – lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, amellyel alkalmazkodhatnak a digitális kor követelményeihez. Az új kurzus sikerét mutatja, hogy pár perc alatt betelt a létszám.