Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 16-os tárgyalóterem

Tárgy: hamis magánokirat felhasználásának vétsége

Időpont: 2019.02.25. 10:00

Az ügy lényege: A vádlott ügyvéd. Jogi képviselőként eljárva egy zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzési kérelméhez kötődő, az alapszabály módosításával kapcsolatos hiánypótlási felhívásra, elektronikus úton, saját e-mail címéről – egy korábban kelt, a részvényesek aláírásával ellátott alapszabály módosításán szereplő aláírások és az ügyvédi hitelesítő bélyegző lenyomatáról készített applikációt – iratmanipulációt küldött meg elektronikusan 2013. június 4. napján a Szekszárdi Törvényszék Cégbíróságára, az alapszabály módosításának megtörténtét hamis okirattal igazolta.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, 06-30-990-4247 barkaszia@pecsit.birosag.hu

 2. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Fő utca 70-78.

Tárgy: különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2019.02.26. 09:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint a pénzváltással foglalkozó I. rendű vádlott 2010-től egy vietnámi állampolgár közreműködésével olyan bűnszervezetet épített ki, amelyben a III. rendű vádlott segítségével beszervezett szállítók Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban és Németországban a bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt az előre egyeztetett találkozókon átvették, majd azt rejtett szállítás céljából átalakított gépjárművekben elrejtve Magyarországra szállították. Végül a készpénzt a bűnszervezet más tagjai az általuk Szlovákiában és Magyarországon nyitott, különböző bankszámlákra befizették. Később a befizetett összegeket átutalták a magyar és szlovák bankszámlákról különböző távol-keleti cégek, főleg Kínában és Hong-Kongban vezetett bankszámláira. Céljuk az volt, hogy a hatóságok és a pénzintézetek előtt ne váljék ismertté a pénz eredete.

Az I. rendű vádlott a futárok irányításába bevonta a feleségét, a II. rendű vádlottat is. A III. és IV. rendű vádlottak rokonaikból és megbízható ismerőseik köréből választották ki a futárokat. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottak összesen több mint 18 milliárd forint bűncselekményből származó készpénz eredetének elleplezésében vettek részt.

A bűncselekmények elkövetésében részt vevő vádlottakat az ügyészség a Btk. alapján többek között bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó értékre, folytatólagosan és társtettesként elkövetett pénzmosás bűntettével, bűnszervezetben társtettesként üzletszerűen, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.

A bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, tel: 06-1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4.  301-es tárgyalóterem

Tárgy: előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2019.02.26. 10:00 és 2019.02.28. 09:00

Az ügy lényege: Tárgyalást tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a volt pénzügyőr vádlottaknak ügyében, akikkel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2011-től kezdődően rendszeresen, kereskedelmi mennyiségben hozott Ukrajnából Magyarországra a záhonyi határátkelőn át szeszes italokat, dohányárut, üdítőket, édességet és más élelmiszereket, hogy azokat lakóhelyén értékesítse.

A vádbeli időszakban a III.-XXIX. rendű pénzügyőr vádlottak teljesítettek szolgálatot a záhonyi határátkelőnél. A kilépő forgalom esetében feladatuk volt a járművek üzemanyag-mennyiségének ellenőrzése és rögzítése egy statisztikai rendszerben, annak érdekében, hogy a belépéskori kontrollal együtt nyomon lehessen követni a lényegesen olcsóbb ukrán üzemanyag jogszerű, hét naponta legfeljebb egy alkalommal megengedett behozatalát. Belépő forgalom esetében pedig azt is ellenőrizni kellett, hogy a behozott áruk kereskedelmi mennyiségűnek minősülnek-e. Az I. rendű vádlott és társai magas kockázati szintűnek minősültek, így vonatkozásukban minden esetben szigorított vizsgálatot kellett volna elvégezni, vagyis mind a járművek, mind a poggyászok teljes körű átvizsgálását, gyanús esetben másodlagos vizsgálatot.

Az I. rendű vádlott jó kapcsolatot alakított ki több pénzügyőrrel, különösen a III. rendű vádlottal. Ezt felhasználva információi voltak a pénzügyőrök beosztásáról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, arról, hogy kik vonhatók be a jogtalan előnyt elfogadók körébe. A pénzügyőröket közvetítésre kérte, győzzék meg társaikat az átvizsgálás mellőzéséről. Az I. rendű vádlott telefonon szervezte a kilépést-belépést, az információkat a pénzügyőrök üzenetben küldték el részére. Az egyes kötelességszegéseknek kialakult „tarifája” volt.  A pénzügyőrök a behozott áruk vizsgálatának mellőzése mellett az üzemanyag-mennyiséget is lényegesen kisebb mértékben rögzítették, így a vádlottak a hét naponkénti egy alkalomnál gyakrabban tudtak ukrán üzemanyagot behozni az országba.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra sajtószóvivő, 06-46/815-297, 06-70/361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

4. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb u. 1. földszint I-es tárgyalóterem

Tárgy: Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Időpont: 2019.02.26. 10:30

Az ügy lényege: A vádlottak 2016. április 23-án éjjel a Győr belvárosában lévő vasútállomásnál találkoztak. Ezt megelőzően I. rendű vádlott kábítószert fogyasztott, A III. rendű vádlott pedig nagyobb mennyiségű alkoholt.

A vádlottak látták, hogy egy padon ül a sértett, aki szemmel láthatóan ittas állapotban volt, és valamit „motyogott”, ami zavarta az I. rendű vádlottat, ezért többször, egyre indulatosabban rákérdezett, mit is mond a sértett, majd odalépett hozzá, és ököllel fejbe ütötte. A sértett próbált védekezni, összekapaszkodtak, de a vádlott ellökte és fejbe rúgta, amitől a sértett összerogyott, majd felállt, menekült, de a gimnázium falánál a vádlottak utolérték és körbeállták. Az I. rendű vádlott ismét megütötte.

A sértett tovább futott a parkban, az I. és II. rendű vádlott pedig üldözte. Amikor utolérték, az  I. rendű vádlott nagy erővel ököllel mellkason, a II. rendű vádlott pedig arcul ütötte. A sértett további menekülését a III. rendű vádlott akadályozta meg, aki elé állt, így társai utolérték. Az I. rendű vádlott a fűre rántotta a sértettet, s tovább ütlegelte, közepes-nagy erővel rugdosta, a II. rendű vádlott pedig fejbe rúgta. A sértett eszméletét veszítette, majd őt a helyszínen megjelenő rendőrök értesítésére megérkező mentő kórházba szállította, a vádlottakat pedig előállították.

A bántalmazás következtében a sértett a lágyagyburok lemezek alatti vérzését szenvedte el, a bal oldali X. borda törésével, légmell, továbbá a bal könyökén kis horzsolt sebbel. A légmellel együtt járó bordatörés, ami műtéti beavatkozást is szükségessé tett, közvetlen életveszélyes állapotnak minősül.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 3 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja mindhárom vádlott esetében a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.

Az ítélet ellen az I. és a II. rendű vádlott és védőik kizárólag enyhítésért, a III. rendű vádlott felmentésért, III. rendű vádlott védője „teljes egészében” jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás sajtószóvivő, 06-30/481-7354 ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

5. Debrecen

Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., 30-as tárgyalóterem

Tárgy: Rablás bűntette

Időpont: 2019.02.27. 08:30

Az ügy lényege: A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a gyermekkorú elsőrendű vádlott a bűncselekmények elkövetése idején 12, a másodrendű gyermekkorú vádlott pedig 13 éves volt. A 2016/2017-es tanév első félévében mindketten egy debreceni általános iskola 6. osztályába jártak. Az ügy két 12 éves sértettje az intézmény 5. osztályos tanulója volt.

A vádlottak 2016. november 18-tól kezdve napi rendszerességgel követeltek pénzt a sértettektől, erőszakkal, illetve fenyegetésekkel félemlítették meg két iskolatársukat. A bántalmazás és a fenyegetés napokon át tartott. A vádlottak többször megrúgták, leköpték, bordán ütötték a sértetteket, akikkel közölték, hogy „mostantól csicskák vagytok” és pénzt kell nekik hozniuk.   Megfenyegették őket, nehogy elmerjék mondani szüleiknek a történteket.

Egy alkalommal a porta közelében kérték számon a sértetteken a pénzt. Ez az incidens is bántalmazással ért véget: megrugdosták, hajuknál cibálták, leköpték a két fiút. Verést ígértek nekik arra az esetre, ha másnapra nem kapnak tőlük pénzt.

Következő nap az udvaron vették elő a két sértettet, akik hiába futottak el, kigáncsolták őket, majd a földön fekvő fiúkat megrugdosták és leköpték – írja a vád.

Az azt következő napon testnevelésóra előtt, az öltözőben keresték meg a sértetteket, akik a mellékhelyiségbe menekültek, de ezúttal sem ért véget a számonkérés bántalmazás nélkül.

2016. november 24-én az egyik sértett a büfénél állt sorba, a vádlottak kifigyelték, hogy egy kétezrest tart a kezében. A fiú éppen 150 forintot tett a pultra, amikor a másodrendű vádlott hirtelen odalépett, felkapta a pénzt és elszaladt. A két sértett előbb a tolvaj után iramodott, majd meggondolták magukat, úgy döntöttek, inkább elrejtik a szekrényben lévő iskolatáskába a kétezer forintos bankót, nehogy később megtalálják náluk. A vádlottak hamarosan meg is jelentek és követelték a pénzt. A II. rendű vádlott megragadta az egyik fiú torkát, az I. rendű vádlott pedig másik iskolatársa karját feszítette hátra. Átkutatták a zsebeiket, de csak 20 db „testfestős” cukorkát találtak bennük, ezeket magukhoz is vették és később elfogyasztották. Azzal engedték el a sértetteket, hogy ha másnapra nem hoznak pénzt, „még nagyobb baj lesz”.

A két fiú ekkor az udvarra szaladt, hogy segítséget kérjen a tanároktól, de a vádlottak utánuk vetették magukat és az egyik épület mögötti füves területen elgáncsolták őket. A vádirat szerint fejüket belenyomták egy vakondtúrásba, aztán záporoztak a rúgások. A pénzt keresve újra átkutatták az egyik sértett zsebeit, hiába, aztán megint súlyosabb veréssel fenyegették meg a két ötödik osztályos gyereket.

A bántalmazást észlelte a sértettek egyik osztálytársa, de amikor közeledni kezdett, a két vádlott odafutott és kergetni kezdte. A fiút az udvaron megrúgták, majd miután az aulába menekült, ott nekilökték a radiátornak és tovább bántalmazták.

Ekkor jelent meg a folyosón az intézményvezető, aki észrevette a síró, földön fekvő diákot. A sértettek ezután még ott a folyosón elpanaszolták a történteket az intézményvezetőnek és az iskola ifjúságvédelmi felelősének. A két vádlott a folyosón távolodva még visszafordult feléjük, és a II. rendű vádlott „ujjával a torkánál fenyegetően húzó mozdulatot tett” – írja a vád. A legutolsó bántalmazás során az egyik sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett: eltört a szegycsontja. Az elrabolt cukorka 200 forintot ért.

Perbeszéd és ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 06-30 748 3847, Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

6. Szeged

Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 11-es tárgyalóterem

Tárgy: Közösség tagja elleni erőszak bűntette

Időpont: 2019.02.28. 08:15

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a szolgálaton kívüli volt bv. törzszászlós I. rendű vádlott, a volt bv. főtörzsőrmester II. rendű vádlott, valamint a III. rendű vádlott és egy további személy egy társaságban tartózkodtak. 2015. július 18-án este a szegedi Partfürdőre levezető útszakaszon, a Szeged,Régi Híd lejárójánál, valamennyien alkoholos befolyásoltság   alatt voltak Itt találkoztak az egy társaságban lévő sértettekkel. Az I. rendű vádlott a bőrszíne és ezáltal a faji hovatartozása miatt inzultálni kezdte az egyik sértettet, irányába olyan kijelentéseket tett, hogy „büdös bevándorló,takarodjál haza, nincs itt semmi keresnivalód”, továbbá őt trágár szavakkal is illette. A sértett az I. rendű vádlott irányában szóban kifejezésre juttatta, hogy magyarnak érzi magát, de I. rendű vádlott faji hovatartozása miatt továbbra is szidalmazta őt.

Ezt követően a társaság női tagja is bekapcsolódott a kialakult vitába, közölve, hogy a szidalmazott férfi ugyanolyan magyar állampolgár, mint az I. rendű vádlott, mire az I. rendű vádlott a kezében lévő dobozos sörrel leöntötte a nő haját.

Erre a sértettek elindultak, hogy elhagyják a vitatkozás helyszínét, azonban a vádlottak és a társaságukban tartózkodó további személy utánuk mentek, és őket a Régi Híd alatt átvezető útszakaszon utolérték, ahol az I. rendű vádlott továbbra is a bőrszíne és a faji hovatartozása miatt szidalmazta a korábban inzultált férfit majd egy alkalommal ököllel megütötte a sértetti társaság harmadik tagját a szája környékén, aki ezáltal a földre került, az I. rendű vádlott azonban legalább még két alkalommal ököllel megütötte a nő arcát, aki az ütések következtében a földre került és eszméletét vesztette.

Amikor a bőrszíne és faji hovatartozása miatt szidalmazott férfi észlelte, hogy a vele lévő két személy a földre került, ijedt állapotában és védelmező célzattal megindult az I. rendű vádlott irányába, aki azonban őt egy alkalommal a mellkasánál meglökte. A két férfi a földre került, majd a sértett a további támadás elhárítása érdekében több alkalommal, ököllel, megütötte az I. rendű vádlott arcát. Mindeközben a II. és III. rendű vádlottak, valamint az ott tartózkodó további személy próbálták nyugtatni az I. rendű vádlottat, észleve azonban, hogy az I. rendű vádlottat védekezésként ütések érték, a II. és a III. rendű vádlottak is 2-3 percen keresztül rugdosták és taposták a bevándorlónak vélt férfit.

Végül a vádlotti társaság a helyszínt elhagyta, de előbb a II. rendű vádlott még egyszer belerúgott a földön fekvő másik férfiba. A távozás során az I. rendű vádlott továbbra is trágár kifejezések közepette szidalmazta az egyébként magyar állampolgár sértettet. Az I. rendű vádlott a bőrszíne és faji hovatartozása, míg a másik két vádlott ezen indok nélkül bántalmazták az inzultált férfit.

A vád szerint a vádlottak kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen tartózkodó kívülálló személyekben megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A bőrszíne és faji hovatartozása miatt inzultált férfi a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az őt testszerte ért rúgások és ütések alapján fennállt a 8 napon túl gyógyuló, súlyosabb sérülések bekövetkezésének a lehetősége is. A bántalmazott nő 8 napon túli, míg a társaságukban lévő másik férfi 8 napon belüli sérüléseket szenvedett, azonban ő magánindítványt nem terjesztett elő.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő, 06-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek:


Az EU fokozza a pénzmosás elleni küzdelmet
2020. május 7.

Az EU fokozza a pénzmosás elleni küzdelmet

Az Európai Bizottság szerdán új átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmének további megerősítésére, és az ezekre vonatkozó uniós jogszabályok megszilárdítására.