Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 16-os tárgyalóterem

Tárgy: hamis magánokirat felhasználásának vétsége

Időpont: 2019.02.25. 10:00

Az ügy lényege: A vádlott ügyvéd. Jogi képviselőként eljárva egy zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzési kérelméhez kötődő, az alapszabály módosításával kapcsolatos hiánypótlási felhívásra, elektronikus úton, saját e-mail címéről – egy korábban kelt, a részvényesek aláírásával ellátott alapszabály módosításán szereplő aláírások és az ügyvédi hitelesítő bélyegző lenyomatáról készített applikációt – iratmanipulációt küldött meg elektronikusan 2013. június 4. napján a Szekszárdi Törvényszék Cégbíróságára, az alapszabály módosításának megtörténtét hamis okirattal igazolta.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, 06-30-990-4247 barkaszia@pecsit.birosag.hu

 2. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Fő utca 70-78.

Tárgy: különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2019.02.26. 09:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint a pénzváltással foglalkozó I. rendű vádlott 2010-től egy vietnámi állampolgár közreműködésével olyan bűnszervezetet épített ki, amelyben a III. rendű vádlott segítségével beszervezett szállítók Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban és Németországban a bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt az előre egyeztetett találkozókon átvették, majd azt rejtett szállítás céljából átalakított gépjárművekben elrejtve Magyarországra szállították. Végül a készpénzt a bűnszervezet más tagjai az általuk Szlovákiában és Magyarországon nyitott, különböző bankszámlákra befizették. Később a befizetett összegeket átutalták a magyar és szlovák bankszámlákról különböző távol-keleti cégek, főleg Kínában és Hong-Kongban vezetett bankszámláira. Céljuk az volt, hogy a hatóságok és a pénzintézetek előtt ne váljék ismertté a pénz eredete.

Az I. rendű vádlott a futárok irányításába bevonta a feleségét, a II. rendű vádlottat is. A III. és IV. rendű vádlottak rokonaikból és megbízható ismerőseik köréből választották ki a futárokat. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottak összesen több mint 18 milliárd forint bűncselekményből származó készpénz eredetének elleplezésében vettek részt.

A bűncselekmények elkövetésében részt vevő vádlottakat az ügyészség a Btk. alapján többek között bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó értékre, folytatólagosan és társtettesként elkövetett pénzmosás bűntettével, bűnszervezetben társtettesként üzletszerűen, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.

A bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, tel: 06-1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4.  301-es tárgyalóterem

Tárgy: előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2019.02.26. 10:00 és 2019.02.28. 09:00

Az ügy lényege: Tárgyalást tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a volt pénzügyőr vádlottaknak ügyében, akikkel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2011-től kezdődően rendszeresen, kereskedelmi mennyiségben hozott Ukrajnából Magyarországra a záhonyi határátkelőn át szeszes italokat, dohányárut, üdítőket, édességet és más élelmiszereket, hogy azokat lakóhelyén értékesítse.

A vádbeli időszakban a III.-XXIX. rendű pénzügyőr vádlottak teljesítettek szolgálatot a záhonyi határátkelőnél. A kilépő forgalom esetében feladatuk volt a járművek üzemanyag-mennyiségének ellenőrzése és rögzítése egy statisztikai rendszerben, annak érdekében, hogy a belépéskori kontrollal együtt nyomon lehessen követni a lényegesen olcsóbb ukrán üzemanyag jogszerű, hét naponta legfeljebb egy alkalommal megengedett behozatalát. Belépő forgalom esetében pedig azt is ellenőrizni kellett, hogy a behozott áruk kereskedelmi mennyiségűnek minősülnek-e. Az I. rendű vádlott és társai magas kockázati szintűnek minősültek, így vonatkozásukban minden esetben szigorított vizsgálatot kellett volna elvégezni, vagyis mind a járművek, mind a poggyászok teljes körű átvizsgálását, gyanús esetben másodlagos vizsgálatot.

Az I. rendű vádlott jó kapcsolatot alakított ki több pénzügyőrrel, különösen a III. rendű vádlottal. Ezt felhasználva információi voltak a pénzügyőrök beosztásáról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, arról, hogy kik vonhatók be a jogtalan előnyt elfogadók körébe. A pénzügyőröket közvetítésre kérte, győzzék meg társaikat az átvizsgálás mellőzéséről. Az I. rendű vádlott telefonon szervezte a kilépést-belépést, az információkat a pénzügyőrök üzenetben küldték el részére. Az egyes kötelességszegéseknek kialakult „tarifája” volt.  A pénzügyőrök a behozott áruk vizsgálatának mellőzése mellett az üzemanyag-mennyiséget is lényegesen kisebb mértékben rögzítették, így a vádlottak a hét naponkénti egy alkalomnál gyakrabban tudtak ukrán üzemanyagot behozni az országba.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra sajtószóvivő, 06-46/815-297, 06-70/361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

4. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb u. 1. földszint I-es tárgyalóterem

Tárgy: Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Időpont: 2019.02.26. 10:30

Az ügy lényege: A vádlottak 2016. április 23-án éjjel a Győr belvárosában lévő vasútállomásnál találkoztak. Ezt megelőzően I. rendű vádlott kábítószert fogyasztott, A III. rendű vádlott pedig nagyobb mennyiségű alkoholt.

A vádlottak látták, hogy egy padon ül a sértett, aki szemmel láthatóan ittas állapotban volt, és valamit „motyogott”, ami zavarta az I. rendű vádlottat, ezért többször, egyre indulatosabban rákérdezett, mit is mond a sértett, majd odalépett hozzá, és ököllel fejbe ütötte. A sértett próbált védekezni, összekapaszkodtak, de a vádlott ellökte és fejbe rúgta, amitől a sértett összerogyott, majd felállt, menekült, de a gimnázium falánál a vádlottak utolérték és körbeállták. Az I. rendű vádlott ismét megütötte.

A sértett tovább futott a parkban, az I. és II. rendű vádlott pedig üldözte. Amikor utolérték, az  I. rendű vádlott nagy erővel ököllel mellkason, a II. rendű vádlott pedig arcul ütötte. A sértett további menekülését a III. rendű vádlott akadályozta meg, aki elé állt, így társai utolérték. Az I. rendű vádlott a fűre rántotta a sértettet, s tovább ütlegelte, közepes-nagy erővel rugdosta, a II. rendű vádlott pedig fejbe rúgta. A sértett eszméletét veszítette, majd őt a helyszínen megjelenő rendőrök értesítésére megérkező mentő kórházba szállította, a vádlottakat pedig előállították.

A bántalmazás következtében a sértett a lágyagyburok lemezek alatti vérzését szenvedte el, a bal oldali X. borda törésével, légmell, továbbá a bal könyökén kis horzsolt sebbel. A légmellel együtt járó bordatörés, ami műtéti beavatkozást is szükségessé tett, közvetlen életveszélyes állapotnak minősül.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 3 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja mindhárom vádlott esetében a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.

Az ítélet ellen az I. és a II. rendű vádlott és védőik kizárólag enyhítésért, a III. rendű vádlott felmentésért, III. rendű vádlott védője „teljes egészében” jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás sajtószóvivő, 06-30/481-7354 ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

5. Debrecen

Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., 30-as tárgyalóterem

Tárgy: Rablás bűntette

Időpont: 2019.02.27. 08:30

Az ügy lényege: A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a gyermekkorú elsőrendű vádlott a bűncselekmények elkövetése idején 12, a másodrendű gyermekkorú vádlott pedig 13 éves volt. A 2016/2017-es tanév első félévében mindketten egy debreceni általános iskola 6. osztályába jártak. Az ügy két 12 éves sértettje az intézmény 5. osztályos tanulója volt.

A vádlottak 2016. november 18-tól kezdve napi rendszerességgel követeltek pénzt a sértettektől, erőszakkal, illetve fenyegetésekkel félemlítették meg két iskolatársukat. A bántalmazás és a fenyegetés napokon át tartott. A vádlottak többször megrúgták, leköpték, bordán ütötték a sértetteket, akikkel közölték, hogy „mostantól csicskák vagytok” és pénzt kell nekik hozniuk.   Megfenyegették őket, nehogy elmerjék mondani szüleiknek a történteket.

Egy alkalommal a porta közelében kérték számon a sértetteken a pénzt. Ez az incidens is bántalmazással ért véget: megrugdosták, hajuknál cibálták, leköpték a két fiút. Verést ígértek nekik arra az esetre, ha másnapra nem kapnak tőlük pénzt.

Következő nap az udvaron vették elő a két sértettet, akik hiába futottak el, kigáncsolták őket, majd a földön fekvő fiúkat megrugdosták és leköpték – írja a vád.

Az azt következő napon testnevelésóra előtt, az öltözőben keresték meg a sértetteket, akik a mellékhelyiségbe menekültek, de ezúttal sem ért véget a számonkérés bántalmazás nélkül.

2016. november 24-én az egyik sértett a büfénél állt sorba, a vádlottak kifigyelték, hogy egy kétezrest tart a kezében. A fiú éppen 150 forintot tett a pultra, amikor a másodrendű vádlott hirtelen odalépett, felkapta a pénzt és elszaladt. A két sértett előbb a tolvaj után iramodott, majd meggondolták magukat, úgy döntöttek, inkább elrejtik a szekrényben lévő iskolatáskába a kétezer forintos bankót, nehogy később megtalálják náluk. A vádlottak hamarosan meg is jelentek és követelték a pénzt. A II. rendű vádlott megragadta az egyik fiú torkát, az I. rendű vádlott pedig másik iskolatársa karját feszítette hátra. Átkutatták a zsebeiket, de csak 20 db „testfestős” cukorkát találtak bennük, ezeket magukhoz is vették és később elfogyasztották. Azzal engedték el a sértetteket, hogy ha másnapra nem hoznak pénzt, „még nagyobb baj lesz”.

A két fiú ekkor az udvarra szaladt, hogy segítséget kérjen a tanároktól, de a vádlottak utánuk vetették magukat és az egyik épület mögötti füves területen elgáncsolták őket. A vádirat szerint fejüket belenyomták egy vakondtúrásba, aztán záporoztak a rúgások. A pénzt keresve újra átkutatták az egyik sértett zsebeit, hiába, aztán megint súlyosabb veréssel fenyegették meg a két ötödik osztályos gyereket.

A bántalmazást észlelte a sértettek egyik osztálytársa, de amikor közeledni kezdett, a két vádlott odafutott és kergetni kezdte. A fiút az udvaron megrúgták, majd miután az aulába menekült, ott nekilökték a radiátornak és tovább bántalmazták.

Ekkor jelent meg a folyosón az intézményvezető, aki észrevette a síró, földön fekvő diákot. A sértettek ezután még ott a folyosón elpanaszolták a történteket az intézményvezetőnek és az iskola ifjúságvédelmi felelősének. A két vádlott a folyosón távolodva még visszafordult feléjük, és a II. rendű vádlott „ujjával a torkánál fenyegetően húzó mozdulatot tett” – írja a vád. A legutolsó bántalmazás során az egyik sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett: eltört a szegycsontja. Az elrabolt cukorka 200 forintot ért.

Perbeszéd és ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 06-30 748 3847, Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

6. Szeged

Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 11-es tárgyalóterem

Tárgy: Közösség tagja elleni erőszak bűntette

Időpont: 2019.02.28. 08:15

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a szolgálaton kívüli volt bv. törzszászlós I. rendű vádlott, a volt bv. főtörzsőrmester II. rendű vádlott, valamint a III. rendű vádlott és egy további személy egy társaságban tartózkodtak. 2015. július 18-án este a szegedi Partfürdőre levezető útszakaszon, a Szeged,Régi Híd lejárójánál, valamennyien alkoholos befolyásoltság   alatt voltak Itt találkoztak az egy társaságban lévő sértettekkel. Az I. rendű vádlott a bőrszíne és ezáltal a faji hovatartozása miatt inzultálni kezdte az egyik sértettet, irányába olyan kijelentéseket tett, hogy „büdös bevándorló,takarodjál haza, nincs itt semmi keresnivalód”, továbbá őt trágár szavakkal is illette. A sértett az I. rendű vádlott irányában szóban kifejezésre juttatta, hogy magyarnak érzi magát, de I. rendű vádlott faji hovatartozása miatt továbbra is szidalmazta őt.

Ezt követően a társaság női tagja is bekapcsolódott a kialakult vitába, közölve, hogy a szidalmazott férfi ugyanolyan magyar állampolgár, mint az I. rendű vádlott, mire az I. rendű vádlott a kezében lévő dobozos sörrel leöntötte a nő haját.

Erre a sértettek elindultak, hogy elhagyják a vitatkozás helyszínét, azonban a vádlottak és a társaságukban tartózkodó további személy utánuk mentek, és őket a Régi Híd alatt átvezető útszakaszon utolérték, ahol az I. rendű vádlott továbbra is a bőrszíne és a faji hovatartozása miatt szidalmazta a korábban inzultált férfit majd egy alkalommal ököllel megütötte a sértetti társaság harmadik tagját a szája környékén, aki ezáltal a földre került, az I. rendű vádlott azonban legalább még két alkalommal ököllel megütötte a nő arcát, aki az ütések következtében a földre került és eszméletét vesztette.

Amikor a bőrszíne és faji hovatartozása miatt szidalmazott férfi észlelte, hogy a vele lévő két személy a földre került, ijedt állapotában és védelmező célzattal megindult az I. rendű vádlott irányába, aki azonban őt egy alkalommal a mellkasánál meglökte. A két férfi a földre került, majd a sértett a további támadás elhárítása érdekében több alkalommal, ököllel, megütötte az I. rendű vádlott arcát. Mindeközben a II. és III. rendű vádlottak, valamint az ott tartózkodó további személy próbálták nyugtatni az I. rendű vádlottat, észleve azonban, hogy az I. rendű vádlottat védekezésként ütések érték, a II. és a III. rendű vádlottak is 2-3 percen keresztül rugdosták és taposták a bevándorlónak vélt férfit.

Végül a vádlotti társaság a helyszínt elhagyta, de előbb a II. rendű vádlott még egyszer belerúgott a földön fekvő másik férfiba. A távozás során az I. rendű vádlott továbbra is trágár kifejezések közepette szidalmazta az egyébként magyar állampolgár sértettet. Az I. rendű vádlott a bőrszíne és faji hovatartozása, míg a másik két vádlott ezen indok nélkül bántalmazták az inzultált férfit.

A vád szerint a vádlottak kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen tartózkodó kívülálló személyekben megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A bőrszíne és faji hovatartozása miatt inzultált férfi a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az őt testszerte ért rúgások és ütések alapján fennállt a 8 napon túl gyógyuló, súlyosabb sérülések bekövetkezésének a lehetősége is. A bántalmazott nő 8 napon túli, míg a társaságukban lévő másik férfi 8 napon belüli sérüléseket szenvedett, azonban ő magánindítványt nem terjesztett elő.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő, 06-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek:


Jogi szakvizsga 101
2019. augusztus 22.

Jogi szakvizsga 101

Aki a jogászi hivatást választja, az előbb vagy utóbb szinte elkerülhetetlenül találkozik a rettegett jogi szakvizsgával, ami a nevével ellentétben nem egy, hanem rögtön három, nagyon komoly, lényegében az egész magyar jogrendszert (és annak Európai Uniós vetületeit) lefedő vizsgát takar.

Számomra egyértelmű, hogy bíró leszek…
2019. augusztus 8.

Számomra egyértelmű, hogy bíró leszek…

Az OBH dr. Pálfi Dórával, a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság fogalmazójával beszélgetett, a fogalmazói vizsgáról, a THEMIS versenyről és a jogi szakvizsgáról.

Beszélgetés a Themis-t meghódító magyar csapattal
2019. július 24.

Beszélgetés a Themis-t meghódító magyar csapattal

Korábban még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült a mostanihoz hasonló sikert elérnie az EJTN által szervezett THEMIS versenyen. A dr. Gyuranecz Franciska, dr. Papp Dorottya és dr. Krausz Bernadett fogalmazókból álló trió Bulgáriában, Szófiában megnyerte a „D” elődöntőt, prezentációjukkal pedig hazavihették a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat is.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2019. július 6.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.