Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 3-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.02. 10:00

Tárgy: Befolyással üzérkedés bűntette

Az ügy lényege:

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 januárjában I. rendű vádlott megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Az I. rendű vádlott azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euro fejében Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik. I. és II. rendű vádlottak legalább 594 ukrán személytől minimum 386.000 euro-t (több mint 111 millió forintot) vettek át ukrán személyektől, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs ldikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@dit.birosag.hu sajto@dit.birosag.hu

2. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr Szent István út 6., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.02. 10:30

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Az ügy lényege:  A vádlott (1977) fiatal kora óta rendszeresen fogyasztott szeszes italt, alkoholizálása életmóddá vált, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. A vádlottnak egy tónál volt horgászbódéja, amely M.Zs. sértett horgászbódéja közelében volt. A vádlott és a sértett a rendszeres horgászat folytán 15 éve ismerték egymást, több alkalommal együtt italoztak. A vádlott 2017. szeptember 2. napján ittas állapotban érkezett a sértett horgász stégéhez, és italt kért tőle. A sértett megengedte, hogy az asztalra kihelyezett többféle szeszes italból is fogyasszon. A folyamatos italozás miatt a vádlott súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került, ezért egy kemping ágyra lefeküdt.

Eközben a szintén jelenlévő K.L. sértett egy 30 kg súlyú halat kapott, melyet guggolva tisztítani kezdett.

A vádlott figyelte őt, mondogatta, hogy ebből a halból mennyi pénzt tudna csinálni. Felkelt, és azzal, hogy „megmutatom én nektek, hogy hogyan kell itt halat pucolni!”, a nyitott pengéjű, kb. 10 cm pengehosszúságú zsebkésével váratlanul M.Zs. sértett mögé lépett, megfogta a vállát, és egy hirtelen mozdulattal közepes erővel a sértett nyakán elrántotta a kést, mellyel 8 cm hosszúságú metszett sérülést okozott.

A sértett a vádlottat a csuklójánál megfogta, a kést magától eltolva felállt, a vádlottat hanyatt lökte, és kérte a többieket, hogy hívjanak mentőt.

A vádlott a kést ismét magához vette, felállt, és a helyszínen tartózkodók felé azt mondta, hogy „megölök mindenkit, aki mentőt mer hívni!”. M.Zs. sértett beszállt K.R. tanúval a kocsijába, és a kórházba indultak. Útközben értesítették a mentőket, és útközben Ajka belterületén a sértett a mentőautóba átszállt. Kórházba szállították, ahol a nyak-sérülést ellátták.

A vádlott a helyszínen maradt K.L. sértettet követte, késével kaszáló mozdulatokat tett. Ezt a sértett észrevette, és a vádlottat a horgász stégről a vízbe lökte. A vízből kimászva a vádlott a horgász bódéjához ment, ahol lefeküdt és elaludt.

M.Zs. sértettnél életveszélyes állapot nem alakult ki, azonban a kis-közepes erejű erő-behatás  a  nyaki  erek,  a  gége/légcső  sérülésének  következményeként  alkalmas  lehet életveszélyes sérülés létrehozására. A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság bűntette miatt 4 év 10 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás, minősítésváltoztatás, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és mellékbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

3. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. földszint 14-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.03. 9:00

Tárgy: légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége

Az ügy lényege: A vádlott 2017. október 6-án 14 óra körüli időben, egy Pécshez közeli repülőtéren, egy kétmotoros repülőgéppel oktatói feladatokat látott el, melynek során –az egymotoros megközelítés és leszállás oktatása alkalmával -elmondta a mellette ülő sértett férfi tanulónak, hogy a fékszárnyat és a futóművet hogyan kell használni. A tanuló ennek során a futókart, a három helyzete közül nem az alsó nyitott, hanem a középső, semleges állásba húzta. A repülő zöld visszajelző lámpájának ekkor fel kellett volna villannia, amennyiben a futómű ki van engedve és rögzítve van. A vádlott a leszállást megelőzően nem gondoskodott a repülőgép futóművének kinyitásáról, nem ellenőrizte, hogy a sértett tanuló a futókart megfelelő helyzetbe helyezte-e, ezért a légi jármű „hason” érte el a kifutópálya aszfaltját, majd azon 301méter csúszást követően, a bal oldalán nyerte el nyugalmi helyzetét. A vádlott magatartásával veszélyeztette a tanuló életét, testi épségét. A repülőgépben 18.900.000 forint kár keletkezett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I./127-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.04. 9:00

Tárgy: Pénzmosás bűntette

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik 560 millió forintot próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából.

A vádirat szerint a vádlottak -egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó -560 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében.

A pénzt, műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat. A   bűncselekményből  származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió  forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél. Az is előfordult, hogy az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét.

A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak. Az I. rendű vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből. A további vádlottak ingatlant vásároltak, hiteltörlesztésre fordították az elsikkasztott pénzt.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság –amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak –az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25. földszint 11-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.04. 10:00

Tárgy: garázdaság és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a vádlott és barátnője 2017 júliusában megtudták, hogy a sértett szexuális kapcsolatot létesített a vádlott párjával.

Eltervezték, hogy a vádlott bosszúból megveri a sértettet és ezt a cselekményt a barátnője videón rögzíti.

  1. július 12-én elmentek a sértett lakásához, ahol a vádlott a bejárati ajtóra obszcén szöveget firkált.

Ezt követően a parkolóban várták, hogy a sértett hazaérkezzen.

Amikor a sértett megérkezett a házhoz a vádlott megtámadta és bántalmazni kezdte őt. A barátnője a cselekményt videóra rögzítette és a sértett segítségére induló járókelőket feltartotta, valamint felszólította őket, hogy ne avatkozzanak be a cselekménybe.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott barátnője az esetről készült videót továbbította a vádlottnak, aki azt megosztotta egy közösségi oldalon, a nyilvános profilján, bejelölve a sértett nyilvános profiljának linkjét is.

Az ügyészség a vádlottat rongálás vétségével, könnyű testi sértés vétségével, garázdaság vétségével és személyes adattal visszaélés vétségével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék, Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.