Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 3-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.02. 10:00

Tárgy: Befolyással üzérkedés bűntette

Az ügy lényege:

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 januárjában I. rendű vádlott megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Az I. rendű vádlott azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euro fejében Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik. I. és II. rendű vádlottak legalább 594 ukrán személytől minimum 386.000 euro-t (több mint 111 millió forintot) vettek át ukrán személyektől, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs ldikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@dit.birosag.hu sajto@dit.birosag.hu

2. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr Szent István út 6., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.02. 10:30

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Az ügy lényege:  A vádlott (1977) fiatal kora óta rendszeresen fogyasztott szeszes italt, alkoholizálása életmóddá vált, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. A vádlottnak egy tónál volt horgászbódéja, amely M.Zs. sértett horgászbódéja közelében volt. A vádlott és a sértett a rendszeres horgászat folytán 15 éve ismerték egymást, több alkalommal együtt italoztak. A vádlott 2017. szeptember 2. napján ittas állapotban érkezett a sértett horgász stégéhez, és italt kért tőle. A sértett megengedte, hogy az asztalra kihelyezett többféle szeszes italból is fogyasszon. A folyamatos italozás miatt a vádlott súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került, ezért egy kemping ágyra lefeküdt.

Eközben a szintén jelenlévő K.L. sértett egy 30 kg súlyú halat kapott, melyet guggolva tisztítani kezdett.

A vádlott figyelte őt, mondogatta, hogy ebből a halból mennyi pénzt tudna csinálni. Felkelt, és azzal, hogy „megmutatom én nektek, hogy hogyan kell itt halat pucolni!”, a nyitott pengéjű, kb. 10 cm pengehosszúságú zsebkésével váratlanul M.Zs. sértett mögé lépett, megfogta a vállát, és egy hirtelen mozdulattal közepes erővel a sértett nyakán elrántotta a kést, mellyel 8 cm hosszúságú metszett sérülést okozott.

A sértett a vádlottat a csuklójánál megfogta, a kést magától eltolva felállt, a vádlottat hanyatt lökte, és kérte a többieket, hogy hívjanak mentőt.

A vádlott a kést ismét magához vette, felállt, és a helyszínen tartózkodók felé azt mondta, hogy „megölök mindenkit, aki mentőt mer hívni!”. M.Zs. sértett beszállt K.R. tanúval a kocsijába, és a kórházba indultak. Útközben értesítették a mentőket, és útközben Ajka belterületén a sértett a mentőautóba átszállt. Kórházba szállították, ahol a nyak-sérülést ellátták.

A vádlott a helyszínen maradt K.L. sértettet követte, késével kaszáló mozdulatokat tett. Ezt a sértett észrevette, és a vádlottat a horgász stégről a vízbe lökte. A vízből kimászva a vádlott a horgász bódéjához ment, ahol lefeküdt és elaludt.

M.Zs. sértettnél életveszélyes állapot nem alakult ki, azonban a kis-közepes erejű erő-behatás  a  nyaki  erek,  a  gége/légcső  sérülésének  következményeként  alkalmas  lehet életveszélyes sérülés létrehozására. A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság bűntette miatt 4 év 10 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás, minősítésváltoztatás, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és mellékbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

3. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. földszint 14-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.03. 9:00

Tárgy: légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége

Az ügy lényege: A vádlott 2017. október 6-án 14 óra körüli időben, egy Pécshez közeli repülőtéren, egy kétmotoros repülőgéppel oktatói feladatokat látott el, melynek során –az egymotoros megközelítés és leszállás oktatása alkalmával -elmondta a mellette ülő sértett férfi tanulónak, hogy a fékszárnyat és a futóművet hogyan kell használni. A tanuló ennek során a futókart, a három helyzete közül nem az alsó nyitott, hanem a középső, semleges állásba húzta. A repülő zöld visszajelző lámpájának ekkor fel kellett volna villannia, amennyiben a futómű ki van engedve és rögzítve van. A vádlott a leszállást megelőzően nem gondoskodott a repülőgép futóművének kinyitásáról, nem ellenőrizte, hogy a sértett tanuló a futókart megfelelő helyzetbe helyezte-e, ezért a légi jármű „hason” érte el a kifutópálya aszfaltját, majd azon 301méter csúszást követően, a bal oldalán nyerte el nyugalmi helyzetét. A vádlott magatartásával veszélyeztette a tanuló életét, testi épségét. A repülőgépben 18.900.000 forint kár keletkezett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I./127-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.04. 9:00

Tárgy: Pénzmosás bűntette

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik 560 millió forintot próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából.

A vádirat szerint a vádlottak -egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó -560 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében.

A pénzt, műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat. A   bűncselekményből  származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió  forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél. Az is előfordult, hogy az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét.

A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak. Az I. rendű vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből. A további vádlottak ingatlant vásároltak, hiteltörlesztésre fordították az elsikkasztott pénzt.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság –amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak –az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25. földszint 11-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.04. 10:00

Tárgy: garázdaság és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a vádlott és barátnője 2017 júliusában megtudták, hogy a sértett szexuális kapcsolatot létesített a vádlott párjával.

Eltervezték, hogy a vádlott bosszúból megveri a sértettet és ezt a cselekményt a barátnője videón rögzíti.

  1. július 12-én elmentek a sértett lakásához, ahol a vádlott a bejárati ajtóra obszcén szöveget firkált.

Ezt követően a parkolóban várták, hogy a sértett hazaérkezzen.

Amikor a sértett megérkezett a házhoz a vádlott megtámadta és bántalmazni kezdte őt. A barátnője a cselekményt videóra rögzítette és a sértett segítségére induló járókelőket feltartotta, valamint felszólította őket, hogy ne avatkozzanak be a cselekménybe.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott barátnője az esetről készült videót továbbította a vádlottnak, aki azt megosztotta egy közösségi oldalon, a nyilvános profilján, bejelölve a sértett nyilvános profiljának linkjét is.

Az ügyészség a vádlottat rongálás vétségével, könnyű testi sértés vétségével, garázdaság vétségével és személyes adattal visszaélés vétségével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék, Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2022. május 12.

Perbeszédverseny a Kúrián

2022. május 7-8-án a Kúria adott otthont a 2022. évi Közép- és Kelet-Európai Perbeszédversenynek. A magyar legfelsőbb bírói fórum tárgyalótermeiben a próbatétel előfordulói zajlottak.