A koronavírus után is maradhat a távmunka Németországban Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. április 28.
Címkék: , , , , , , ,
Rovat:
A német munkavállalóknak a koronavírus elmúltával is joguk lenne egy-két napon vagy akár egész héten otthonról dolgozni.


Hubertus Heil német munkaügyi miniszter bejelentette, hogy olyan jogszabályok bevezetését tervezik, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést a koronavírus-járványt követően is.

„Mindenkinek, aki otthonról akar dolgozni, és akinek ezt a munkahelye lehetővé teszi, képesnek kell lennie arra, hogy home officeból dolgozzon – a koronavírus járványt követően” – mondta Heil a Bild am Sonntag újságnak.

Az iskolák bezárása és a cégek által biztosított lehetőség miatt jelenleg a munkavállalók 12%-a helyett, most körülbelül 25%-uk  dolgozik otthonról a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A miniszter bejelentette, hogy még idén benyújtja azt a törvénytervezetet, amely biztosítja az otthonról történő munkavégzés jogát az alkalmazottaknak, akár egész héten vagy heti egy-két napon.

Olaf Scholz pénzügyminiszter támogatta az elképzelést, és azt nyilatkozta az újságnak, hogy: „Az elmúlt hetek megmutatták, hogy igen is működik a home office- ez egy komoly eredmény, amelyet nem szabad veszni hagynunk.”

A Német Munkáltatók Szövetsége azonban elutasította a javaslatot. A Funke csoportnak adott nyilatkozatukban kifejtették, a jelenlegi helyzetben a további szabályozásra van a legkisebb szüksége a gazdaságnak.

Katrin Goering-Eckardt, parlamenti képviselő támogatta az otthoni munkavégzéshez való jogot, de szerinte az csak akkor működhet, ha a kormány mindenki számára garantálja a nagysebességű internethozzáférést.

„A home officenak vagy a távmunkavégzésnek mindig önkéntesnek kell lennie, ezért kötelező erejű szabályozásra van szükség. Senkit nem szabad az otthoni munkavégzésre kényszeríteni, és a home office nem vezethet a korlátlan munkaidőhöz ”- jelentette ki nyilatkozatában.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?
2020. május 12.

Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.

Lehallgat a házam?
2020. május 1.

Lehallgat a házam?

Vajon az intelligens hűtőszekrény vagy az intelligens hangszóró veszélyt jelenthet az ügyvédi titoktartásra? Ez a kérdés napjainkban egyre többször merül fel.

GDPR az ügyvédi irodában
2020. április 24.

GDPR az ügyvédi irodában

Az ügyvéd egy különleges bizalmi viszonyban van ügyfelével, amelyet nem jellemezhet bizonytalanság egy olyan korban, amikor a jogi szolgáltatók versenyképességüket új technológiák és okos eszközök használatával kívánják fenntartani.

Biztonságosak a videókonferenciák?
2020. április 2.

Biztonságosak a videókonferenciák?

A new yorki hatóságok vizsgálódnak az egyik legnagyobb videókonferencia szolgáltató cégnél, annak érdekében, hogy a felhasználók adatainak biztonságát garantálják.

#Ez #most #akkor #reklám?
2020. március 30.

#Ez #most #akkor #reklám?

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Reklám vagy nem reklám, fel kell tüntetni vagy nem, és ha igen, hogyan?