A német kormány szigorúbban lépne fel a jogsértő online tartalmak ellen

A német kormány szerdán jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely kötelezi a nagyobb közösségi média platformokat, hogy a felületükön közzétett gyűlöletbeszédről értesítsék a rendőrséget.

A jelenlegi jogszabály, a 2018. évben elfogadott Hálózati Végrehajtási Törvény (NetzDG) ​​értelmében az olyan platformoknak, mint a Facebook, 24 órán belül el kell távolítaniuk az illegális tartalmakat, ellenkező esetben akár 50 millió euró összegű pénzbírsággal is sújthatók.

A törvénytervezet kibővítené a NetzDG-t, és összekapcsolná a törvénytervezetben szereplő „jelentéstételi követelményt” a jelenlegi szabályozással. A közösségi média platformokról továbbra is el kell távolítani az illegális tartalmakat, de azokat megjelölve továbbítani kell a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségnek (BKA). A jelentéstételi kötelezettség kiterjed a gyilkossággal fenyegetésére, a terrorista támadásokra való felbujtásra, a gyermekpornográfiára és bármilyen szélsőséges propagandára.

A közösségi médiaoldalakon közzétett átláthatósági jelentések szerint a törvénytervezet jelentős hatással lesz a tartalmakra. 2019 első fele óta például a 35.000 olyan videó jelent meg a YouTube-on, amelyet a törvénytervezet alapján el kellene távolítani.

Az európai jogrendszer alapján Németországnak egyensúlyba kell hoznia a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát az online jogsértés elleni védelemmel az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében. Sokan aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a közösségi médiacégek túlzásba vihetik a korlátozásokat a büntetések elkerülése érdekében. A hatóságok szerint azonban a szélsőséges viselkedés felszámolása elleni szigorú fellépés elengedhetetlen az online gyűlöletbeszéd csökkentése érdekében.

A törvényjavaslatot a német parlamentnek még jóvá kell hagynia.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Koronavírus és az emberi jogok
2020. március 31.

Koronavírus és az emberi jogok

Az EU Alapjogi Ügynöksége a Európa Tanáccsal közös tájékoztatót tett közzé a koronavírus miatt bejelentett nemzeti védintézkedések és az alapvető emberi jogok összefüggéseinek vizsgálatáról.