A tagállamok támogathatják a bajba került cégeket Koronavírus

Az EU tervei szerint segítséget nyújtana a koronavírus miatt veszteségekkel küzdő európai vállalkozások számára, hogy így vegye elejét a külföldi versenytársak általi felvásárlásoknak.

Azt EU a program keretében engedélyezné a tagállami kormányok számára, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak a rászoruló vállalakozásoknak, vagy akár tulajdont is szerezhetnek.

Már folynak a tárgyalások a tagállamokkal a részletekről, de a Bizottság ezt a lehetőséget csak „végső intézkedésnek” szánja.

A tervezett szabályozás lényege, hogy védelmet nyújtson a külföldi állami vállalatok tisztességtelen magatartása ellen.

A koronavírus jelentős gazdasági hatásainak ellensúlyozására az EU jelenleg is az eu-s székhellyel rendelkező vállalkozások védelmére törekszik.

“A tervezett szabályozás kívül esik az EU állami támogatások ellenőrzési rendszerén és különösen fontos lehet a tagállamok számára, hogy beavatkozhassanak, ha a stratégiai társaságokkal szembeni külföldi ellenséges felvásárlást tapasztalnak” – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.

Kapcsolódó cikkek:


Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – XI.
2020. május 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – XI.

Sorozatunk összegzéseképp három innovációs gyakorlatról, az úgynevezett adaptációs, a transzformációs és a szakítás modelljéről beszélhetünk. Dönteni ezek között, vagy ezekben együttesen gondolkodni – ez a jövő nagy kérdése. Ám megválaszolása már egy új jogász generációra vár.